ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Πώς θα καταλάβω ότι έχω σκολιωμένο ρινικό διάφραγμα – Η διάγνωση

Οι εξετάσεις που θα πρέπει να κάνω

Πώς θα καταλάβω ότι έχω σκολιωμένο ρινικό διάφραγμα – Η διάγνωση

Για πολλούς ανθρώπους η καλή λειτουργία της μύτης και η αναπνοή χωρίς προβλήματα είναι μια αυτονόητη και αυτόματη διαδικασία, ωστόσο για άλλους δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα και αυτό μπορεί να οφείλεται σε ένα στραβό διάφραγμα.

Η μύτη μας είναι ένα σημαντικό φίλτρο για τον οργανισμό μας και αν δεν λειτουργεί όπως πρέπει, τότε υπάρχουν επιπτώσεις στην καθημερινή μας απόδοση. Εκτός από το γνωστό μπούκωμα, το οποίο μετά από κάποια χρόνια ο ασθενής το συνηθίζει, καθώς αναπνέει έτσι όλη του τη ζωή, συχνά νιώθει κούραση, ροχαλίζει, ζαλίζεται, έχει πονοκέφαλο, βήχα, αλλά και άλλα προβλήματα.

5 συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε σκολιωμένο ρινικό διάφραγμα

Υπάρχουν διάφορα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε αν έχετε στραβό διάφραγμα. Αυτό ενδέχεται να προκαλέσει άλλες παθήσεις ή να επιδεινώσει ορισμένες ασθένειες. Ακολουθούν τα πέντε πιο συνηθισμένα προβλήματα:

  • Δυσκολία στην αναπνοή – Η παραμόρφωση του ρινικού διαφράγματος δυσκολεύει τον αέρα να περάσει από το ένα μισό της μύτης σας, οπότε σας είναι πιο δύσκολο να αναπνεύσετε. Αυτό το πρόβλημα έρχεται συχνά στο φως όταν έχετε κρυολόγημα ή αλλεργίες.
  • Ρινική συμφόρηση/ πονοκέφαλος – Επειδή ο αέρας δεν ρέει πάντα ελεύθερα μέσα από τις ρινικές διόδους σας, το κεφάλι σας μπορεί μερικές φορές να το αισθάνεστε μπουκωμένο. Αυτή η συσσωρευμένη πίεση μπορεί να οδηγήσει σε περιστασιακούς πονοκεφάλους. Η επιπλέον πίεση στα ιγμόρεια μπορεί επίσης να κάνει το πρόσωπό σας να πονάει.
  • Αιμορραγία της μύτης – Όταν έχετε κυρτό διάφραγμα, ο αέρας περνάει δυσκολότερα από τη μύτη σας. Αυτό καθιστά πιο πιθανό το ενδεχόμενο να στεγνώσουν οι μεμβράνες της μύτης σας. Αυτή η έλλειψη υγρασίας σας κάνει πιο επιρρεπείς σε ρινορραγίες.
  • Λοιμώξεις των ιγμορείων – Όσο πιο φραγμένοι είναι οι αεραγωγοί σας, τόσο πιο πιθανό είναι να εμφανίζετε συχνές λοιμώξεις των ιγμορείων και των παραρρινίων κόλπων.
  • Ροχαλητό/διαταραχή του ύπνου – Όταν κοιμάστε, η ρινική συμφόρηση από ένα αποκλίνον διάφραγμα μπορεί να οδηγήσει σε έντονη αναπνοή και ροχαλητό. Εάν έχετε δυσκολία στην αναπνοή, τότε υπάρχει περίπτωση να δυσκολευτείτε να κοιμηθείτε και να παραμείνετε κοιμισμένοι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα στραβό διάφραγμα μπορεί να συμβάλει στην υπνική άπνοια, μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  • Λόγω της φυσιολογικής διαδικασίας της γήρανσης του χόνδρου μέσα στη μύτη, ένα στραβό διάφραγμα μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου.
  • Καταστάσεις όπως η αλλεργική ρινίτιδα ή η χρόνια ιγμορίτιδα και το υπερβολικό βάρος μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τη ρινική απόφραξη που προκαλείται από ένα παραμορφωμένο διάφραγμα.

Το διάφραγμα μπορεί να στραβώσει λόγω τραυματισμού, κατά τη διάρκεια του τοκετού ή να γεννηθεί κανείς με αυτό.

Διάγνωση

Η διάγνωση ενός παραμορφωμένου διαφράγματος γίνεται συνήθως από έναν ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο (ΩΡΛ). Συνήθως γίνεται αρκετά εύκολα με την εξέταση του διαφράγματός σας με ένα έντονο φως και έναν ρινικό διαστολέα.

Μερικές φορές, μπορεί να πραγματοποιηθούν και άλλες εξετάσεις -όπως μια ρινική ενδοσκόπηση (μια διαδικασία κατά την οποία ένας γιατρός εισάγει έναν λεπτό, εύκαμπτο σωλήνα βαθιά μέσα στη μύτη σας) ή μια αξονική τομογραφία (CT).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν τον γιατρό σας να αξιολογήσει διάφορες ρινικές και παραρρινικές παθήσεις που μπορεί να συνοδεύουν το στραβό διάφραγμά σας. Τα συνήθη παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Λοίμωξη των ιγμορείων και οίδημα που τη συνοδεύει- πρησμένοι βλεννογόνοι
  • Διόγκωση των αμυγδαλών ή των αδενοειδών
  • Συμφόρηση στη μύτη
  • Υπερτροφία των ρινικών κόγχων από αλλεργίες
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.