Σε επιφυλακή οι παιδίατροι – «Είναι θανατηφόρος αυτή η ηπατίτιδα»

«Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β δεν προφυλάσσουν - Μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με το σάλιο»

Σε επιφυλακή οι παιδίατροι – «Είναι θανατηφόρος αυτή η ηπατίτιδα»

Ο γνωστός παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας σχετικά με την έξαρση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας που καταγράφεται σε αρκετές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, τόνισε πώς «είναι θανατηφόρος αυτή η ηπατίτιδα», σημειώνοντας πως ακόμη «δεν είναι μικρό το ποσοστό των παιδιών για τα οποία απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος».

Επίσης ο Σπύρος Μαζάνης είπε πως «η ηπατίτιδα μεταδίδεται πάρα πολύ εύκολα με το σάλιο και είναι πιο μεταδοτική από τον κορωνοϊό, αλλά αυτήν την στιγμή έχουν “μαζευτεί” τα περιστατικά σε λίγες χώρες», προσθέτοντας πως «ακόμη και στην γειτονική μας Ιταλία, έχει εμφανιστεί κρούσμα σε ένα παιδί».

«Πρέπει να προσέχουμε τους κοινούς κανόνες ατομικής υγιεινής» είπε ο κ. Μαζάνης κρούοντας τον κώδωνα στους γονείς για την έγκαιρη επισήμανση των ύποπτων συμπτωμάτων, που είναι: έμετος, διάρροια, πόνος στην κοιλιά, πολύ σκούρο χρώμα στα ούρα, «λευκό» χρώμα στις κενώσεις, εμφάνιση ίκτερου

Όπως επεσήμανε: «Οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί αφορούν παιδιά από λίγων μηνών έως 6 ετών, αρκετές αφορούν παιδιά 6-10 ετών και λιγότερες παιδιά ηλικίας 10 ετών και άνω».

Κανόνες ατομικής υγιεινής των παιδιών

Αποσαφηνίζοντας πως η εκδήλωση της οξείας ηπατίτδας δεν έχει σχέση με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, ο παιδίατρος είπε πως «Κανένα παιδί που έχει νοσήσει, δεν είχε εμβολιαστεί για το κορωνοϊό. Έτσι κι αλλιώς, το 80% των περιστατικών είναι σε παιδιά κάτω των 5 ετών και επομένως δεν θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί σε κάθε περίπτωση».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα εμβόλια για την ηπατίτιδα Α και Β δεν προφυλάσσουν, καθώς δεν έχουν σχέση με την οξεία ηπατίτιδα που βρίσκεται σε έξαρση», είπε ακόμη ο παιδίατρος, τονίζοντας πως για λόγους προστασίας, «θα πρέπει ξανά να ενεργοποιήσουμε τους κανόνες ατομικής υγιεινής των παιδιών για την καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή», κυρίως μετά και την επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.