ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ωμέγα-3 λιπαρά: Τα σημάδια στο δέρμα που φανερώνουν ότι έχετε έλλειψη – Σε ποιες τροφές βρίσκονται

«Είναι σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου και η χαμηλή πρόσληψη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις»

Ωμέγα-3 λιπαρά: Τα σημάδια στο δέρμα που φανερώνουν ότι έχετε έλλειψη – Σε ποιες τροφές βρίσκονται

Η διατροφή παίζει ζωτικό ρόλο στην υγεία μας λόγω των βασικών θρεπτικών συστατικών που περιέχουν ορισμένα τρόφιμα.

Εάν δεν τηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορεί εύκολα να έχετε έλλειψη σε ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα κλπ.

Η Justine Butler, επικεφαλής της έρευνας στη Viva!, μίλησε για ορισμένα από τα σημάδια έλλειψης ωμέγα-3.

«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό μέρος των κυτταρικών μας μεμβρανών, βασικό συστατικό για αρκετές ορμόνες και βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονής», αναφέρει.

«Χρησιμοποιούμε τη φλεγμονή ως αμυντικό μηχανισμό για να προστατεύσουμε το σώμα μας από μολύνσεις και τραυματισμούς, αλλά η υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, αρθρίτιδα, Αλτσχάιμερ και ορισμένους τύπους καρκίνου», επισημαίνει η ίδια.

«Μπορούν επίσης να μειώσουν τη συσσώρευση λιπαρών πλακών στα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, και έχουν σταθεροποιητική επίδραση στον καρδιακό σας ρυθμό», σημειώνει η Justine Butler.

Τα συμπτώματα λόγω έλλειψης ωμέγα-3

Η διατροφολόγος προειδοποίησε για τρία συμπτώματα στο δέρμα σας που θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια ανεπάρκεια ωμέγα-3:

  • Ξηρό δέρμα
  • Σκληρό δέρμα
  • Πιτυρίδα

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις ότι έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3.

Η κ. Butler δήλωσε: «Δεν χρειάζεστε πολλά ωμέγα-3 λιπαρά στη διατροφή σας, αλλά λίγα είναι απαραίτητα». Η ίδια απαρίθμησε επίσης τα εύθραυστα νύχια, τους πονοκεφάλους και τους πόνους στο στομάχι ως συμπτώματα ανεπάρκειας.

«Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι σημαντικά για τη λειτουργία του εγκεφάλου και η χαμηλή πρόσληψη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά, τη μάθηση και τη διάθεση», πρόσθεσε.

«Η χαμηλή πρόσληψη συνδέεται με προβλήματα συμπεριφοράς, όπως υπερκινητικότητα-παρορμητικότητα, άγχος, προβλήματα ύπνου και μαθησιακές δυσκολίες σε ορισμένα παιδιά.

«Τα χαμηλά επίπεδα της μακράς αλυσίδας ωμέγα-3 έχουν συσχετιστεί με μια σειρά νευρολογικών και συμπεριφορικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια, η νόσος Αλτσχάιμερ και η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD)», τονίζει η Butler.

Ποια τρόφιμα είναι πλούσια σε ωμέγα-3

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε ωμέγα-3 περιλαμβάνουν:

  • Λιπαρά ψάρια
  • Λιναρόσπορος
  • Σπόροι Chia
  • Καρύδια
  • Σόγια

«Ο λιναρόσπορος, μαζί με τους σπόρους chia, είναι η πλουσιότερη φυτική πηγή ωμέγα-3. Μία γεμάτη κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο, δύο κουταλιές του γλυκού λάδι λιναρόσπορου ή οκτώ μισά καρύδια θα καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σας», σημειώνει η Butler.

«Απλά να θυμάστε ότι αυτά τα ευαίσθητα λιπαρά μπορούν να καταστραφούν από τη θερμότητα, οπότε ο λιναρόσπορος πρέπει να προστίθεται είτε σε κρύα γεύματα, όπως δημητριακά ή smoothie, είτε σε γεύματα αφού έχουν μαγειρευτεί», συμπληρώνει.

Εάν είστε χορτοφάγος ή vegan και δυσκολεύεστε να πάρετε αρκετά ωμέγα-3 μόνο μέσω της διατροφής, υπάρχουν διαθέσιμα συμπληρώματα φιλικά προς τους vegan.

Η κα Butler δήλωσε: «Τα EPA και DHA (τύποι ωμέγα-3 λιπαρών οξέων) βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια, αλλά μπορούν επίσης να παραχθούν στον οργανισμό από το άλφα λιποϊκό οξύ ή να ληφθούν από συμπληρώματα που προέρχονται από φύκια – τα οποία είναι εκείνα από τα οποία τα ψάρια παίρνουν τα ωμέγα-3 τους».

«Μπορείτε να αγοράσετε vegan συμπληρώματα ωμέγα-3 από φύκια που περιέχουν EPA και DHA», αναφέρει ακόμα και συνεχίζει: «Ένα συμπλήρωμα που προέρχεται από φύκια είναι μια πιο βιώσιμη επιλογή από τα ψάρια και λιγότερο πιθανό να είναι μολυσμένο με ρύπους, πολυχλωριωμένα διφαινύλια, διοξίνες και υδράργυρο που βρίσκονται στα ψάρια και τα προϊόντα ψαριών».

«Ακούγεται περίπλοκο, αλλά το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να διασφαλίσουμε ότι η διατροφή μας παρέχει μια μέτρια παροχή υγιεινών ξηρών καρπών, σπόρων και ορισμένων φυτικών ελαίων», καταλήγει η Justine Butler.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.