
Οι ενέσεις αδυνατίσματος με φάρμακα της κατηγορίας GLP-1, όπως το Ozempic και το Mounjaro, έχουν συνδεθεί τα τελευταία χρόνια με μια απρόσμενη εξέλιξη: τις λεγόμενες «Ozempic Babies», δηλαδή εγκυμοσύνες που εμφανίζονται σε γυναίκες οι οποίες χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε γυναίκες που αντιμετώπιζαν προβλήματα γονιμότητας, αλλά και σε περιπτώσεις όπου υπήρχε ταυτόχρονη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
Πίσω από το φαινόμενο υπάρχουν δύο διαφορετικοί μηχανισμοί που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης.
Η απώλεια βάρους και η ωορρηξία
Ένας από τους βασικούς παράγοντες αφορά τη σχέση ανάμεσα στο σωματικό βάρος, την ινσουλίνη και την αναπαραγωγική λειτουργία.
Η σημαντική απώλεια βάρους και η βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ορμονική λειτουργία, ιδιαίτερα σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS).
Σε αυτές τις περιπτώσεις, η μεταβολική βελτίωση μπορεί να συνοδευτεί από πιο τακτική ωορρηξία. Αυτό σημαίνει ότι μια γυναίκα που προηγουμένως είχε ακανόνιστους κύκλους ή σπάνια ωορρηξία μπορεί να αποκτήσει ξανά συχνότερη ωορρηξία και, κατά συνέπεια, να αυξηθεί η πιθανότητα φυσικής σύλληψης.
Έτσι εξηγείται ένα μέρος των περιπτώσεων που περιγράφονται ως «Ozempic Babies», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα φάρμακα αποτελούν θεραπείες γονιμότητας.
Τι συμβαίνει με τα αντισυλληπτικά
Υπάρχει όμως και ένας διαφορετικός παράγοντας που αφορά τις γυναίκες οι οποίες λαμβάνουν αντισυλληπτικά από το στόμα.
Τα φάρμακα GLP-1 επηρεάζουν τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και, μεταξύ άλλων, επιβραδύνουν τη γαστρική κένωση. Παράλληλα, συμπτώματα όπως ο έμετος και η διάρροια μπορούν να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα ενός αντισυλληπτικού χαπιού.
Κατά συνέπεια, μια γυναίκα μπορεί να θεωρεί ότι εξακολουθεί να έχει πλήρη αντισυλληπτική κάλυψη, ενώ στην πραγματικότητα η προστασία μπορεί να έχει επηρεαστεί.
Το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία επειδή η βελτίωση της μεταβολικής και ορμονικής λειτουργίας μπορεί ταυτόχρονα να αυξήσει τη γονιμότητα σε ορισμένες γυναίκες.
Γιατί οι γιατροί προειδοποιούν
Παρά τις περιπτώσεις που έχουν γίνει viral, τα Ozempic και Mounjaro δεν χορηγούνται ως φάρμακα για την ενίσχυση της γονιμότητας και η εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια θεραπείας με αυτά απαιτεί άμεση επικοινωνία με γιατρό.
Ιδιαίτερη προσοχή υπάρχει επίσης λόγω της περιορισμένης γνώσης σχετικά με την επίδραση των συγκεκριμένων φαρμάκων στην εγκυμοσύνη και την ανάπτυξη του εμβρύου.
Για τον λόγο αυτό, οι γυναίκες που λαμβάνουν τέτοιες θεραπείες και σχεδιάζουν εγκυμοσύνη θα πρέπει να συζητούν εκ των προτέρων με τον γιατρό τους τον χρόνο διακοπής της αγωγής.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί εγκυμοσύνη κατά τη διάρκεια της θεραπείας, απαιτείται άμεση ιατρική καθοδήγηση.
Οι λεγόμενες «Ozempic Babies» αποτελούν έτσι περισσότερο ένα παρατηρούμενο φαινόμενο γύρω από τη χρήση των φαρμάκων GLP-1 παρά μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης της υπογονιμότητας.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.