Σκοτώνουν τις αρκούδες για να παρασκευάσουν κινέζικα γιατροσόφια

Σκοτώνουν τις αρκούδες για να παρασκευάσουν κινέζικα γιατροσόφια

Οι πρακτικές της κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής έχει οδηγήσει τους λαθροκυνηγούς να κυνηγούν τις μαύρες αρκούδες για να πάρουν τα γεννητικά τους όργανα. Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος του Καναδά μιλά για τα μέτρα καταπολέμησης της λαθροθηρίας.

Ολοένα και αυξάνεται η λαθροθηρία στον Καναδά, ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής που θέλει τα γεννητικά όργανα της μαύρης αρκούδας να είναι πηγή… ανδρισμού για τον άνθρωπο. Έτσι, οι λαθροκυνηγοί έχουν στήσει επιχείρηση και θανατώνουν τα ζώα προκειμένου να πάρουν τα γεννητικά τους όργανα, μιας και φαίνεται πως με αυτά φτιάχνονται φάρμακα που ενισχύουν τις επιδόσεις τους.

Η λαθροθηρία υπήρχε πάντοτε στον Καναδά, όμως πρόσφατα έλαβε νέα μορφή, όπως τουλάχιστον αποκάλυψε πρόσφατη διεθνής επιχείρηση για την καραπολέμηση εγκλημάτων κατά της πανίδας.

Πιο αναλυτικά, η «επιχείρηση Thunderball» κατέδειξε πρόσφατα ένα νέο είδος κυνηγιού στον Καναδά: Το κυνήγι αμερικανικών μαύρων αρκούδων για τα γεννητικά τους όργανα.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε σε όλες τις Ηπείρους υπό την αιγίδα της Ιντερπόλ, εντοπίστηκαν 23 ζωντανά πρωτεύοντα, 440 ελέφαντες, 4.300 πουλιά (προστατευόμενα είδη) και 10.000 χελώνες. Το κυνήγι τους απαγορεύεται αυστηρά.

Στον Καναδά, και πιο συγκεκριμένα στις επαρχίες της Νέας Βρουνσβίκης, του Οντάριο και του Σασκάτσουαν, οι ομάδες της Ιντερπόλ ανακάλυψαν 15 οστά και όρχεις αμερικανικών μαύρων αρκούδων. Από το 1992 η νομοθεσία του Καναδά προβλέπει αρκετά σκληρή τιμωρία για την λαθροθηρία των μαύρων αρκούδων.

«Οι μαύρες αρκούδες προστατεύονται από την επαρχιακή και ομοσπονδιακή νομοθεσία. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή του νόμου για την προστασία των ειδών χλωρίδας και πανίδας. […] Η ουσία αυτού του νόμου είναι, μεταξύ άλλων, ο έλεγχος της παράνομης μεταφοράς άγριων ζώων από μια επαρχία σε μια άλλη ακόμα και εκτός των συνόρων του Καναδά. Στους παραβάτες του νόμου επιβάλλεται πρόστιμο έως και 8,2 εκατομμύρια ευρώ […], ενώ προβλέπεται και φυλάκιση», εξηγεί η εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Σαμάνθα Μπαγιάρντ.

Ο γενικός διευθυντής μιας οργάνωσης υπεύθυνης για την εφαρμογή του νόμου, ο Σέλντον Τζόρνταν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Presse, εξέφρασε την άποψη ότι η ζήτηση για τα γεννητικά όργανα των μαύρων αρκούδων προέρχεται από την κινεζική παραδοσιακή ιατρική. Σε πολλά άρθρα έχει καταγραφεί η φρενίτιδα που επιδεικνύουν ορισμένοι Κινέζοι πελάτες για πέη και όρχεις συγκεκριμένων ζώων. Αφού θανατώνονται στον Καναδά, οι μαύρες αρκούδες, ή τουλάχιστον συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους, μεταφέρονται στην Κίνα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν προς στιγμή λεπτομέρειες για το πώς λειτουργούν αυτά τα διεθνή κυκλώματα λαθροθηρίας.

«Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι ορισμένα μέρη του ανθρώπινου σώματος μπορούν να “ανανεωθούν” με τη διατροφή του ίδιο οργάνου. […] Όποτε αν ένας άνδρας θέλει να έχει μια καλή σεξουαλική ζωή πρέπει να φάει το πέος και τους όρχεις κάποιου ζώου», είχε δηλώσει παλαιότερα ένας πελάτης εστιατορίου στο Πεκίνο σε γαλλική free press εφημερίδα.

Σήμερα, οι μαύρες αρκούδες δεν κινδυνεύουν με εξαφάνιση, αλλά προβλέπεται ότι θα αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εξαφάνισης στο κοντινό μέλλον και για αυτό τον λόγο, οι αρχές του Καναδά παρακολουθούν στενά τις υποθέσεις λαθροθηρίας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα της εκπροσώπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποτροπή της παράνομης πρακτικής:

«Οι επιχειρήσεις που διεξήχθησαν πρόσφατα στα σύνορα της χώρας προκειμένου για να αποτραπεί το εμπόριο μερών του σώματος μαύρης αρκούδας πραγματοποιήθηκαν χάρη στη συλλογή δεδομένων από το προσωπικό του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του Καναδά […]. Οι προσπάθειές μας για την προστασία αυτού του είδους και άλλων άγριων ζώων προσαρμόζονται συνεχώς στις απαιτήσεις και θα είναι προτεραιότητές μας όσο το απαιτούν οι καταστάσεις», διαβεβαίωσε η Σαμάνθα Μπαγιάρ.

Η λαθροθηρία που συνδέεται με την κινεζική αγορά δεν είναι ένα νέο φαινόμενο.

Το 2018 η κινεζική κυβέρνηση νομιμοποίησε τη χρήση κέρατων ρινόκερου και οστών τίγρης για ιατρική έρευνα και ως συστατικά στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Το εμπόριο κέρατων ρινόκερου και οστών τίγρης είχε απαγορευτεί στην Κίνα για 25 χρόνια, ενώ για μεγάλο χρονικό διάστημα χρησιμοποιούνταν στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, από προβλήματα ύπνου έως και μηνιγγίτιδα.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα τέτοιων θεραπειών. Η απότομη αλλαγή της θέσης του Πεκίνου προκάλεσε οργή πολλών περιβαλλοντικών οργανώσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Le Monde, περίπου 34 δισεκατομμύρια ευρώ «διοχετεύθηκαν» στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική το 2018.

Κάποιοι μιλούν μάλιστα για την ύπαρξη ενός «λόμπι κινεζικής ιατρικής». Και αυτό το «λόμπι» φέρεται να προσπαθεί να δημιουργήσει εμπόδια στις καναδικές αρχές:

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής συνεργάζεται στενά με τους εταίρους του και με διεθνείς οργανισμούς όπως η Ιντερπόλ για να σταματήσουν τη λαθροθηρία», αναφέρει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτονται σε μια εποχή που οι σχέσεις μεταξύ Καναδά και Κίνας περνούν δύσκολες στιγμές μετά τη σύλληψη στο Βανκούβερ της Ουάνγκζου Μενγκ, της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του ιδρυτή του κινεζικού κολοσσού Huawei. Παρά τις αντιδράσεις των ακτιβιστών που υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων, οι Καναδοί αξιωματούχοι είναι σχεδόν απίθανο να βάλουν σε προτεραιότητα αυτό το θέμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.