Τα παιδιά που έχουν στρες αρρωσταίνουν πιο εύκολα – Αυτός είναι ο λόγος

Τα παιδιά που έχουν στρες αρρωσταίνουν πιο εύκολα – Αυτός είναι ο λόγος

Τα παιδιά είναι ευάλωτα στο στρες και κατά πόσο αυτό δημιουργεί ιώσεις;

Στη διάλεξή του ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος αναφέρθηκε στην επίδραση του συναισθηματικού και φυσικού στρες στην εκδήλωση των ιογενών λοιμώξεων στην παιδική ηλικία.

«Οι ιοί αλληλεπιδρούν με τις οδούς ενδοκρινικής σηματοδότησης του ξενιστή και μεταβάλλουν την ανθρώπινη ομοιόσταση. Έχουμε συγκεκριμένα παραδείγματα ιών που έχουν μελετηθεί σε σχέση με την αλληλεπίδρασή τους αυτή. Για παράδειγμα, ο ιός HIV-1 διαθέτει δύο πρωτεΐνες, τις ρυθμιστικές πρωτεΐνες Vpr και Tat, οι οποίες αλληλεπιδρούν με τις οδούς σηματοδότησης των γλυκοκορτικοειδών και με τον τρόπο αυτό επηρεάζουν την ανοσοκαταστολή του ξενιστή, την αντίστασή του στην ινσουλίνη καθώς και την εκδήλωση λιποδυστροφίας στον ασθενή.

Εξακολουθούμε να γνωρίζουμε μόνο την κορυφή του παγόβουνου στο θέμα αυτό», τόνισε ο καθηγητής κ. Χρούσος και πρόσθεσε: «Το άγχος, γενικά, προκαλεί μια πρώιμη φλεγμονώδη αντίδραση που ονομάζεται ‘νευρογενής φλεγμονή’. Ωστόσο, αμέσως μετά το αρχικό αυτό στάδιο, το άγχος καταστέλλει την ανοσολογική απάντηση του οργανισμού. Οι κατεχολαμίνες νορεπινεφρίνη και επινεφρίνη και τα γλυκοκορτικοειδή αποτελούν βασικές ορμόνες που εμπλέκονται στη ρύθμιση της ανοσίας και της φλεγμονής».

Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου, ο καθηγητής Γεώργιος Χρούσος τιμήθηκε από την Ομάδα Μελέτης Παιδιατρικής Ιολογίας, με ειδικό βραβείο, το οποίο απένειμε ο πρόεδρος του συνεδρίου ομότιμος καθηγητής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτριος Σπαντίδος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο συνέδριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Λέκτορας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου St. George του Λονδίνου Σάιμον Ντραϊσντέιλ, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Nottingham της Μεγάλης Βρετανίας Μπάρμπαρα Ράθ, η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Ακτινολογίας του Νοσοκομείου Παίδων «Μητέρα» Γεωργία Παπαϊωάννου, ο παιδίατρος Ιωάννης Μαμμάς, Διδάκτορας Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Συντονιστής της Ομάδας Μελέτης Παιδιατρικής Ιολογίας, η παιδοεντατικολόγος Αλεξία Παπαθεοδωροπούλου, επιμελήτρια ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, η νεογνολόγος Ειρήνη Κουτσουνάκη, επιμελήτρια Νεογνολογίας του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Αλεξάνδρα», η παιδίατρος Βίβιαν Κοροβέση, Διευθύντρια Παιδιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Πεντέλης» και η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Θεοδωρίδου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.