ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Σπουδαία ανακάλυψη: Επιστήμονες δημιούργησαν εισπνεόμενους αισθητήρες που ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα

Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι διαθέσιμα περίπου 20 λεπτά μετά τη συλλογή του δείγματος ούρων

Σπουδαία ανακάλυψη: Επιστήμονες δημιούργησαν εισπνεόμενους αισθητήρες που ανιχνεύουν τον καρκίνο του πνεύμονα

Σε μια σπουδαία ανακάλυψη προχώρησαν ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), καθώς ανέπτυξαν με καινοτόμο τρόπο εισπνεύσιμους αισθητήρες νανοσωματιδίων με δυνατότητα εντοπισμού του καρκίνου του πνεύμονα!

«Σε όλο τον κόσμο, ο καρκίνος γίνεται όλο και πιο διαδεδομένος σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Η επιδημιολογία του καρκίνου του πνεύμονα σε παγκόσμιο επίπεδο οφείλεται στη ρύπανση και το κάπνισμα, οπότε γνωρίζουμε ότι πρόκειται για περιβάλλοντα όπου η προσβασιμότητα σε αυτού του είδους την τεχνολογία θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο», δήλωσε η Σαντζίτα Μπάτια, καθηγήτρια Επιστημών και Τεχνολογίας Υγείας και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο ΜΙΤ.

Πώς λειτουργεί

Αυτή η πρωτοποριακή τεχνολογία χρησιμοποιεί νανοαισθητήρες που χορηγούνται μέσω εισπνευστήρων ή νεφελοποιητών, παρουσιάζοντας μια δυνητικά πιο αποδοτική και αποτελεσματική εναλλακτική λύση σε σχέση με τις τρέχουσες διαγνωστικές τεχνικές.

Οι νανοαισθητήρες αποσκοπούν στον εντοπισμό πρωτεϊνών που συνδέονται με τον καρκίνο του πνεύμονα.

Κατασκευασμένοι από πολυμερή νανοσωματίδια επικαλυμμένα με έναν αναμεταδότη, όπως ένας γραμμωτός κώδικας DNA, οι αισθητήρες αυτοί υφίστανται διάσπαση από το σωματίδιο όταν συναντούν ένζυμα πρωτεάσης, που συνήθως υπερδραστηριοποιούνται στους όγκους. Τελικά, αυτοί οι μεταφορείς συσσωρεύονται στα ούρα και αποβάλλονται από το σώμα.

Οι ερευνητές επινόησαν μια δοκιμασία πλευρικής ροής σε μια χάρτινη λωρίδα για την ανίχνευση αυτών των γραμμωτών κωδικών.

Κατά την ταυτοποίηση αυτών των πρωτεϊνών, οι αισθητήρες εκπέμπουν ένα ξεχωριστό σήμα που συσσωρεύεται στα ούρα, εύκολα ανιχνεύσιμο με τη χρήση μιας απλής χάρτινης λωρίδας, μεταδίδει το Interesting Engineering.

Αποτελέσματα σε 20 λεπτά

Τα αποτελέσματα της εξέτασης είναι διαθέσιμα περίπου 20 λεπτά μετά τη συλλογή του δείγματος ούρων.

Σε δοκιμές σε γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με όγκους στους πνεύμονες που έμοιαζαν με εκείνους των ανθρώπων, αυτή η νέα διαγνωστική μέθοδος ανίχνευσε με επιτυχία τον καρκίνο του πνεύμονα σε πρώιμο στάδιο.

Τα επόμενα βήματα της ομάδας περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των αισθητήρων με τη χρήση ανθρώπινων δειγμάτων βιοψίας και την έναρξη κλινικών μελετών σε ανθρώπους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ερευνητές αναμένουν ότι η μέθοδός τους θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον έλεγχο του καρκίνου του πνεύμονα, παρέχοντας γρήγορα αποτελέσματα σε μία μόνο επίσκεψη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.