ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σελήνιο: Οφέλη για την υγεία και την θεραπεία του καρκίνου

Σε κατάλληλες δόσεις, το σελήνιο μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση

Σελήνιο: Οφέλη για την υγεία και την θεραπεία του καρκίνου

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο απαραίτητο για την υγεία και την ευημερία μας. Μεταξύ πολλών άλλων σημαντικών ρόλων στο σώμα μας, συμβάλλει στη σύνθεση του DNA, ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και διατηρεί υπό έλεγχο την υγεία του θυρεοειδούς μας.

Νέα έρευνα δείχνει ότι, σε κατάλληλες δόσεις, το σελήνιο μπορεί να έχει αντικαρκινική δράση.

Θέλοντας να ξεπεράσουν το πρόβλημα της τοξικότητάς του, όταν χορηγείται σε υψηλές δόσεις, επιστήμονες από Πανεπιστήμια της Αγγλίας και της Γαλλίας εξέτασαν αν μπορεί να χορηγηθεί σε μορφή νανοσωματιδίων ως αντικαρκινική θεραπεία.

Στα πειράματα που έκαναν, έδειξαν ότι τα νανοσωματίδια του σεληνίου μπορούν πράγματι να καταστρέψουν πολύ αποτελεσματικά τα νεοπλασματικά κύτταρα του καρκίνου των ωοθηκών.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ένα νέο μηχανισμό ο οποίος μπορεί να εξηγήσει τις αντικαρκινικές ιδιότητες του σεληνίου.

Συγκεκριμένα, η ομάδα παρατήρησε ότι η ουσία αυτή επηρεάζει τη δραστηριότητα μίας ομάδας ενζύμων που λέγονται μεθυλτρανσφεράσες των ιστονών. Τα ένζυμα αυτά ρυθμίζουν διάφορους επιγενετικούς μηχανισμούς.

Αντίθετα με τις γενετικές μεταλλάξεις, οι επιγενετικές αλλαγές δεν αλλάζουν μόνιμα την αλληλουχία του DNA και είναι δυνατό να αναστραφούν. Επηρεάζουν ωστόσο προσωρινά τον τρόπο που αντιδρά ο οργανισμός σε αυτή την αλληλουχία του DNA.

Οι παρατηρήσεις χαρακτηρίστηκαν εντυπωσιακές από αρκετούς επιστήμονες οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία των μηχανισμών που αποκάλυψε η παρούσα μελέτη.

«Αυτή είναι μία από τις ελάχιστες φορές που βλέπουμε να αποκαλύπτεται ένας νέος βιολογικός μηχανισμός. Η επιστημονική ομάδα ασχολήθηκε αρκετό καιρό με την εξερεύνηση των μηχανισμών δράσης του σεληνίου και γι’ αυτό κατάφερε να φτάσει σε αυτά τα αποτελέσματα».

«Η παρούσα μελέτη δείχνει ότι οι συνεργασίες μεγάλων επιστημονικών ομάδων σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να φέρουν εντυπωσιακά αποτελέσματα», υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Μετά τις ανακαλύψεις τους για τις δράσεις του σεληνίου όταν χορηγείται σε μορφή νανοσωματιδίων, οι επιστήμονες της μελέτης υποστήριξαν ότι θα συνεχίσουν να εξερευνούν τη χρησιμότητά του ως αντικαρκινική θεραπεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.