ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σε ενδιαφέρει: Δες γιατί δεν πρέπει ποτέ να πίνεις καφέ μόλις ξυπνήσεις

«Η περίσσεια κορτιζόλης μπορεί να εμποδίσει τον κανονικό μηχανισμό ύπνου και την ποιότητα του ύπνου»

Σε ενδιαφέρει: Δες γιατί δεν πρέπει ποτέ να πίνεις καφέ μόλις ξυπνήσεις

Οι περισσότεροι από εμάς, αν όχι και όλοι μας, έχουμε τη συνήθεια, με το που σηκωνόμαστε το πρωί, να πίνουμε τον αγαπημένο μας καφέ προκειμένου να «ανοίξει το μάτι» και να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι και τόσο καλό, καθώς, οι ειδικοί, εξηγούν πότε είναι η καλύτερη στιγμή να πεις τον πρώτο σου καφέ.

Παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε τουλάχιστον ένα εσπρέσο αμέσως μόλις σηκωθούμε από το κρεβάτι, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτός θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι ένας από τους χειρότερους τρόπους για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας.

Πράγματι, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι αμέσως μετά το ξύπνημα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα κορτιζόλης και να μας κάνει να νιώθουμε ακόμα πιο κουρασμένοι αργότερα μέσα στην ημέρα.

Όπως εξηγεί ο Parvinder Sagoo, φαρμακοποιός και διαδικτυακός σύμβουλος υγείας για το SimplyMedsOnline:

“Η κατανάλωση καφέ μόλις ξυπνήσεις θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή κορτιζόλης του σώματός σου, κάτι που θα μπορούσε να σε κάνει να αισθάνεσαι περισσότερο άγχος και άγχος εάν πιεις κατευθείαν έναν καφέ σε αντίθεση με ένα ποτήρι νερό”.

Ο Parvinder εξηγεί επίσης ότι όταν ξυπνάς για πρώτη φορά, το σώμα σου είναι αφυδατωμένο από την έλλειψη υγρών για έως και 8 ώρες.

“Η καφεΐνη είναι ένα διουρητικό που σημαίνει ότι θέλεις να ουρείς πιο συχνά, ωστόσο μετά από μια νύχτα ύπνου πρέπει να ενυδατωθούμε και να μην χάσουμε ακόμη περισσότερα υγρά. Θα περίμενα τουλάχιστον μια ώρα αφού ξυπνήσω πριν πιω τον πρώτο μου καφέ της ημέρας”.

Η Nataly Komova, διατροφολόγος και ειδικός στο fitness στο JustCBD, προσθέτει ότι ενώ το να αυξάνεις τις ορμόνες της κορτιζόλης το πρωί θα σου δώσει μια προσωρινή εγρήγορση, θα έχεις τα αντίθετα αποτελέσματα μετά από λίγο και θα αισθανθείς κούραση.

“Η αυξημένη παραγωγή ορμονών κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό σου και να σου προκαλέσει ανησυχία”, εξηγεί.

“Τα υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα, το οποίο προκαλεί αντίσταση στην ινσουλίνη και εξαντλεί την ενέργειά σου, καθώς το σώμα εργάζεται σκληρότερα για να διατηρήσει μέτρια επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Η περίσσεια κορτιζόλης μπορεί να εμποδίσει τον κανονικό μηχανισμό ύπνου και την ποιότητα του ύπνου, καθώς το σώμα παράγει περισσότερες ορμόνες του στρες τη νύχτα, όταν τα επίπεδα κορτιζόλης υποτίθεται ότι είναι χαμηλά. Ο κακός ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας”.

Πότε είναι λοιπόν η βέλτιστη στιγμή για τον πρώτο σου καφέ;

“Συνιστώ να πιεις τον καφέ σου αργά το πρωί έως νωρίς το απόγευμα, 3 έως 4 ώρες αφού σηκωθείς από το κρεβάτι, καθώς οι ορμόνες της κορτιζόλης τείνουν να είναι χαμηλότερες εκείνη τη στιγμή”, συμβουλεύει η Nataly.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Parvinder συμφωνεί, προσθέτοντας: “Η μέση έως το τέλος ενός πρωινού είναι η καλύτερη ώρα για να πιεις καφέ, καθώς θα σου επιτρέψει να νιώσεις αυξημένη εγρήγορση για να σε βοηθήσει για την υπόλοιπη ημέρα”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.