
Πολλά ερωτήματα σχετικά με το παράσιτο Anisakis έφερε στο προσκήνιο η δηλητηρίαση που υπέστη ένας 22χρονος στη Θεσσαλονίκη μετά την κατανάλωση σούσι.
Ο 22χρονος, κατανάλωσε ωμό ψάρι σε σούσι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, που μετά από χειρουργείο που έκανε, αναρρώνει ενώ βρίσκεται εκτός κινδύνου πλέον.
Το περιστατικό αυτό στη Θεσσαλονίκη, είναι η πρώτη περίπτωση ανισακίδωσης που αναφέρθηκε στην Ελλάδα, η οποία επηρέασε έναν νεαρό ασθενή που είχε επανειλημμένα εκτεθεί στο παράσιτο καταναλώνοντας σπιτικό ωμό ψάρι
Η ανισακίαση είναι μια παρασιτική λοίμωξη του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος, που προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή ανεπαρκώς μαγειρεμένων θαλασσινών τα οποία περιέχουν προνύμφες του νηματώδη Anisakis simplex.
Τα συμπτώματα
Λίγες ώρες μετά την κατάποση, το παράσιτο προσπαθεί να τρυπήσει το τοίχωμα του εντέρου. Επειδή όμως δεν μπορεί να το διαπεράσει, παγιδεύεται και πεθαίνει εκεί.
Η παρουσία του προκαλεί έντονη ανοσολογική αντίδραση: τα ανοσοκύτταρα το περιβάλλουν και δημιουργούν μια σφαιρική μάζα που μπορεί να φράξει το πεπτικό σύστημα, προκαλώντας πολύ δυνατούς πόνους στην κοιλιά, ναυτία, εμετούς, κοιλιακή διάταση (ανώμαλη κοιλιακή διόγκωση), διάρροια, ήπιος πυρετός και αίμα και βλέννα στα κόπρανα.
Κάποιες φορές οι προνύμφες αυτές μπορούν να αποβληθούν με εμετό.
Αν οι προνύμφες περάσουν στο λεπτό ή στο παχύ έντερο, μπορεί μετά από 1-2 εβδομάδες να προκληθεί σοβαρή φλεγμονή, που μοιάζει σε συμπτώματα με τη νόσο του Crohn.
Η ασθένεια είναι πιο συχνή σε περιοχές όπου καταναλώνονται ωμά ή ελαφρώς μαριναρισμένα ψάρια, όπως:
Στην Ιαπωνία καταγράφονται πάνω από 1.000 περιστατικά κάθε χρόνο. Στις ΗΠΑ δεν είναι γνωστός ο πραγματικός αριθμός, επειδή η νόσος συχνά δεν αναφέρεται ή μπερδεύεται με άλλες παθήσεις.
Πώς γίνεται η διάγνωση
Η διάγνωση γίνεται συνήθως με γαστροσκόπηση, όπου οι προνύμφες (περίπου 2 εκ.) μπορούν να εντοπιστούν και να αφαιρεθούν. Μπορεί επίσης να γίνει διάγνωση σε δείγμα ιστού από βιοψία ή χειρουργείο.
Σημάδια που βοηθούν στη διάγνωση είναι:
Τι να προσέχουμε
Η καλύτερη πρόληψη είναι να αποφεύγουμε την κατανάλωση ωμού ή ψαριού ή καλαμαριού που δεν έχει μαγειρευτεί καλά.
Το παράσιτο σκοτώνεται με:
Το αλάτισμα και το μαρινάρισμα δεν σκοτώνουν πάντα τις προνύμφες (όπως στην Ιταλία, όπου δύο τρίτα των περιστατικών σχετίζονται με μαριναρισμένες αντζούγιες).
Πολλά κράτη απαιτούν υποχρεωτική κατάψυξη των ψαριών που προορίζονται για ωμή κατανάλωση, κάτι που μείωσε δραματικά τα κρούσματα στην Ολλανδία.
Η ανισακίαση δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.