ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Πονοκέφαλος: Γίνεται να οφείλεται σε όγκο στον εγκέφαλο; – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι απάντησαν ειδικοί από το Johns Hopkins των ΗΠΑ

Πονοκέφαλος: Γίνεται να οφείλεται σε όγκο στον εγκέφαλο; – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Ένας πολύ έντονος πονοκέφαλος μπορεί να σας τρομάξει. Είναι δύσκολο να μην πάει το μυαλό στο χειρότερο ενδεχόμενο, αν κάποιος υποφέρει συχνά από έντονους πονοκεφάλους.

Εάν ο πονοκέφαλος διαρκεί πολύ, ή υποτροπιάζει, πολλοί ανησυχούν ότι μπορεί να έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα, όπως έναν όγκο στον εγκέφαλο.

Η καθησυχαστική αλήθεια είναι η εξής: Ο πονοκέφαλος, από μόνος του, σπάνια προκαλείται από όγκο στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με έναν νευροχειρουργό από το Comprehensive Brain Tumor Center του Johns Hopkins των ΗΠΑ, η πιθανότητα ο πονοκέφαλος να είναι σημάδι όγκου στον εγκέφαλο είναι πολύ μικρή.

Οι πονοκέφαλοι είναι ένα συχνό φαινόμενο στον γενικό πληθυσμό, αλλά η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχει καμία σχέση με τον καρκίνο.

Στοιχεία για τον καρκίνο του εγκεφάλου

  • Το πιο κοινό εύρος ηλικίας για όγκους εγκεφάλου στους ενήλικες είναι 40 έως 60 ετών.
  • Οι όγκοι που ξεκινούν από τον εγκέφαλο (πρωτοπαθείς όγκοι εγκεφάλου) είναι πολύ λιγότερο συχνοί από τους όγκους που εξαπλώνονται στον εγκέφαλο από άλλες περιοχές (μεταστατικοί όγκοι εγκεφάλου).
  • Ορισμένοι όγκοι του εγκεφάλου δεν προκαλούν καθόλου πονοκεφάλους, καθώς ο ίδιος ο εγκέφαλος δεν είναι ικανός να αισθανθεί πόνο. Μόνο όταν ένας όγκος είναι αρκετά μεγάλος ώστε να πιέζει κάποια νεύρα και αγγεία, προκαλείται πονοκέφαλος.

Έτσι, εάν ο πονοκέφαλος είναι η κύρια ενόχλησή σας και το μοτίβο του παραμένει αρκετά σταθερό, το πιθανότερο είναι ότι έχετε μία από πολλές υπαίτιες καταστάσεις όπως οι εξής:

  • Ημικρανία
  • Πονοκέφαλος τάσης
  • Αθροιστική κεφαλαλγία
  • Άλλο είδος πονοκεφάλου

Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να είναι πολύ επώδυνοι και ενοχλητικοί, αλλά δεν είναι απειλητικοί για τη ζωή.

Επισκεφθείτε γιατρό αν ο πονοκέφαλος που νιώθετε είναι διαφορετικός απ’ ό,τι συνήθως

Εάν πάτε στον γιατρό για πονοκέφαλο, θα σας ρωτήσει για τυχόν πρόσφατα νευρολογικά σημάδια, που μπορεί να σηματοδοτήσουν μια σοβαρή κατάσταση, όπως:

  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Ναυτία και έμετος
  • Μούδιασμα
  • Πρήξιμο των ματιών, ή προβλήματα όρασης
  • Αδυναμία, ή παράλυση, ειδικά στην μία πλευρά του σώματος
  • Διαταραχή της ομιλίας
  • Αλλαγή προσωπικότητας

Μείνετε ψύχραιμοι

Ελλείψει αυτών των σημαδιών, ο/η γιατρός θα συνεργαστεί μαζί σας, για να διαχειριστεί τον πονοκέφαλό σας με φάρμακα, αλλαγές διατροφής και τρόπου ζωής, ή συνδυασμό θεραπειών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ακτινογραφίες, αξονικές τομογραφίες και άλλες διαγνωστικές εξετάσεις δεν είναι ούτε απαραίτητες, ούτε καν ενδείκνυνται, καθώς δείχνουν πολύ λίγα για το τι προκαλεί πονοκέφαλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ένας πονοκέφαλος μπορεί να πονάει πολύ, αλλά υπάρχουν πολλές θεραπευτικές προσεγγίσεις που μπορούν να τον κάνουν πιο διαχειρίσιμο. Και απλά και μόνο το να γνωρίζετε ότι είναι σχεδόν απίθανο να είναι καρκίνος, πιθανότατα θα σας ανακουφίσει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.