ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ντράπηκε ο Χίμλερ όταν άκουσε τον Μαγιορκίνη...

Θεραπείες του σκοταδιού: Tι ακριβώς είναι και πώς μπορούν να σε ωφελήσουν;

Μια «σκοτεινή» αλλά αναζωογονητική πρακτική, θεωρεί ότι μπορεί να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας

Θεραπείες του σκοταδιού: Tι ακριβώς είναι και πώς μπορούν να σε ωφελήσουν;

Τελευταία, στο χώρο του self care και wellness, μια αρχαία πρακτική έχει αυξήσει τη δημοτικότητά της. Μια «σκοτεινή» αλλά αναζωογονητική πρακτική, θεωρεί ότι μπορεί να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας.

Τα “Darkness Retreats”, βρέθηκαν πρόσφατα στο προσκήνιο εξαιτίας του πρωταγωνιστή των Green Bay Packers, Aaron Rodgers. Η απόσυρσή του μετά από 18 σεζόν στο NFL, έφερε στην επικαιρότητα τις μεθόδους αυτές. Αρκετοί, φαίνεται να πιστεύουν ότι έχουν αποδειχτεί ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της διορατικότητας, αγγίζοντας έναν νοητικό χώρο που δεν βιώνεται συχνά υπό κανονικές συνθήκες.

Είναι γνωστές ως θεραπείες του σκοταδιού και είναι ακριβώς όπως ακούγονται. Οι συμμετέχοντες κάθονται στο απόλυτο σκοτάδι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουν τη δυνατότητα να φάνε και να πιουν νερό, καθώς αυτά τους παρέχονται. Βεβαίως, επειδή το περιβάλλον αυτό προωθεί την αποτοξίνωση, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ακόμη και τα γεύματα είναι ελαφριά.

Ακόμα κι αν το ακούς πρώτη φορά, κι όμως, είναι κάτι πολύ παλιό. Τα καταφύγια στο σκοτάδι ήταν πολύ δημοφιλή εδώ και αιώνες σε θρησκείες όπως ο Θιβετιανός Βουδισμός και το Μπον, ένας κλάδος του παραδοσιακού Βουδισμού. Στη σύγχρονη εκδοχή τους, οι ειδικοί λένε ότι το απόλυτο σκοτάδι προάγει τα διαυγή όνειρα και τις παραισθήσεις.

Άνθρωποι που βίωσαν την εμπειρία είπαν ότι είδαν φώτα που αναβοσβήνουν στο σκοτάδι για αρκετές ώρες. Μια συμμετέχουσα, αναφέρει ότι ανακάλυψε το «εσωτερικό της φως» μέσα από τη διαδικασία. Πολλοί έχουν χάσει την αίσθηση του χρόνου, ή έχουν εμφανίσει παραισθήσεις. Λέγεται ότι σε βοηθά να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου, μέσα στην κατάσταση ησυχίας. Ωστόσο, είναι αρκετά δύσκολο για τους επιστήμονες να εντοπίσουν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της μεθόδου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.