ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Ελλάδα ότι πιο μεγάλο είναι το έγκλημα, τόσο πιο μικρή είναι η τιμωρία - Τι, όχι;

Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά από ένα hangover

Το hangover είναι ένας συνδυασμός επιπτώσεων που περιλαμβάνουν πονοκεφάλους έως ναυτία

Τι συμβαίνει στο σώμα μας μετά από ένα hangover

Συνήθως η επόμενη μέρα, μετά την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ, δεν είναι και η καλύτερη.

Πονοκέφαλος, ζαλάδα, στομαχικές διαταραχές είναι μόνο μερικά από τα συμπτώματα που έχει κάποιος, ή το λεγόμενο hangover.

Ένας χρήστης του TikTok αποφάσισε να εξηγήσει τι συμβαίνει λέγοντας: «Θα ήθελα να μιλήσω για ένα συνηθισμένο φαινόμενο, το οποίο είναι η αδιαθεσία μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Διαφορετικά γνωστό ως hangover».

«Το hangover είναι ένας συνδυασμός επιπτώσεων που περιλαμβάνουν πονοκεφάλους έως ναυτία, μέχρι αυτό που μερικές φορές αποκαλείται “hangxiety”, το οποίο είναι άγχος που ακολουθεί μια μέρα κατανάλωσης αλκοόλ.

Το άγχος, νομίζω, μπορούμε να το καταλάβουμε αν σκεφτούμε τη διαδικασία της πρόσληψης αλκοόλ που αυξάνει την ποσότητα της κορτιζόλης και την αναλογία προς κάποιες άλλες ορμόνες του στρες.

Αυτό εξηγεί γιατί μερικοί άνθρωποι ξυπνούν την επόμενη μέρα, ή ακόμα και την μεθεπόμενη μετά από μια νύχτα ποτού και νιώθουν άγχος για λόγους που δεν καταλαβαίνουν».

Ο Huberman συνεχίζει εξηγώντας ότι η θολούρα την επόμενη μέρα προκαλείται από την έλλειψη ύπνου υψηλής ποιότητας.

«Καταρχάς, ο ύπνος μετά από έστω και ένα ποτήρι κρασί ή μια μπύρα, δεν είναι ο ίδιος με εκείνον όταν δεν κυκλοφορεί αλκοόλ στο σώμα σου».

Και συνεχίζει: «Όταν κάποιος καταναλώνει πολύ αλκοόλ, η επόμενη ημέρα είναι απαίσια επειδή ο ύπνο του δεν είναι πραγματικά καλός».

Όσο για τον πονοκέφαλο, ο Huberman εξηγεί ότι αυτό προκαλείται από αγγειοσυστολή. «Η συστολή των αιμοφόρων αγγείων που τείνει να εμφανίζεται ως ανάκαμψη μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ», τόνισε.

Ωστόσο εξηγεί ότι η λήψη παυσίπονων θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, διαφορετικά δεν θα βοηθήσουν πραγματικά και έχουν και επιπτώσεις.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχουν αυτά τα παυσίπονα στο σώμα σας, είναι στο στομάχι και στο συκώτι σας», τονίζει.

Παράλληλα επισημαίνει ότι δεν ισχύει το «ρητό» πως το hangover το ξεπερνάς πίνοντας ξανά ποτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Υπάρχει η παράδοση ότι κάποιος πρέπει απλώς να καταναλώνει περισσότερο αλκοόλ. Τι φοβερή συμβουλή είναι αυτή. Αυτό απλώς θα καθυστερήσει ένα ακόμη χειρότερο hangover», τόνισε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.