Οστεοπενία και οστεοπόρωση: Δείτε πώς θα αποφύγετε ένα πιθανό κάταγμα

Οι υγιείς γυναίκες πρέπει να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο οστικής πυκνότητας στην ηλικία των 65 ετών και οι άνδρες στα 70

Οστεοπενία και οστεοπόρωση: Δείτε πώς θα αποφύγετε ένα πιθανό κάταγμα

Η απώλεια της οστικής πυκνότητας και της οστικής μάζας αποδυναμώνουν τα οστά και μπορούν να προκαλέσουν κάταγμα, ειδικά στο ισχίο, τη σπονδυλική στήλη και τον καρπό.

Η οστεοπόρωση θεωρείται σιωπηλή ασθένεια, επειδή δεν γίνεται αντιληπτή μέχρι κάποιος να σπάσει ένα οστό με ασυνήθιστο τρόπο, σύμφωνα με το Νοσοκομείο Εξειδικευμένης Χειρουργικής στη Νέα Υόρκη.

Θεωρείτε ότι η παταγώδης αποτυχία των δημοσκοπήσεων ως προς την πρόβλεψη του αποτελέσματος των τουρκικών εκλογών μπορεί να επαναληφθεί και στις ελληνικές εκλογές την ερχόμενη Κυριακή;

  • Όχι (9%, 1.434 Votes)
  • Ναι (78%, 11.894 Votes)
  • Ίσως όχι (1%, 217 Votes)
  • Ίσως ναι (9%, 1.380 Votes)
  • Δεν ξέρω/Δεν απαντώ (2%, 245 Votes)

Σύνολο ψήφων: 15.170

Loading ... Loading ...

«Το σπάσιμο ενός οστού μετά από πτώση, ενώ βρίσκεστε σε όρθια θέση, θα μπορούσε να είναι σημάδι οστεοπόρωσης», σύμφωνα με την ενδοκρινολόγο Jessica Starr.

Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό αυξάνονται με την ηλικία. Πριν την οστεοπόρωση υπάρχει η οστεοπενία, μια λιγότερο σοβαρή απώλεια της οστικής πυκνότητας.

Η κατάσταση επηρεάζει περισσότερους από τους μισούς ενήλικες άνω των 50 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Τα οστά είναι ζωντανός ιστός που επηρεάζεται από τις ορμόνες και από το αν κάποιος λαμβάνει αρκετές βιταμίνες και μέταλλα. Οι άνθρωποι έχουν μέγιστη οστική μάζα κατά την εφηβεία και αυτή διατηρείται στα 20 και τα 30, όταν το σώμα δημιουργεί συνεχώς νέο οστό. Η εμμηνόπαυση συχνά προκαλεί απώλεια οστικής πυκνότητας.

Η εξέταση οστικής πυκνότητας μπορεί να διαγνώσει την οστεοπενία και την οστεοπόρωση. Είναι μια ακτινογραφία που παρέχει πληροφορίες σχετικά με την αντοχή των οστών και τον κίνδυνο κατάγματος.

Οι υγιείς γυναίκες πρέπει να κάνουν ένα πρώτο έλεγχο οστικής πυκνότητας στην ηλικία των 65 ετών. Οι άνδρες στην ηλικία των 70 ετών.

Γυναίκες με παράγοντες κινδύνου για απώλεια οστικής μάζας, όπως είναι το οικογενειακό ιστορικό καταγμάτων ή η χρήση ορισμένων φαρμάκων όπως τα στεροειδή, θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο νωρίτερα.

Τα άτομα που δεν προσλάμβαναν επαρκή ποσότητα ασβεστίου σε νεαρή ηλικία, πάσχουν από κάποια διατροφική διαταραχή, καπνίζουν ή καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ, μπορεί επίσης να είναι ευάλωτα σε επιταχυνόμενη οστική απώλεια, είπε η Starr.

«Δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για τη θεραπεία της οστεοπόρωσης. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα φάρμακα για την αντιμετώπισή της, αλλά η θεραπεία θα πρέπει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε ατόμου».

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν, περιλαμβάνουν την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D. Μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνει όλες τις κύριες ομάδες τροφίμων είναι σημαντική. Εξίσου σημαντική είναι η αποφυγή του καπνίσματος και η τακτική άσκηση.

Οι ασκήσεις με βάρη και αντιστάσεις μπορούν να βοηθήσουν στο χτίσιμο και τη διατήρηση της οστικής μάζας. Το περπάτημα, ο χορός και οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, αποτελούν εξαιρετικές επιλογές.

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη οστική πυκνότητα.

«Είναι καλύτερο να προσλαμβάνουμε ασβέστιο και βιταμίνη D από τη διατροφή μας», λέει η Starr. «Προσπαθείτε να καλύπτετε τουλάχιστον το μισό των καθημερινών αναγκών από τροφές όπως τα γαλακτοκομικά, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, όπως είναι ο σολομός και οι σαρδέλες».

Είναι τέλος σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα προστασίας, όπως είναι η σωστή τοποθέτηση των χαλιών στο σπίτι, η ανεμπόδιστη κυκλοφορία και ο καλός φωτισμός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επιφάνεια της μπανιέρας ή της ντουζιέρας πρέπει να είναι αντιολισθητική. Τοποθετήστε μια λαβή για επιπλέον ασφάλεια. Οι ηλικιωμένοι καλό είναι να φορούν παπούτσια με αντιολισθητικές σόλες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.