ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Τα υπερβολικά καυτά ροφήματα μπορούν να «εκτοξεύσουν» τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου

Ο απλός τρόπος πρόληψης

Τα υπερβολικά καυτά ροφήματα μπορούν να «εκτοξεύσουν» τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου

Οι ειδικοί προειδοποιούν πώς τα υπερβολικά καυτά ροφήματα μπορούν να «εκτοξεύσουν» τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του οισοφάγου.

Είναι δελεαστικό να πιείτε την πρώτη γουλιά αμέσως μόλις η γλώσσα σας αντέχει τη θερμότητα, αλλά θα πρέπει να περιμένετε πριν «κατεβάσετε» το αγαπημένο σας ρόφημα, κατά τις ενδείξεις της ειδικού Deborah Lee.

Η Δρ. Lee έχει προειδοποιήσει ότι το να πίνουμε οποιοδήποτε ρόφημα όταν είναι πολύ ζεστό μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τον οισοφάγο μας. «Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ζεστού τσαγιού αυξάνει τον κίνδυνο οισοφαγικού καρκίνου».

Η ειδικός εξήγησε: «Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η κατανάλωση ζεστών υγρών όπως το ζεστό τσάι θα μπορούσε να κάψει το ενδοθήλιο του οισοφάγου (προστατευτικά κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό του) προκαλώντας βλάβες και φλεγμονές οι οποίες τελικά γίνονται κακοήθεις».

Τι λέει η έρευνα

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, προειδοποιεί ότι τα ζεστά ροφήματα θα μπορούσαν σχεδόν να τριπλασιάσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του οισοφάγου. Ερευνώντας περισσότερους από 500.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ερευνητική ομάδα επικεντρώθηκε σε άτομα που ήταν πιο πιθανό να πίνουν καφέ και τσάι.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα, η κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, ενώ ορισμένα στοιχεία καταδεικνύουν ότι αυτό σχετίζεται με επίδραση της θερμοκρασίας.

Ο απλός τρόπος πρόληψης

Η ειδικός επεσήμανε για άλλη μία σχετική έρευνα: «Σε μια βιβλιογραφική επισκόπηση και μετα-ανάλυση 23 επιδημιολογικών μελετών το 2022, ο κίνδυνος καρκινώματος του οισοφάγου αυξήθηκε κατά 79% σε όσους έπιναν τακτικά ζεστό τσάι σε θερμοκρασίες περίπου 65 βαθμών Κελσίου».

Αν και τα αποτελέσματα των ερευνών επιδέχονται κριτικής και δεν είναι απόλυτα, η ειδικός συνέστησε να περιμένουμε μόλις ένα με δύο λεπτά κάθε φορά που φτιάχνουμε το αγαπημένο μας ρόφημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η θερμοκρασία του υγρού μπορεί να πέσει από τους 80 βαθμούς τη στιγμή που βγαίνει από το μπρίκι ή τον βραστήρα, στους 60 βαθμούς σε λιγότερο από δύο λεπτά, μειώνοντας δραστικά τον κίνδυνο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.