Τέλος η «ελευθερία» το φθινόπωρο: Υποχρεωτική 4η δόση εμβολίου & μέτρα-lockdown – «Τέλος το διάλειμμα» λένε οι «ειδικοί»

«Έρχεται νέα μετάλλαξη και σφοδρό κύμα» λένε οι «ειδικοί»

Τέλος η «ελευθερία» το φθινόπωρο: Υποχρεωτική 4η δόση εμβολίου & μέτρα-lockdown – «Τέλος το διάλειμμα» λένε οι «ειδικοί»

Θα επιβεβαιωθούν όπως όλα δείχνουν οι φοβίες των περισσοτέρων ότι η κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού/νόσησης έγινε μόνο και μόνο για να έρθουν οι τουρίστες το καλοκαίρι, καθώς ακόμη βρισκόμαστε στις αρχές του Μάη και οι «ειδικοί» μιλούν για υποχρεωτική τέταρτη δόση το φθινόπωρο και επαναφορά μέτρων. 

Οι «ειδικοί» κάνουν λόγο για ένα ακόμη μεγάλο κύμα του κορωνοϊού το φθινόπωρο φαίνεται πως θα επιβεβαιωθούν με αφορμή τα νέα που έρχονται από το νότιο Ημισφαίριο και συγκεκριμένα από τη Νότια Αφρική.

Στη συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μεγάλο κύμα λοιμώξεων Covid-19, που συνδέεται με δύο μορφές (υποκατηγορίες) της Όμικρον: την BA.4 και τη ΒΑ.5.

Την ώρα που το βόρειο Ημισφαίριο, στο οποίο ανήκει η Ευρώπη, εισέρχεται το καλοκαίρι, τα μέτρα χαλαρώνουν και οι πολίτες ετοιμάζονται να ζήσουν μια … προσομοίωση κανονικότητας, όπως στην προ κορωνοϊού εποχή, στο νότιο Ημισφαίριο όπου μπαίνει ο χειμώνας τα πράγματα είναι ανησυχητικά.

Η Νότια Αφρική ζει ένα μεγάλο κύμα μολύνσεων Covid-19, που οφείλεται σε δύο υποστελέχη της παραλλαγής Όμικρον (το ΒΑ.4 και το ΒΑ.5), τα οποία φέρουν επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεϊνη ακίδα. Κάτι που σημαίνει πως ο κορωνοϊός μπορεί να αποφύγει ακόμη ευκολότερα την ανοσία (φυσική και εμβολίων), που ούτως ή άλλως βαίνει φθίνουσα από τα προηγούμενα κύματα.

Τα κρούσματα έχουν τριπλασιαστεί, τα ποσοστά θετικότητας στα τεστ αυξήθηκαν, ενώ παρατηρείται και αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Η Δρ Nicole Wolter του Εθνικού Ινστιτούτου Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής, επιβεβαίωσε το πρόβλημα και εξήγησε πως αυτό που συμβαίνει είναι αναμενόμενο, λόγω της έλευσης του χειμώνα.

«Επιπλέον, είχαμε και χαλάρωση των περιορισμών το τελευταίο διάστημα, αλλά τώρα προχωρώντας προς τον χειμώνα, βιώνουμε και χαμηλότερες θερμοκρασίες», δήλωσε.

Τι λένε οι Έλληνες «ειδικοί»

Τα μηνύματα από το νότιο Ημισφαίριο πως η πανδημία παραμένει ενεργή σε δεδομένες κλιματολογικές συνθήκες, φαίνεται να επισπεύδουν αποφάσεις που βρίσκονται σε εκκρεμότητα το τελευταίο διάστημα.

Έτσι φαίνεται να θεωρείται πλέον βέβαιη η νέα δόση εμβολίου το φθινόπωρο, όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία ταυτόχρονα συνέστησε προσοχή:

«Εδώ και μερικές ημέρες βλέπουμε να αυξάνονται τα κρούσματα στο νότιο Ημισφαίριο που μπαίνει στο χειμώνα, γεγονός που μας λέει ότι πρέπει να είμαστε προσεχτικοί και πιθανότατα το Φθινόπωρο να πάμε σε μία αναμνηστική δόση εμβολίου, όπως γίνεται στη γρίπη», ανέφερε συγκεκριμένα.

Περισσότερο ανήσυχοι είναι οι επιστήμονες καθώς δεν είναι απίθανο να υπάρξει μια τελείως νέας υπερμεταδοτική παραλλαγής του κορωνοϊού, με άγνωστη εξέλιξη.

Επιπλέον, οι νέες παραλλαγές δεν αποκλείεται να βγάλουν εκτός μάχης και τα υπάρχοντα εμβόλια.

Την ανησυχία του για την Νότια Αφρική εξέφρασε την Πέμπτη (5/5) ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων,Σωτήρης Τσιόδρας:

«Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί όμως από τα εμβόλια και τη δυνατότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων» υπογράμμισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, οι «ειδικοί» εκφράζουν την αισιοδοξία τους για το καλοκαίρι στην Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς αναμένεται να αποτελέσει μια σημαντική ανάπαυλα στην πανδημία.

Σύμφωνα με την Μίνα Γκάγκα, «ο καιρός έχει ήδη ανοίξει. Στην Ευρώπη τα κρούσματα μειώνονται σε κάθε χώρα και τα μέτρα αίρονται», είπε. Πρόσθεσε ωστόσο, πως όσοι έχουν προβλήματα υγείας θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί.

«Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80%, με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία (σ.σ. συνδυασμός νόσησης και εμβολιασμού) να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι», δήλωσε σχετικά και ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.