ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Συγγενής σύφιλη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Οι θανάσιμοι κίνδυνοι για τα βρέφη

Προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum και τα συμπτώματα χωρίζονται σε κλινικά στάδια

Συγγενής σύφιλη: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε – Οι θανάσιμοι κίνδυνοι για τα βρέφη

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, που δημοσιεύτηκαν τον Απρίλιο, τα κρούσματα σύφιλης έχουν φτάσει τον υψηλότερο αριθμό των τελευταίων 70 ετών.

Μεταξύ 2020 και 2021, είχαν αυξηθεί κατά 32%, με την επιδημία να μη δείχνει σημεία ανάσχεσης, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Ιδιαίτερα υψηλά ήταν και τα ποσοστά συγγενούς σύφιλης, όταν δηλαδή η μητέρα περνά την ασθένεια στο μωρό που κυοφορεί, με τα κρούσματα να αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 32% το ίδιο διάστημα (2020-2021).

H μετάδοση της σύφιλης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης στο έμβρυο, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες, περιλαμβανομένων της αποβολής, της θνησιγένειας, του πρόωρου τοκετού, του εξαιρετικά χαμηλού βάρους του τοκετού, αλλά και του θανάτου του βρέφους μετά τη γέννηση.

Παρότι τα δύο τρίτα των συφιλιδικών νεογνών γεννιούνται χωρίς συμπτώματα, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει δια βίου προβλήματα υγείας.

Η αύξηση αυτή έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό και ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.

«Πριν από 15-20 χρόνια πιστεύαμε πως ήμασταν στα όρια εξάλειψης της σύφιλης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καταγράφουμε αυξανόμενα ποσοστά σύφιλης, ποσοστά που δεν είχαμε δει τα τελευταία 20 χρόνια» σημειώνει ο Λεάντρο Μένα, διευθυντής του τμήματος πρόληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων του CDC.

Το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, πάνω από 7,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα σύφιλης καταγράφηκαν εντός του 2020. Το Ηνωμένο Βασίλειο μάλιστα, είδε τα κρούσματα να εκτινάσσονται το 2022 στο υψηλότερο επίπεδο από το 1948. Το 2011 και το 2019, ο Καναδάς κατέγραψε αύξηση κατά 389% της λοιμώδους σύφιλης.

Η σύφιλη προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum και τα συμπτώματα χωρίζονται σε κλινικά στάδια.

Η πρωτογόνος σύφιλη εκδηλώνεται κυρίως ως ανώδυνο, περιγεγραμμένο έλκος (πληγή), που μπορεί να εμφανιστεί κυρίως στη γεννητική χώρα αλλά και σε άλλα σημεία του σώματος, αναλόγως με τον τύπο της σεξουαλικής επαφής.

Στα πρώτα στάδια της λοίμωξης η σύφιλη αντιμετωπίζεται και θεραπεύεται εύκολα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν δε θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, μακροπρόθεσμα νευρολογικές και καρδιαγγειακές ασθένειες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.