Εντοπίστηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου

Μία μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσεις Πλεύρη περί κατάργησης της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας που μάς προστατεύει από τη μετάδοση της Covid-19, για όσο, τουλάχιστον, διαρκεί η τουριστική περίοδος(…), έρχεται ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας να επιβεβαιώσει πως απομονώθηκε και στη χώρα μας το νέο στέλεχος ΒΑ.5 της παραλλαγής Όμικρον! 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η πρώτη αυτή απομόνωση του συγκεκριμένου στελέχους έγινε από δείγμα που προέρχεται από την Περιφέρεια Ηπείρου και όπως, επίσης, αναφέρεται δεν υπάρχει γνωστό ιστορικό ταξιδιού, Σύμφωνα δε με τους ειδικούς του Οργανισμού είναι σε εξέλιξη διερεύνηση.

Η συγκεκριμένη παραλλαγή προέρχεται από την αφρικανική ήπειρο και έχει εντοπιστεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τους εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να εκτιμούν πως θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 του κορωνοϊού το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη τους μήνες που έπονται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι ειδικοί του Κέντρου σημειώνουν, επίσης, πως οι παραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική τον περασμένο Ιανουάριο και Φεβρουάριο αντίστοιχα και έκτοτε έχουν γίνει οι κυρίαρχες παραλλαγές. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα στελέχη Όμικρον 5 και Όμικρον 5 (BA.4 και BA.5) είναι ικανά να ξεφύγουν από την ανοσολογική προστασία που προκαλείται από μόλυνση από την Όμικρον 1 (BA.1).