ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Πώς συνδέεται με την άνοια το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα κοινό βακτήριο του στομάχου

Πώς συνδέεται με την άνοια το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού

Η άνοια πλήττει περίπου 55 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, εκ των οποίων το 70% πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Τα ποσοστά της αναμένεται να εκτοξευθούν ακόμη περισσότερο στα επόμενα χρόνια.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένα κοινό βακτήριο του στομάχου που μπορεί να προκαλέσει δυσπεψία, γαστρίτιδα, έλκος ακόμη και καρκίνο στομάχου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας καναδικής μελέτης, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού φαίνεται να συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη των ερευνητών του Πανεπιστημίου ΜακΓκιλ στον Καναδά, πρώτος συγγραφέας της οποίας ήταν ο Έλληνας επίκουρος καθηγητής Φαρμακοεπιδημιολογίας Δρ. Αντώνιος Δούρος, εξέτασε αν η συμπτωματική λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) αυξάνει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ στους άνω των 50 ετών.

Μετά την ανάλυση δεδομένων για περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την περίοδο 1988-2019, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η λοίμωξη με το H. pylori συνδεόταν με αυξημένο κατά 11% κίνδυνο για Αλτσχάιμερ, την πιο κοινή μορφή άνοιας.

Αν και πρόκειται για πολυπαραγοντική νόσο, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν τα ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που φωτίζουν τον πιθανό ρόλο λοιμώξεων και ειδικά της λοίμωξης με H. pylori στην ανάπτυξη της άνοιας.

Η μελέτη ανοίγει δρόμους μελλοντικής έρευνας κυρίως σε ό,τι αφορά την εξερεύνηση σχετικά με το αν η εκρίζωση αυτού του βακτηρίου μπορεί να οδηγήσει σε πρόληψη της Αλτσχάιμερ.

«Με δεδομένη τη γήρανση του παγκόσμιου πληθυσμού, οι αριθμοί σε ό,τι αφορά την άνοια αναμένεται να τριπλασιαστούν μέσα στα επόμενα 40 χρόνια. Ωστόσο υπάρχει έλλειψη αποτελεσματικών θεραπειών εναντίον της» σημείωσε ο Δρ. Πολ Μπρασάρ, κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΜακΓκιλ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο καθηγητής Μπρασάρ προσέθεσε ότι ελπίζει πως τα ευρήματα της καινούργιας μελέτης θα ρίξουν φως στον πιθανό ρόλο του H. pylori στην άνοια ώστε να αναπτυχθούν προληπτικές στρατηγικές όπως προγράμματα για την εκρίζωση του βακτηρίου από τον οργανισμό ασθενών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.