ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Tips για να ανακουφιστείτε από τον ξερό βήχα

Ο βήχας που επιμένει μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικός

Tips για να ανακουφιστείτε από τον ξερό βήχα

Ο επίμονος και συνεχής βήχας μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητάς μας και τον ύπνο μας όταν εμφανιστεί μετά από ένα κρυολόγημα ή μια ίωση.

Πώς όμως μπορεί να σταματήσει ο επίμονος βήχας και αυτό το εκνευριστικό «γαργάλημα στο λαιμό» που τον συνοδεύει. Μάθετε με ποιους τρόπους μπορείτε να αντιμετωπίσετε τον βήχα που επιμένει είτε ο ασθενής είστε εσείς, είτε ένα μικρό παιδί.

Τι είναι ο ξηρός βήχας

Ο βήχας είναι μια αυθόρμητη φυσιολογική αντίδραση, ένας αντανακλαστικός μηχανισμός του αναπνευστικού μας συστήματος που εμφανίζεται όταν υπάρχει κάποιος ερεθισμός στους αεραγωγούς λόγω ξένων σωμάτων και έτσι, μέσω της βλέννας αποσκοπεί στο να τον απομακρύνει. Υπάρχει ο παραγωγικός βήχας και ο ξηρός βήχας.

Ο ξηρός βήχας είναι αυτός που δεν συνοδεύεται από παραγωγή βλέννας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο ερεθισμό και ενόχληση στο λαιμό και τους πνεύμονες ενώ πολλοί.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορεί να προκαλέσουν ξηρό βήχα, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού ή οι φλεγμονώδεις ασθένειες των βρόγχων ενώ μπορεί ο ξηρός βήχας να προέρχεται και από άσθμα και αλλεργίες, λαρυγγίτιδα, το ξηρό περιβάλλον, η ατμοσφαιρική ρύπανση, καπνός, σκόνη ή και παλινδρομήσεις.

Γιατί ο βήχας είναι πιο έντονος τη νύχτα

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του επίμονου βήχα κυρίως τη νύχτα. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που μπορούν να εξηγήσουν γιατί ο βήχας είναι πιο έντονος κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών.

Ένας από αυτούς τους λόγους είναι η θέση του σώματος κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όταν κοιμόμαστε, συχνά δημιουργείται ρινική συμφόρηση, κάτι που αναγκάζει τον ασθενή να αναπνέει από το στόμα, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερη ξηρότητα του λάρυγγα.

Επιπλέον, λόγω βαρύτητας, συχνά η βλέννα τη νύχτα συσσωρεύεται στο πίσω μέρος του λαιμού.

Πώς να σταματήσετε τον επίμονο βήχα σε εσάς ή στο παιδί

Η αντιμετώπιση του επίμονου βήχα μπορεί να φανεί πρόκληση, ειδικά αν ο βήχας έχει παρουσιαστεί στο παιδί. Υπάρχουν όμως αρκετοί  τρόποι για να τον ανακουφίσετε με αποτελεσματικότητα.

Ενυδάτωση

Ένας εύκολος τρόπος είναι να πίνετε αρκετά υγρά για να βοηθήσετε στη λίπανση των βρόγχων και να διαλύσετε το φλέγμα. Η κατανάλωση κάποιου ζεστού ροφήματος, όπως ζεστό νερό με μέλι ή χαμομήλι, φασκόμηλο, θυμάρι και μέντα μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βήχα.

Βιταμίνες

Καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη C, όπως πορτοκάλια και λεμόνια, κάτι που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην ανακούφιση του βήχα.

Αποφύγετε αλλεργιογόνα και ερεθισμούς

Αποφύγετε το κάπνισμα καθώς και χώρους με καπνό αλλά και χημικές ουσίες, που μπορεί να επιβαρύνουν τον βήχα που επιμένει.

Μείνετε υγιείς

Αναπτύσσοντας μια υγιεινή διατροφή, ασκώντας τακτική άσκηση και λαμβάνοντας αρκετό ύπνο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην ανακούφιση του βήχα.

Υδρατμοί

Πριν πέσετε για ύπνο εσείς ή το παιδί κάντε ένα ζεστό μπάνιο ώστε οι υδρατμοί να βοηθήσουν τις ρινικές εκκρίσεις και να αναπνέετε καλύτερα το βράδυ.

Μπορείτε επίσης να βράσετε νερό σε ένα κατσαρολάκι (αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και μερικά αιθέρια έλαια) και να βάλετε προσεκτικά το πρόσωπο σας πάνω από τους υδρατμούς διατηρώντας απόσταση ασφαλείας.

Υγρασία στο χώρο

Το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεστε δεν θα πρέπει να είναι ούτε πολύ ξηρό, ούτε με πολλή υγρασία. Χρησιμοποιήστε ένα υγρόμετρο για να μετρήσετε τα επίπεδα υγρασίας στο χώρο σας (συνήθως συνιστάται η υγρασία να παραμένει στο 40-60%).

Αν η υγρασία είναι χαμηλή, χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα ή τοποθετήστε κάποιο βρεγμένο ρούχο ή μπολ με νερό πάνω στο σώμα καλοριφέρ.

Διπλό μαξιλάρι

Χρησιμοποιήστε δύο μαξιλάρια έτσι ώστε να πετύχετε μεγαλύτερη κλίση στο κεφάλι σας όταν κοιμάστε και να επιτρέπονται ευκολότερα οι ρινικές εκκρίσεις.

Το κλασικό vicks

Η μενθόλη, η καμφορά και ο ευκάλυπτος που περιέχει το κλασικό μας βικς, μπορεί να ανακουφίσει την συμφόρηση, κυρίως το βράδυ.

Το γιατροσόφι με το κρεμμύδι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, μία -καθόλου επιστημονική- αλλά ιδιαίτερα δημοφιλής μέθοδος των γιαγιάδων και παππούδων μας είναι όταν το παιδί είναι άρρωστο, να τοποθετήσετε ένα κρεμμύδι κομμένο στα δύο σε ένα πιατάκι και να το αφήσετε όλη τη νύχτα στο δωμάτιο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.