ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σαγιονάρες: Τι κινδύνους κρύβουν για τα πόδια σας – Τι πρέπει να προσέχετε

Πώς να προστατευθείτε

Σαγιονάρες: Τι κινδύνους κρύβουν για τα πόδια σας – Τι πρέπει να προσέχετε

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι σαγιονάρες θεωρούνται τα πιο άνετα υποδήματα για το καλοκαίρι. Ωστόσο η συνεχής χρήση τους μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στα πόδια.

Όπως εξηγούν, οι καλής ποιότητας, στέρεες σαγιονάρες προστατεύουν τα πέλματα απ’ οτιδήποτε υπάρχει στο έδαφος. Ωστόσο αφήνουν ακάλυπτο και αστήρικτο το υπόλοιπο πόδι.

Χειρουργός άκρου πόδα και αστραγάλου στο Πόρτλαντ λέει: «Δεν παρέχουν καμία στήριξη στην ποδική καμάρα και στην πτέρνα. Επιπλέον, ασυναίσθητα σφίγγει κανείς τα δάκτυλά του για να μην γλιστρήσουν από το πόδι του. Αυτό έχει ως συνέπεια η πολύωρη χρήση τους ή για τις λάθος δραστηριότητες να αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών και κακώσεων».

Οι πιθανοί τραυματισμοί κυμαίνονται από ήπιες καταστάσεις που σχετίζονται με την έκθεση του ποδιού στη φύση έως σοβαρά προβλήματα.

Στις ήπιες καταστάσεις συμπεριλαμβάνονται αμυχές, μελανιές, ηλιακά εγκαύματα, τσιμπήματα εντόμων και κακώσεις των νυχιών.

Πολύ πιο σοβαροί είναι οι τραυματισμοί στον αχίλλειο τένοντα, ο πόνος στη μέση, η αλλαγή στον διασκελισμό και το έσω κνημιαίο σύνδρομο. Το σύνδρομο αυτό προκαλεί φλεγμονή των μυών, των τενόντων και του οστού στο «καλάμι» του ποδιού.

Με τις σαγιονάρες είναι επίσης εύκολο να σκοντάψει κανείς και να πέσει ή να κτυπήσει σοβαρά τα δάκτυλά του. Μπορεί επίσης να παρουσιαστούν φλύκταινες (φουσκάλες), κάλοι, σφυροδακτυλία, κατάγματα κοπώσεως κ.λπ.

Αν, τέλος, κάνετε το τεράστιο λάθος να οδηγήσετε με σαγιονάρες, η μεγάλη απειλή είναι να γλιστρήσει το πόδι σας και να παγιδευτεί η σαγιονάρα κάτω από το πεντάλ. Σε τέτοια περίπτωση υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τροχαίου.

Όλ’ αυτά μπορούν να αποφευχθούν εάν τις φοράμε για λίγες ώρες την ημέρα και στις κατάλληλες δραστηριότητες, τονίζει η Dr. Long. Ο κίνδυνος τραυματισμού μειώνεται επίσης εάν διαθέτουν κάποια προστασία για την ποδική καμάρα και χοντρή σόλα.

Πρακτικές συμβουλές

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Αμερικανική Ποδιατρική Εταιρεία (APMA) έχει μερικές συμβουλές για να προστατεύσετε τα πόδια σας όταν χρησιμοποιείτε σαγιονάρες:

  • Να επιλέγετε υψηλής ποιότητας σαγιονάρες, από μαλακό δέρμα. Το δέρμα μειώνει τον κίνδυνο να αναπτύξετε φλύκταινες και άλλους ερεθισμούς.
  • Ελέγξτε την ποιότητά τους. Προσπαθήστε να τις διπλώσετε απαλά. Πρέπει να είναι εύκαμπτες στο σημείο της ποδικής καμάρας, αλλά όχι να «τσακίζουν» στα δύο.
  • Βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν καλά στο πέλμα σας (δεν πρέπει να εξέχει η πτέρνα ούτε τα δάκτυλα).
  • Να φοράτε πάντοτε ένα γερό ζευγάρι σαγιονάρες όταν βαδίζετε γύρω από μία δημόσια πισίνα, στην παραλία, στα δωμάτια ξενοδοχείων, στα αποδυτήρια των γυμναστηρίων. Μην περπατάτε ποτέ ξυπόλητοι. Ελλοχεύει κίνδυνος μυκητιάσεων.
  • Να μην φοράτε κάθε χρόνο τις ίδιες σαγιονάρες. Να ελέγχετε τακτικά τα παλαιά ζευγάρια και να τα πετάτε εάν δείτε ενδείξεις φθοράς.
  • Μην αγνοήσετε τυχόν ερεθισμό ανάμεσα στα δάκτυλα του ποδιού όπου στηρίζεται η σαγιονάρα. Μπορεί να δημιουργηθεί φλύκταινα και υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης.
  • Μην χρησιμοποιείτε σαγιονάρες όταν πηγαίνετε για περπάτημα. Ακόμα και οι πιο γερές, παρέχουν ελάχιστη απορρόφηση των κραδασμών και στήριξη της ποδικής καμάρας
  • Μην τις φοράτε όταν κάνετε δουλειές στον κήπο. Είναι απαραίτητο να φοράτε παπούτσια που προστατεύουν ολόκληρο τον άκρο πόδα όταν ξεχορταριάζετε τον κήπο ή κουρεύετε το γρασίδι.
  • Να θυμάστε ότι αντενδείκνυνται και για άθληση. Υπάρχει κίνδυνος διαστρέμματος αστραγάλου και κάκωσης τενόντων και συνδέσμων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.