ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Self Test: Τέσσερις εταιρείες θα εισάγουν το ίδιο τεστ με 50% «καπέλο» – Γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή;

Self Test: Τέσσερις εταιρείες θα εισάγουν το ίδιο τεστ με 50% «καπέλο» – Γιατί υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή;

Πολλά ερωτήματα για τη διαφορά που υπάρχει στην τιμή ανάμεσα στις τέσσερις εταιρείες, από τις οποίες θα προμηθευτεί η κυβέρνηση το ίδιο self test, το κινεζικό.

Ένα ελβετικό και ένα κινεζικό θα είναι τελικά τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, που θα διατίθενται στη χώρα μας από την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε την προμήθεια από το Δημόσιο των self tests από τις πέντε εταιρείες που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Όπως αποδεικνύεται, οι τέσσερις θα εισάγουν το ίδιο τεστ της κινεζικής εταιρείας Joysbio, ενώ η ελβετική Roche Diagnostics θα διαθέσει το δικό της self test.

Ερωτήματα προκαλεί έτσι η απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχθεί τις οικονομικές προσφορές όλων των εταιρειών που θα φέρνουν το κινεζικό self test, με δεδομένο ότι η τιμή που ζήτησαν για τη διάθεσή του παρουσιάζει απόκλιση έως και 50%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρεία Ξενοφών Γερμανός θα πουλήσει στο δημόσιο το self test της στην τιμή των 2,29 ευρώ, ενώ η MARVIFARM θα πουλήσει 1 εκατ. self tests στην τιμή των 3,45 ευρώ. Αποτέλεσμα της επιλογής αυτής είναι όπως καταλαβαίνει κανείς τεράστια οικονομική επιβάρυνση για το Δημόσιο, που μπορεί να φτάσει τα εκατομμύρια ευρώ.

Όπως και με τις μάσκες στην αρχή της πανδημίας, η «ελεύθερη αγορά» δίνει την τόνο στα self tests, τα οποία η κυβέρνηση επείγεται να χρησιμοποιήσει για το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς, μεταθέτοντας την ευθύνη του ελέγχου για τον κορωνοϊό στους γονείς και τους εργαζόμενους.

Τόση είναι δε η βιασύνη της, που σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας (Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την προστασία της δημόσιας Υγείας από τις συνεχιζόμενες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, την ανάπτυξη, την κοινωνική προστασία και την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και άλλα ζητήματα) που βρίσκεται στη Βουλή, δίνεται η δυνατότητα να διατεθούν στην αγορά self tests χωρίς σήμανση CE.

Οι πέντε εταιρείες, που προκρίθηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού απευθείας ανάθεσης και έλαβαν το «πράσινο φως» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι οι εξής:

  • Για την προμήθεια με αγορά 2.500.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του selftesting, στην εταιρεία ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΣ στην τιμή των 2,29€, που βρίσκεται εντός της προϋπολογισθείσας δαπάνης και κρίνεται κανονική και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικής αξίας 5.725.000,00€.
  • Για την προμήθεια με αγορά 1.000.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του selftesting, στην εταιρεία ΑΝΑΤS Ανώνυμη Εταιρεία Εμπορική-Φαρμακευτικών και Ιατροτεχνολογικών υλικών- Κατασκευαστική- Τεχνική-Βιομηχανική- Διαχείριση ακινήτων στην τιμή των 3,30€, που βρίσκεται εντός της προϋπολογισθείσας δαπάνης και κρίνεται κανονική και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικής αξίας 3.300.000,00€
  • Για την προμήθεια με αγορά 3.000.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του selftesting, στην εταιρεία SWISS MED ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ στην τιμή των 3,36€, που βρίσκεται εντός της προϋπολογισθείσας δαπάνης και κρίνεται κανονική και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικής αξίας 10.080.000,00€.
  • Για την προμήθεια με αγορά 1.000.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του selftesting, στην εταιρεία ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ Β.ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (MARVIFARM) στην τιμή των 3,45€, που βρίσκεται εντός της προϋπολογισθείσας δαπάνης και κρίνεται κανονική και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικής αξίας 3.450.000,00€.
  • Για την προμήθεια με αγορά 1.900.000 ταχέων διαγνωστικών τεστ με τη διαδικασία του selftesting, στην εταιρεία ROCHE DIAGNOSTICS (HELLAS) ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΙΑΤΡΟΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ στην τιμή των 4€, που βρίσκεται εντός της προϋπολογισθείσας δαπάνης και κρίνεται κανονική και συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο, συνολικής αξίας 7.600.000,00€

H ενημέρωση για τον σχεδιασμό θα γίνει την Παρασκευή 2 Απριλίου στις 18:00 από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, θα εξηγήσει τόσο τον τρόπο διανομής αλλά και το πώς θα χρησιμοποιούνται. Τέλος, αναμένεται να δοθεί και ένα βίντεο στη δημοσιότητα με οδηγίες για τον τρόπο χρήσης από τους πολίτες, τις δικλείδες ασφαλείας αλλά και το πως θα έχει διασφαλιστεί αν κάποιος έχει κάνει το τεστ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.