ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τι ρόλο παίζει στην υγεία το πόσο… στρογγυλή είναι η καρδιά σας;

Η στρογγυλότητα της καρδιάς μπορεί να είναι προγνωστικός παράγοντας καρδιαγγειακών προβλημάτων!

Τι ρόλο παίζει στην υγεία το πόσο… στρογγυλή είναι η καρδιά σας;

Η αξιολόγηση της στρογγυλότητας της καρδιάς μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για τη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι γιατροί χρησιμοποιούν μετρήσεις, όπως το μέγεθος του θαλάμου της καρδιάς και η συστολική λειτουργία, προκειμένου να διαγνώσουν και να παρακολουθήσουν περιπτώσεις μυοκαρδιοπάθειας και άλλων συναφών καρδιακών προβλημάτων.

Αλλά η σφαιρικότητα (πόσο στρογγυλή είναι η καρδιά) μπορεί να είναι ένας ακόμα καλός δείκτης πιθανών προβλημάτων με την καρδιά.

«Η στρογγυλότητα της καρδιάς δεν είναι απαραιτήτως το πρόβλημα αυτό καθεαυτό. Είναι ένας δείκτης του προβλήματος», δήλωσε καρδιολόγος και εκπαιδεύτρια στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια.

«Τα άτομα με πιο στρογγυλεμένες καρδιές μπορεί να έχουν υποκείμενη μυοκαρδιοπάθεια ή υποκείμενη δυσλειτουργία με τις μοριακές και κυτταρικές λειτουργίες του καρδιακού μυός. Είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς εάν υπάρχει κάποια χρησιμότητα από την ενσωμάτωση των μετρήσεων σφαιρικότητας στην λήψη κλινικών αποφάσεων», ανέφερε η καρδιολόγος.

Οι ερευνητές επέλεξαν να επικεντρωθούν στη σφαιρικότητα της καρδιάς επειδή η κλινική εμπειρία είχε δείξει ότι μπορεί να σχετίζεται με καρδιακά προβλήματα.
Αν και προηγούμενη έρευνα είχε επικεντρωθεί κυρίως στη σφαιρικότητα μετά την έναρξη της καρδιακής νόσου, η ερευνητική ομάδα υπέθεσε ότι η σφαιρικότητα μπορεί να αυξηθεί και πριν από την εμφάνιση κλινικής καρδιακής νόσου.

“Έχουμε καθιερώσει παραδοσιακούς τρόπους αξιολόγησης της καρδιάς, οι οποίοι ήταν σημαντικοί για τον τρόπο διάγνωσης και θεραπείας της καρδιακής νόσου. Τώρα, με τη δυνατότητα χρήσης τεχνικών βαθιάς μάθησης βλέπουμε πιστές ιατρικές εικόνες της καρδιάς σε κλίμακα και έχουμε την ευκαιρία να εντοπίσουμε νέους τρόπους αξιολόγησης της καρδιακής λειτουργίας, που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί στο παρελθόν”, είπε η καρδιολόγος.

Για τις ανάγκες της μελέτης, η ομάδα της δρ. Clarke χρησιμοποίησε δεδομένα από ένα υποσύνολο 38.000 συμμετεχόντων στην μελέτη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Όλοι τους είχαν κάνει μαγνητική τομογραφία που έδειξε φυσιολογικά ευρήματα.

Μεταγενέστερα ιατρικά αρχεία από τους συμμετέχοντες έδειξαν ποιοι εξ αυτών ανέπτυξαν ασθένειες, όπως μυοκαρδιοπάθεια (μεγέθυνση της καρδιάς), κολπική μαρμαρυγή (ακανόνιστος καρδιακός παλμός) ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές βαθιάς μάθησης, οι ερευνητές αυτοματοποίησαν την μέτρηση της σφαιρικότητας της καρδιάς, διαπιστώνοντας ότι η όσο πιο στρογγυλή ήταν μια καρδιά τόσο πιο πιθανά ήταν μελλοντικά καρδιακά προβλήματα για το άτομο.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Med.

“Λένε ότι μια εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Εμείς δείχνουμε ότι αυτό είναι πράγματι πολύ αληθές για την ιατρική απεικόνιση”, δήλωσε καρδιολόγος και ερευνητής στο Smidt Heart Institute του νοσοκομείου Cedars-Sinai, στο Λος Άντζελες.

«Υπάρχουν πολλές περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες από αυτές που χρησιμοποιούν επί του παρόντος οι γιατροί. Και όπως γνωρίζαμε προηγουμένως ότι μια μεγαλύτερου μεγέθους καρδιά δεν είναι πάντα κάτι καλό, τώρα μαθαίνουμε ότι και μια πιο στρογγυλή καρδιά δεν είναι επίσης καλύτερη», είπε ο καρδιολόγος.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα προτού τα ευρήματα από αυτήν την μελέτη μπορούν να μεταφραστούν στην κλινική πράξη, δήλωσαν οι συγγραφείς.

Υποστηρίζουν ότι ο λόγος που μοιράστηκαν από τώρα τι βρήκαν στην μελέτη, είναι ώστε άλλοι ερευνητές να μπορούν να αρχίσουν κι εκείνοι να μελετούν τη στρογγυλότητα της καρδιάς ως παράγοντα κινδύνου για καρδιακή νόσο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.