ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο εναλλακτικός τρόπος που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που δεν μπορούν να πάρουν στατίνες

Οι γιατροί λένε ότι αν και τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, απαιτείται περαιτέρω έρευνα

Ο εναλλακτικός τρόπος που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που δεν μπορούν να πάρουν στατίνες

Όσοι μελετούν τα καρδιαγγειακά ζητήματα με θεραπείες μείωσης των λιπιδίων, εξετάζουν μόνο συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν προηγούμενο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Ως εκ τούτου, σε μια νέα μελέτη οι ερευνητές ήθελαν να διερευνήσουν το πώς το μπεμπεδοϊκό οξύ (bempedoic acid) επηρεάζει τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε άτομα που έχουν δυσανεξία στις στατίνες και δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν κάποιο σημαντικό καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Σύμφωνα την μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο JAMA, αυτοί οι ασθενείς που δεν ήταν σε θέση να ανεχθούν τις στατίνες, παρουσίασαν μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων -όπως έμφραγμα ή εγκεφαλικό- μετά την λήψη μπεμπεδοϊκού οξέος.

Το μπεμπεδοϊκό οξύ βοήθησε στην μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL)

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μπεμπεδοϊκό οξύ μείωσε τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας χοληστερόλης (LDL) κατά περίπου 21%, που αντιστοιχεί σε 30,2 mg/dL.

Αυτή η τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή περιελάμβανε 13.970 ασθενείς με δυσανεξία στις στατίνες, η οποία περιελάμβανε και 4.206 ασθενείς που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν καρδιαγγειακό επεισόδιο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 68 έτη, με 59% γυναίκες και 66% με διαβήτη.

“Πρόκειται για μια συναρπαστική νέα θεραπεία σε ασθενείς που έχουν πραγματικά δυσανεξία στις στατίνες”, δήλωσε η διευθύντρια του τμήματος Υγείας της Καρδιάς Γυναικών στο νοσοκομείο Northwell Lenox Hill.

“Βελτίωσε τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα σε όλους τους ασθενείς και σε αντίθεση με άλλες δοκιμές, αυτή η υποομάδα είχε μεγάλη εκπροσώπηση γυναικών, με περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της μελέτης να είναι γυναίκες”.

Οι ασθενείς που δεν έχουν υποστεί καρδιαγγειακό επεισόδιο, αντιπροσωπεύουν πιθανώς τον πιο ενδιαφέροντα πληθυσμό για τη χρήση αυτού του φαρμάκου, εάν έχουν δυσανεξία στις στατίνες. Ωστόσο, μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως συμπληρωματική θεραπεία σε ασθενείς με καρδιακή νόσο, οι οποίοι δεν μπορούν να πετύχουν μείωση της χοληστερόλης με άλλες θεραπείες, εξήγησε η ειδικός.

Είναι το μπεμπεδοϊκό οξύ μια καλή μέθοδος πρόληψης για ασθενείς με δυσανεξία στις στατίνες;

Οι γιατροί λένε ότι αν και αυτά τα αποτελέσματα είναι ελπιδοφόρα και υπάρχουν οφέλη από το μπεμπεδοϊκό οξύ, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα.

“Από αυτά τα δεδομένα και τη συνολική ανάλυση, το μπεμπεδοϊκό οξύ μειώνει σημαντικά τόσο τη συστημική φλεγμονή (που μετριέται με την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη) όσο και την “κακή” χοληστερόλη (LDL). Αυτό μεταφράζεται σε ευνοϊκές μειώσεις στα σκληρά καρδιαγγειακά τελικά σημεία”, δήλωσε ο επικεφαλής ιατρός και αντιπρόεδρος σε ένα τμήμα της φαρμακευτικής εταιρείας Abbott.

“Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των τρεχόντων στοιχείων σε αυτό το διάστημα υποστηρίζει τη θεραπεία με στατίνες, εφόσον οι ασθενείς μπορούν να την ανεχθούν. Επομένως οι δοκιμές διαφορετικών στατινών σε διαφορετικές δόσεις θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα και να ενθαρρύνονται έντονα πριν αναλογιστούμε κάποια θεραπεία που είναι σχετικά νέα, με μόνο μία μελέτη υψηλής ποιότητας (μέχρι σήμερα) να την υποστηρίζει”.

Να σημειωθεί πως η φαρμακευτική Abbott παράγει στατίνες και απασχολεί επ’ αμοιβή για συμβουλευτικό ρόλο έναν από τους συγγραφείς της μελέτης..

Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή είναι μια δευτερεύουσα ανάλυση μιας ευρύτερης δοκιμής και βασίζεται σε συγκεκριμένες υποθέσεις. Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για την εγγραφή ασθενών με δυσμενή κίνδυνο, δυσανεξία στις στατίνες και να περιλαμβάνει τόσο την αυξημένη όσο και την ‘φυσιολογική’ LDL χοληστερόλη, πρόσθεσε ο ειδικός.

Συστάσεις για ασθενείς με δυσανεξία στις στατίνες

Οι στατίνες αναμένεται να παραμείνουν βασικός πυλώνας διαχείρισης της χοληστερόλης.

Επιπλέον, άλλες μορφές θεραπείας για την χοληστερόλη και την τροποποίηση του κινδύνου είναι επίσης διαθέσιμες, όπως παράγοντες δέσμευσης χολικών οξέων και οι αναστολείς PCSK-9, που επίσης έχει ήδη αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα.

Είναι επίσης σημαντικό να τονιστεί ότι αν και ο σχετικός κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβάντων είναι υψηλός σε αυτούς τους ασθενείς, ο απόλυτος κίνδυνος παραμένει χαμηλότερος. Οι ασθενείς θα πρέπει να επικεντρωθούν σε μη φαρμακολογικά μέτρα για να μειώσουν LDL χοληστερόλη και το συνολικό προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου. Τέτοια είναι ο υγιής Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), η τακτική άσκηση, η αποχή από το κάπνισμα και η υγιεινή διατροφή, σημείωσε ο ειδικός.

Πιθανοί κίνδυνοι από το μπεμπεδοϊκό οξύ

Πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε νέα θεραπεία ή φάρμακο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους πιθανούς κινδύνους.

“Το προφίλ ασφάλειας για το μπεμπεδοϊκό οξύ αποδείχτηκε εξαιρετικό συνολικά. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι μπορεί να αυξήσει το ουρικό οξύ και ίσως πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα ενώ μπορεί να αυξήσει ήπια τοις πέτρες στην χολή. Οι ήπιες αυξήσεις στους δείκτες του ήπατος και των νεφρών πιθανότατα δεν έχουν κλινική σημασία”, δήλωσε η ειδικός.

Ο ειδικός  συμφωνεί ότι το μπεμπεδοϊκό οξύ ενέχει αρκετούς κινδύνους:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Το μπεμπεδοϊκό οξύ, αν και δεν σχετίζεται με μυαλγία/μυϊκές κράμπες που αναφέρονται συνήθως με στατίνες, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των επιπέδων ουρικού οξέος και να οδηγήσει σε εξάρσεις ουρικής αρθρίτιδας, καθώς και σε αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Αν και η συχνότητα αυτών των συμβάντων φαίνεται να είναι χαμηλή, η χρήση του φαρμάκου θα πρέπει να εξετάζεται αυστηρά κατά περίπτωση, σταθμίζοντας τον κίνδυνο μεμονωμένων ασθενών γι’ αυτά τα συμβάντα έναντι των καρδιαγγειακών πιθανών οφελών που μπορεί να προκύψουν”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.