Ο FDA ενέκρινε χάπι για τη μείωση των συμπτωμάτων από τη νόσο του Crohn – Ποιες οι αιτίες

Ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν λοιμώξεις του αναπνευστικού, αναιμία, πυρετός, ακμή, έρπης ζωστήρας και κεφαλαλγία

Ο FDA ενέκρινε χάπι για τη μείωση των συμπτωμάτων από τη νόσο του Crohn – Ποιες οι αιτίες

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA), προχώρησε στην έγκριση ενός χαπιού που βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων από τη νόσο του Crohn μέτριας ή σοβαρής κλίμακας σε ενηλίκους άνδρες και γυναίκες.

Ο FDA ενέκρινε το χάπι upadacitinib για τη νόσο του Crohn πάθηση του πεπτικού σωλήνα, το οποίο αφορά πάσχοντες οι οποίοι δεν είχαν ανταποκριθεί στους αναστολείς του παράγοντα νέκρωσης όγκων.

Με βάση τα αποτελέσματα των ερευνητών, το χάπι, που λαμβάνεται σε καθημερινή βάση είναι η πρώτη από του στόματος αγωγή για αυτή την ομάδα ασθενών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του χαπιού σε 2 δοκιμές σε 857 ασθενείς που έλαβαν είτε 45 mg είτε placebo καθημερινά για τρεις μήνες.

Περισσότεροι ασθενείς που έλαβαν το χάπι πέτυχαν ύφεση έναντι όσων έλαβαν placebo.

Επίσης, περισσότεροι που έλαβαν το χάπι είχαν βελτίωση στην εντερική φλεγμονή.

Ο FDA, επίσης αξιολόγησε το χάπι ως συντηρητική αγωγή σε 343 ασθενείς που είχαν ανταποκριθεί σε λήψη 12 εβδομάδων.

Η ομάδα έλαβε 15 mg ή 30 mg μια φορά την ημέρα ή placebo για ένα χρόνο. Περισσότεροι από αυτούς στην αγωγή συντήρησης πέτυχαν υποτροπή και μειωμένη εντερική φλεγμονή έναντι αυτών που έλαβαν placebo.

Ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν λοιμώξεις του αναπνευστικού, αναιμία, πυρετός, ακμή, έρπης ζωστήρας και κεφαλαλγία.

Τι είναι η νόσος του Crohn

Η νόσος του Crohn είναι χρόνια φλεγμονώδης πάθηση του πεπτικού σωλήνα που μπορεί να επηρεάζει οποιοδήποτε τμήμα του, από το στόμα έως τον πρωκτό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζεται στο τελευταίο μέρος του λεπτού εντέρου, στον ειλεό.

Η νόσος Crohn επηρεάζει όλα τα στρώματα του τοιχώματος του εντέρου και μπορεί να υπάρχουν υγιή τμήματα εντέρου μεταξύ των τμημάτων που έχουν προσβληθεί (τμηματική εντερίτιδα).

Η νόσος επηρεάζει με φλεγμονή και έλκη, τα τοιχώματα του εντέρου προκαλώντας πόνο της κοιλιάς και διάρροια στον ασθενή.

Αίτια

Τα αίτια της νόσου του Crohn δεν είναι γνωστά, αν και η πλειοψηφία των ερευνών καταδεικνύει ως υπαίτιες φλεγμονώδεις, ανοσολογικές ή και βακτηριακές αιτίες.

Τα κυριότερα συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά, ιδιαίτερα στο δεξιό κάτω μέρος της κοιλιάς, διάρροια και απώλεια βάρους.

Οι ασθενείς με ενεργό νόσο Crohn συχνά νοιώθουν πολύ κουρασμένοι και σε εξάρσεις της νόσου να έχουν και πυρετό. Η αναιμία που συχνά παρουσιάζουν συμβάλει στην κούραση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μία μικρή μερίδα ασθενών με νόσο του Crohn υποφέρει από τις λεγόμενες εξωεντερικές εκδηλώσεις της νόσου, δηλαδή επεισόδια ή φλεγμονές που επηρεάζουν τα μάτια, το δέρμα, το στόμα, τις αρθρώσεις και την σπονδυλική στήλη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.