ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νέα μελέτη: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε την ημέρα για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Τι έδειξαν τα ευρήματα των επιστημόνων

Νέα μελέτη: Πόσα βήματα πρέπει να κάνουμε την ημέρα για να μειωθεί ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου

Μία νέα μελέτη αποκάλυψε τον αριθμό των βημάτων που χρειάζεται να περπατήσει κανείς για να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. 

Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει στο παρελθόν ότι οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο καθισμένοι, πέραν του ύπνου, όπως στο γραφείο τους ή βλέποντας τηλεόραση, οδηγούνται σχεδόν νομοτελειακά προς τον πρόωρο θάνατο, συνήθως από κάποιο καρδιακό επεισόδιο, όπως ενημερώνει ο Independent.

Ωστόσο, μέχρι τώρα, δεν ήταν σαφές εάν το περπάτημα μπορεί να αντισταθμίσει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής. Μια νέα μελέτη όμως, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, διαπίστωσε ότι κάθε επιπλέον βήμα πάνω από 2.200 βήματα την ημέρα έως περίπου τα 10.000, μειώνει αυτούς τους κινδύνους.

Τα οφέλη του περπατήματος

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου παρατηρήθηκε μεταξύ των ατόμων που έκαναν 9.000 έως 10.500 βήματα την ημέρα. Όσον αφορά την αποφυγή του εγκεφαλικού και της καρδιακής προσβολής, χαμηλότερες πιθανότητες σημειώθηκαν σε άτομα που έκαναν περίπου 9.700 βήματα την ημέρα.

Για τη μελέτη, ειδικοί με βάση το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ χρησιμοποίησαν δεδομένα της UK Biobank από 72.174 άτομα ηλικίας περίπου 61 ετών. Όλοι φορούσαν ένα επιταχυνσιόμετρο (συσκευή που καταγράφει τη δραστηριότητα) στον καρπό τους για επτά ημέρες για να μετρήσουν τα επίπεδα άσκησης.

Σε σχεδόν επτά χρόνια παρακολούθησης, καταγράφηκαν 1.633 θάνατοι και συνέβησαν 6.190 καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οποιοσδήποτε αριθμός ημερήσιων βημάτων πάνω από 2.200 την ημέρα συνδέθηκε με χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και καρδιακών παθήσεων, ανεξάρτητα από το πόσο αδρανή ήταν τα άτομα στον υπόλοιπο χρόνο τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και για τους δύο παράγοντες κινδύνου, το 50% του οφέλους επιτεύχθηκε μεταξύ 4.000 και 4.500 βημάτων την ημέρα. «Προτρέπουμε όλους να παραμείνουν ενεργοί για την υγεία της καρδιάς και του κυκλοφορικού τους, κάνοντας 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα», σημείωσαν οι ερευνητές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.