ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Τι είναι το σύνδρομο του απατεώνα και πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε

Μήπως το έχετε βιώσει;

Τι είναι το σύνδρομο του απατεώνα και πώς θα καταλάβετε ότι πάσχετε

Το «Imposter syndrome» ή αλλιώς «σύνδρομο του απατεώνα, επινοήθηκε για να περιγράψει, τον φόβο που νιώθουν οι πετυχημένοι άνθρωποι στο χώρο εργασίας, ότι κάποια στιγμή, οι γύρω τους θα αντιληφθούν ότι δεν είναι τόσο καλοί στο αντικείμενό τους.

Το σύνδρομο υπάρχει, χωρίς απαραίτητα να μην είναι όντως καλός αυτός που φοβάται.

Οι ψυχολόγοι Dr. Pauline R. Clance και Suzanne Α. Imes το 1978, παρουσίασαν την μελέτη τους, και ο όρος ”σύνδρομο του απατέωνα” έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά.

Έρευνα το 1980 έλεγε ότι 3 στους δέκα νιώθουν αυτό το συναίσθημα, ενώ άλλη έρευνα μεταγενέστερη, αποκάλυψε ότι 70% των εργαζομένων πιστεύουν ότι κάποια στιγμή οι ανώτεροί τους θα πιστέψουν πως δεν είναι ικανοί για την εργασία που τους έχει ανατεθεί.

Οι ψυχολόγοι κάνουν λόγω για ένα συναίσθημα, δεν είναι ψυχολογική διαταραχή, που επιδεινώνεται από το περιβάλλον, όταν δηλαδή γύρω μας υπάρχουν άνθρωποι κακοπροαίρετοι που συνεχώς σχολιάζουν τις συμπεριφορές των άλλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάνω σε αυτό το σύνδρομο έχει χτιστεί μια ολόκληρη βιομηχανία σεμιναρίων αυτοβελτίωσης, που προσπαθούν να ενθαρρύνουν τον κόσμο να πιστέψει στις δυνάμεις του, και από ότι φαίνεται από τη ζήτηση που έχουν, μάλλον τότε το “σύνδρομο του απατέωνα” απασχολεί πολλούς…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.