ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο συνδυασμός φαρμάκων που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο του ήπατος

Ο συνδυασμός atezolizumab/bevacizumb χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος

Ο συνδυασμός φαρμάκων που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης από καρκίνο του ήπατος

Σύμφωνα με μια νέα κλινική δοκιμή, ο συνδυασμός δύο φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης των πασχόντων με καρκίνο του ήπατος πρώιμου σταδίου μέσω στοχευμένων επιθέσεων σε καρκινικά κύτταρα.

Ο συνδυασμός ατεζολιζουμάμπης (Tecentriq) και μπεβασιζουμάμπης (Avastin) μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου ή θανάτου κατά 28% σε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση όγκου του ήπατος, αναφέρουν οι ερευνητές.

Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι κάποιο φάρμακο μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του ήπατος σε ασθενείς των οποίων οι όγκοι εντοπίστηκαν έγκαιρα, ώστε να μπορούν να αφαιρεθούν, δήλωσε ο Δρ. Pierce Chow, χειρουργός στο Εθνικό Κέντρο Καρκίνου της Σιγκαπούρης.

«Τα ευρήματα αυτής της δοκιμής είναι ιστορικής σημασίας, καθώς για πρώτη φορά ασθενείς με πρωτοπαθή καρκίνο του ήπατος που υποβάλλονται σε χειρουργική εκτομή ή αφαίρεση, μπορούν να λάβουν θεραπεία που μειώνει τις πιθανότητες υποτροπής», είπε ο Chow.

Ο Chow και οι συνεργάτες του δοκίμασαν τον συνδυασμό των δύο φαρμάκων σε ασθενείς με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα πρώιμου σταδίου, την πιο κοινή μορφή καρκίνου του ήπατος.

Ο συνδυασμός atezolizumab/bevacizumb χρησιμοποιείται ήδη για τη θεραπεία του καρκίνου του ήπατος που είτε έχει εξαπλωθεί είτε δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε τον συνδυασμό για αυτή τη χρήση το 2020.

Η ατεζολιζουμάμπη μπλοκάρει την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να κρύβονται από το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη που ονομάζεται συνδέτης προγραμματισμένου θανάτου 1 (PD-L1). Η PD-L1 μπορεί να κάνει ένα καρκινικό κύτταρο να φαίνεται υγιές και έτσι να αποφύγει την επίθεση από κύτταρα του ανοσοποιητικού.

Η μπεβασιζουμάμπη μπλοκάρει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται VEGF που κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να αναπτύσσονται. Ορισμένα καρκινικά κύτταρα παράγουν μεγάλες ποσότητες VEGF, για να βοηθήσουν την ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων που θα φέρουν οξυγόνο και τροφή σε έναν όγκο.

Δεδομένης της αποτελεσματικότητάς της στη θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του ήπατος, οι ερευνητές θεώρησαν ότι η συνδυαστική θεραπεία μπορεί να είναι χρήσιμη και για την πρόληψη της επανεμφάνισης πρώιμων καρκίνων του ήπατος.

Οι κύριες θεραπείες για τον καρκίνο του ήπατος σε πρώιμο στάδιο είναι η χειρουργική επέμβαση ή η θερμική νέκρωση, μια θεραπεία που καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα με ζέστη ή κρύο, εξηγούν οι ερευνητές.

Δυστυχώς, ο κίνδυνος επανεμφάνισης του καρκίνου του ήπατος σε αυτούς τους ασθενείς κυμαίνεται μεταξύ 70% και 80%, είπε ο Chow.

Στη μελέτη συμμετείχαν 334 ασθενείς. Οι μισοί έλαβαν τον συνδυασμό των δύο φαρμάκων για ένα χρόνο μετά την επέμβαση. Οι υπόλοιποι τέθηκαν σε ενεργή επιτήρηση για να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος επανήλθε, κάτι που μέχρι τώρα αποτελούσε τη μόνη διαθέσιμη επιλογή.

Μετά από μια μέση περίοδο παρακολούθησης 17 μηνών, η συνδυαστική θεραπεία μείωσε κατά 28% τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου σε ασθενείς που λάμβαναν τα φάρμακα.

«Το ποσοστό υποτροπής εντός 12 μηνών στους ασθενείς που δεν έλαβαν αυτή τη θεραπεία ήταν 34%, επομένως πρόκειται για μια πολύ σημαντική μελέτη», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Είναι επίσης σημαντικό ότι η συνδυαστική θεραπεία δεν προκάλεσε σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος πρώιμου σταδίου πιο σοβαρές παρενέργειες από ό,τι σε αυτούς με προχωρημένη νόσο, παρόλο που οι τελευταίοι λάμβαναν τα φάρμακα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο ήπατος πρώιμου σταδίου ανέρχεται στο 36%, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ένωσης Έρευνας για τον Καρκίνο, στο Ορλάντο της Φλόριντα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.