ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πτώση στις γεννήσεις έφεραν τα αλλεπάλληλα lockdowns στην Ευρώπη

Τον Ιανουάριο του 2021 οι γεννήσεις παρουσίαζαν πτώση της τάξεως του 14%

Πτώση στις γεννήσεις έφεραν τα αλλεπάλληλα lockdowns στην Ευρώπη

Σημαντική μείωση στις γεννήσεις έφεραν τα αλλεπάλληλα lockdowns στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Human Reproduction.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η επιβολή μέτρων για τον κορωνοϊό την άνοιξη του 2020, εξαιτίας της οποίας εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη κλείστηκαν στα σπίτια τους, δεν έφερε αύξηση των γεννήσεων στην ήπειρο.

Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2021, εννέα με δέκα μήνες από την έναρξη ισχύος των μέτρων, οι γεννήσεις στην Ευρώπη ήταν 14% λιγότερες από άλλες χρονιές, με την πτώση να αποδίδεται στα μέτρα που είχαν ληφθεί.

O φόβος των ζευγαριών για την κοινωνική και υγειονομική κρίση τα αποθάρρυνε από την απόκτηση παιδιού, εξηγούν οι συντάκτες της έρευνας.

Έμμεση επίπτωση είχαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αλλά και η οικονομική κρίση λόγω της πανδημίας, προσθέτουν.

Σε ό,τι αφορά στα σχετικά στοιχεία, η μεγαλύτερη πτώση στις γεννήσεις καταγράφηκε σε Λιθουανία και Ρουμανία με 28% και 23%, αντίστοιχα. Στη Γαλλία και την Ιταλία η πτώση ήταν 14% και 23%.

Την ίδια ώρα, τα επίπεδα γεννήσεων στη Σουηδία, σε σχέση με άλλες χρονιές, ήταν φυσιολογικά, καθώς η χώρα δεν επέβαλε μέτρα εγκλεισμού.

Τον Μάρτιο του 2021, ένα χρόνο από τα πρώτα μέτρα, οι γεννήσεις γύρισαν στα επίπεδα πριν από τη πανδημία, κάτι που αντιστοιχεί στην (πρώτη) άρση των μέτρων το καλοκαίρι του 2020.

Αυτό ωστόσο δε στάθηκε αρκετό για να καλυφθεί η διαφορά των προηγούμενων μηνών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σημειώνεται ότι η έρευνα αφορά σε 24 χώρες, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτές η Ελλάδα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.