ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το αιώνιο δίλημμα – Καρπούζι vs πεπόνι: Ποιο είναι πιο θρεπτικό και ποιο βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Αναλυτικά τα οφέλη τους για την υγεία

Το αιώνιο δίλημμα – Καρπούζι vs πεπόνι: Ποιο είναι πιο θρεπτικό και ποιο βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Το καλοκαίρι επιτέλους ήρθε και μαζί του έρχονται και τα αγαπημένα φρούτα με πρώτα και καλύτερα το καρπούζι και το πεπόνι.

Το καρπούζι είναι ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά καλοκαιρινό φρούτο που είναι γλυκό και ζουμερό. Πιστεύεται ότι «εξημερώθηκε» για πρώτη φορά στη βορειοανατολική Αφρική πριν από 4.000 χρόνια.

Από την άλλη, το πεπόνι αν και ανήκει στην ίδια «οικογένεια» με το καρπούζι, παρουσιάζει ορισμένες διαφορές, τόσο ως προς τη γεύση, όσο και ως προς τα θρεπτικά του συστατικά.

Ωστόσο, όπως και το καρπούζι, έτσι και το πεπόνι θεωρείται δημοφιλές καλοκαιρινό φρούτο λόγω της γλυκιάς γεύσης και της δροσιστικής του επίδρασης στον οργανισμό.

Διατροφικό προφίλ του καρπουζιού και του πεπονιού

Το καρπούζι είναι ένας θησαυρός θρεπτικών συστατικών όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη C, το κάλιο, τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο, η κουκουρμπιτακίνη και το μαγνήσιο. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, σάκχαρα και υδατάνθρακες. Αλλά είναι γενικά χαμηλό σε θερμίδες και λίπος.

Το πεπόνι έχει λιγότερες θερμίδες από το καρπούζι και σχεδόν καθόλου λίπος. Έχει επίσης περισσότερες φυτικές ίνες και υδατάνθρακες από το καρπούζι.

Τα πεπόνια είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Κ, καλίου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, β-καροτενίου, φυτοενίου, κερκετίνης και καφεϊκού οξέος.

Οφέλη για την υγεία

Η σάρκα του καρπουζιού αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από νερό. Η υψηλή περιεκτικότητα του καρπουζιού σε νερό μας βοηθά να παραμένουμε ενυδατωμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Μας κάνει επίσης να αισθανόμαστε πιο χορτάτοι, γεγονός που μας βοηθά να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση τροφής κάτι που μπορεί να συμβάλει στο αδυνάτισμα.

Το καρπούζι είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία της καρδιάς.

Για παράδειγμα, το λυκοπένιο που υπάρχει στο καρπούζι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης.

Το καρπούζι περιέχει επίσης κιτρουλίνη η οποία αυξάνει τα επίπεδα του νιτρικού οξειδίου στο σώμα. Και το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή μας πίεση.

Τα αντιοξειδωτικά, το λυκοπένιο και η βιταμίνη C που υπάρχουν στο καρπούζι βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και στην πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας που σχετίζεται με την ηλικία.

Ορισμένες μελέτες δείχνουν επίσης ότι η κιτρουλίνη που υπάρχει στο καρπούζι μειώνει τον μυϊκό πόνο και βελτιώνει την απόδοση της άσκησης, γεγονός που επίσης μπορεί να βοηθήσει εκείνους που στοχεύουν στην απώλεια λίπους.

Πεπόνι

Οι περισσότερες ποικιλίες πεπονιού είναι πλούσιες σε νάτριο και κάλιο, επομένως, επηρεάζουν θετικά τη ρύθμιση της αρτηριακής μας πίεσης και διατηρούν υγιή επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Τα πεπόνια αποτελούν πλούσια πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών όπως το φυλλικό οξύ, η βιταμίνη Κ και το μαγνήσιο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την επισκευή και τη διατήρηση ισχυρών οστών.

Τα πεπόνια αποτελούνται κατά 90% από νερό και περιέχουν ηλεκτρολύτες όπως κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο. Αυτός ο συνδυασμός νερού και ηλεκτρολυτών διασφαλίζει ότι το σώμα μας είναι αποτελεσματικά ενυδατωμένο και μάλιστα μας βοηθά να παραμένουμε ενυδατωμένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η υψηλή περιεκτικότητα των πεπονιών σε βιταμίνη C διασφαλίζει ότι το κολλαγόνο, μια δομική πρωτεΐνη που απαιτείται για την επιδιόρθωση του δερματικού ιστού, παράγεται σωστά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η βιταμίνη C συμβάλλει επίσης στην προστασία του δέρματός μας από τις βλάβες που προκαλεί ο ήλιος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.