ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Πυρετός: Δείτε γιατί είναι καλύτερα να μην παίρνετε αμέσως αντιπυρετικά και να τον αφήνετε να κάνει τη… δουλειά του

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Πυρετός: Δείτε γιατί είναι καλύτερα να μην παίρνετε αμέσως αντιπυρετικά και να τον αφήνετε να κάνει τη… δουλειά του

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στις ΗΠΑ, ίσως είναι καλύτερο να αφήνουμε τον ήπιο πυρετό να… κάνει τη δουλειά του, αντί να σπεύδουμε αμέσως να πάρουμε αντιπυρετικά φάρμακα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μέτριος πυρετός, που αφέθηκε χωρίς άμεση χορήγηση φαρμάκου, βοήθησε ψάρια να καθαρίσουν γρήγορα το σώμα τους από μια μόλυνση, έλεγξε τη φλεγμονή και επιδιόρθωσε τον κατεστραμμένο ιστό στο σώμα τους.

“Αφήσαμε την Φύση να κάνει ό,τι ξέρει να κάνει και, σε αυτή την περίπτωση, ήταν κάτι πολύ θετικό”, λέει ανοσολόγος, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στη Σχολή Γεωργικών Επιστημών, Ζωής και Περιβάλλοντος του πανεπιστημίου.

Ο μέτριος πυρετός “αυτορρυθμίζεται” από τον οργανισμό, που σημαίνει ότι το σώμα μπορεί και να τον προκαλέσει και να τον σταματήσει με φυσικό τρόπο, χωρίς φαρμακευτική αγωγή, εξηγεί ο ειδικός.

Τα πλεονεκτήματα που έχει ο φυσικός μέτριος πυρετός για την υγεία μένει να επιβεβαιωθούν και με έρευνες σε ανθρώπους, “αλλά επειδή οι μηχανισμοί που οδηγούν και συντηρούν τον πυρετό είναι κοινοί μεταξύ των ζώων, είναι λογικό να αναμένουμε ότι παρόμοια οφέλη θα συμβούν και στους ανθρώπους”, προσθέτει.

Αυτό υποδηλώνει ότι ίσως πρέπει να καθυστερούμε την λήψη απλών αντιπυρετικών φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, ΜΣΑΦ) στο πρώτο σημάδι πυρετού, λέει ο ίδιος:

«Τα ΜΣΑΦ εξαφανίζουν την ενόχληση που νιώθετε από τον πυρετό, αλλά είναι επίσης πιθανό να εξαφανίσουν και μερικά από τα οφέλη αυτής της φυσικής απόκρισης του οργανισμού».

Η νέα αυτή μελέτη ρίχνει φως στους μηχανισμούς που συμβάλλουν στα οφέλη του μέτριου πυρετού, ο οποίος “έχει διατηρηθεί εξελικτικά σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο για 550 εκατομμύρια χρόνια. Κάθε ζώο που έχουμε εξετάσει έχει αυτήν τη βιολογική απόκριση στη μόλυνση”, πρόσθεσε.

Μερικά είδη, όπως τα ψάρια, τα ερπετά και τα έντομα, διακινδυνεύουν ακόμη και να θηρευτούν ή να μειώσουν την αναπαραγωγική τους επιτυχία προκειμένου να μετακινηθούν σε θερμοκρασίες στο περιβάλλον τους που τους προκαλούν φυσικό πυρετό.

“Οπότε, το μεγάλο ερώτημα είναι, εάν τα ζώα καταφεύγουν σε τέτοιες πράξεις προκειμένου να κάνουν πυρετό, εμείς γιατί παίρνουμε φάρμακα με τα πρώτα σημάδια πυρετού”;

Πώς έγινε και τι έδειξε η έρευνα

Για την μελέτη, χορηγήθηκε τεχνητώς σε ψάρια βακτηριακή λοίμωξη και η συμπεριφορά τους στη συνέχεια παρακολουθήθηκε και αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση. Τα εξωτερικά συμπτώματα ήταν παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται σε ανθρώπους με πυρετό, όπως μειωμένη κινητικότητα, εύκολη κόπωση και κακουχία. Αυτά στη συνέχεια αντιστοιχίστηκαν με σημαντικούς ανοσολογικούς μηχανισμούς μέσα στα ζώα.

Η έρευνα έδειξε ότι ο φυσικός πυρετός προσφέρει “μια ολοκληρωμένη απόκριση που όχι μόνο ενεργοποιεί την άμυνα κατά της μόλυνσης, αλλά βοηθά επίσης στον έλεγχό της”, λέει ο ειδικός.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο πυρετός βοήθησε να καθαρίσει η μόλυνση από τα ψάρια μέσα σε περίπου επτά ημέρες. Τα ψάρια στα οποία δεν επετράπη να κάνουν πυρετό, χρειάστηκαν τον διπλάσιο χρόνο αποκατάστασης.

Ο πυρετός βοήθησε επίσης στο κλείσιμο της φλεγμονής και στην αποκατάσταση των ιστών που είχαν τραυματιστεί.

«Λειτουργεί σαν να σβήνεις ένα αυτοκίνητο, αντί να το αφήνεις σε λειτουργία, αφού τελειώσεις την οδήγηση. Εξοικονομεί ενέργεια και αποτρέπει πρόσθετες ζημιές», σημειώνει.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τους κτηνιάτρους και τους κτηνοτρόφους να διαχειριστούν καλύτερα τυχόν ασθένειες στα ζώα με τα οποία εργάζονται, προτείνει ο ειδικός:

«Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν τη φυσική απόκριση στον πυρετό και τα εργαλεία που δημιουργήσαμε για να εντοπίσουμε ζώα που είναι άρρωστα ή που μπορεί να χρειαστούν ενισχυτικό εμβολιασμό. Η εστίαση σε ένα υποσύνολο ζώων και όχι σε ολόκληρο το κοπάδι εξοικονομεί χρόνο και είναι λιγότερο δαπανηρή».

Ο ειδικός ελπίζει ότι τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν στην επίτευξη μιας υγιούς ισορροπίας μεταξύ της θεραπείας του πυρετού και της ωφέλειας από αυτόν:

“Μακροπρόθεσμα, ο στόχος μας είναι να καθορίσουμε πώς να επωφεληθείτε καλύτερα από τις ιατρικές μας προόδους, ενώ συνεχίζουμε να αξιοποιούμε τα οφέλη από τους φυσικούς μηχανισμούς της ανοσίας”, κατέληξε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.