ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια επηρεάζει τον εγκέφαλο; – Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Η ντοπαμίνη παίζει μεγάλο ρόλο στο γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να παίζουν τζόγο

Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια επηρεάζει τον εγκέφαλο; – Οι «παγίδες» του τζόγου στην υγεία

Ο εθισμός στα τυχερά παιχνίδια έχει πάρα πολλές αρνητικές συνέπειες και μπορεί να καταστρέψει ζωές. 

Όταν παίζεις τυχερά παιχνίδια ο εγκέφαλός σου παθαίνει ορισμένες νευρολογικές αλλαγές γιατί έχει ένα ειδικό μέρος που ονομάζεται σύστημα ανταμοιβής. Σε κάνει να νιώθεις καλά όταν κάνεις πράγματα που είναι διασκεδαστικά ή σημαντικά για την επιβίωση.

Αυτό το ίδιο σύστημα παράγει ντοπαμίνη που σε κάνει να νιώθεις χαρά και ενισχύει την επιθυμία να συνεχίσεις να παίζεις. Το πρόβλημα ξεκινά όταν ο εγκέφαλός σου συνηθίσει στα ευφορικά συναισθήματα που προκαλεί η νίκη στον τζόγο. Μπορεί να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου σου, κάνοντάς σε να λαχταράς τη συγκίνηση της νίκης όλο και περισσότερο.

Ο ρόλος της ντοπαμίνης

Η ντοπαμίνη παίζει μεγάλο ρόλο στο γιατί οι άνθρωποι συνεχίζουν να παίζουν τζόγο. Αλλά καθώς παίζεις περισσότερο, ο εγκέφαλός σου στη ντοπαμίνη. Για να έχεις το ίδιο χαρούμενο συναίσθημα, πρέπει να παίξεις ακόμα περισσότερο. Έτσι ξεκινά ο κύκλος του εθισμού με τον τζόγο. Ο εγκέφαλός σου αρχίζει να χρειάζεται αυτές τις νίκες για να απελευθερώσει ντοπαμίνη και να σε κάνει να νιώθεις καλά. Αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχίζει κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε παθολογικό τζόγο εάν δεν σταματήσει εγκαίρως.

Εκτός όμως από την ντοπαμίνη υπάρχει και μία άλλη περιοχή του εγκεφάλου που μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη εθισμού. Αυτός είναι ο προμετωπιαίος φλοιός που είναι μια περιοχή του εγκεφάλου μας που εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι εθισμένοι στον τζόγο και οι τοξικομανείς έχουν λιγότερη ενεργοποίηση του προμετωπιαίου φλοιού από τον μέσο άνθρωπο.

Πώς επηρεάζουν την υγεία

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με το Royal College of Psychiatrists, οι άνθρωποι που παίζουν σε επιβλαβή επίπεδα είναι πιο πιθανό από άλλους να υποφέρουν από χαμηλή αυτοεκτίμηση, να αναπτύξουν διαταραχές που σχετίζονται με το άγχος, να έχουν κακό ύπνο και όρεξη, να αναπτύξουν πρόβλημα κατάχρησης ουσιών και να υποφέρουν από κατάθλιψη. Ακόμη τα προβλήματα που προκαλεί ο τζόγος μπορεί να έχουν καταστροφικό αντίκτυπο στις σχέσεις τους με άλλους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.