ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ερώτημα προς Κ.Βελόπουλο: Ο Ιησούς έγραψε τις επιστολές με το δεξί ή το αριστερό χέρι;

Το άτμισμα επηρεάζει γονιμότητα και εγκυμοσύνη σύμφωνα με νέα έρευνα

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η ανησυχία για τον όλο και συχνότερο εθισμό μικρών παιδιών στη νικοτίνη

Το άτμισμα επηρεάζει γονιμότητα και εγκυμοσύνη σύμφωνα με νέα έρευνα

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το άτμισμα φαίνεται πως μπορεί να επηρεάζει τη γονιμότητα.

Στην πρώτη έρευνα που διερευνά τη σχέση μεταξύ προοπτικών γονιμότητας και ηλεκτρονικού τσιγάρου σε μεγάλο πληθυσμό, η ανάλυση δειγμάτων αίματος από 8.340 γυναίκες αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που ατμίζουν ή καπνίζουν τσιγάρο ή καπνό είχαν χαμηλότερα επίπεδα αντι-μυλλερίου ορμόνης (AMH), η οποία δείχνει πόσα ωάρια που έχουν μείνει στις ωοθήκες τους.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες τα επίπεδα AMH ήταν χαμηλότερα στις γυναίκες που έκαναν ηλεκτρονικό τσιγάρο από ό,τι σε εκείνες που δεν έκαναν.

Σχεδόν το 25% όσων προσπαθούσαν να συλλάβουν δήλωσαν ότι κάπνιζαν ηλεκτρονικό τσιγάρο τακτικά ή περιστασιακά, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας υγείας της γυναίκας Hertility, η οποία βασίζεται σε δεδομένα από 325.000 γυναίκες, κυρίως μεταξύ 20 και 30 ετών.

Η έρευνα διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο και βασίστηκε σε ανάλυση ανώνυμων δεδομένων.

Η συγγραφέας της μελέτης και λέκτορας αναπαραγωγικής και μοριακής γενετικής στο University College London και διευθύνουσα σύμβουλος του Hertility, είπε ότι οι γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται να κόψουν το ηλεκτρονικό τσιγάρο, για να μη μειωθούν οι πιθανότητές τους να μείνουν έγκυες.

Είπε επίσης ότι στις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες θα πρέπει να δίνεται σαφής καθοδήγηση «απαγορεύεται το ποτό, το άτμισμα, το κάπνισμα, τα ναρκωτικά», σύμφωνα με τους Times.

«Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο που δείχνει μια σχέση μεταξύ γονιμότητας και ατμίσματος σε έναν μεγάλο πληθυσμό. Δείχνει ότι η AMH καταστέλλεται στις ατμίστριες σε σύγκριση με τις μη ατμίστριες με παρόμοιο τρόπο με αυτόν που έχει ήδη αποδειχθεί στους καπνιστές. Η AMH είναι μια ορμόνη που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του αποθέματος των ωοθηκών και επομένως της γονιμότητας», είπε.

Στην έκθεση, η οποία αναλύει τις συνήθειες του τρόπου ζωής των γυναικών τους μήνες πριν από την εγκυμοσύνη, διαπιστώνεται επίσης ότι το 7% παραδέχτηκε ότι έπαιρνε ψυχαγωγικά ναρκωτικά και το 40% δήλωσε ότι κατανάλωνε αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση.

«Η προσπάθεια να πίνεις με μέτρο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη σε ό,τι αφορά τον όγκο και την κατανάλωση κρασιού ή αλκοόλ ανά εβδομάδα. Η καλύτερη συμβουλή είναι να σταματήσετε και όχι να μειώσετε την ποσότητα ή να προσπαθήσετε να πίνετε με μέτρο», ανέφερε.

Την ίδια στιγμή, αυξάνεται η ανησυχία για τον όλο και συχνότερο εθισμό μικρών παιδιών στη νικοτίνη.

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση ψήφισε νόμο για την απαγόρευση του καπνίσματος για όσους έχουν γεννηθεί μετά το 2009 και εισάγει επίσης νέους περιορισμούς στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της πώλησης και της προμήθειας σχετικών προϊόντων.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μελέτη έδειξε ότι τα κορίτσια ηλικίας 13 και 15 ετών στη Μεγάλη Βρετανία πίνουν, καπνίζουν και ατμίζουν περισσότερο από τα αγόρια.

Η έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε 44 χώρες διαπίστωσε ότι τα 2/5 των κοριτσιών στην Αγγλία και τη Σκωτία είχαν ατμίσει μέχρι την ηλικία των 15 ετών – ποσοστό μεγαλύτερο από ό,τι σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το 30% των 15χρονων κοριτσιών και το 17% των 15χρονων αγοριών στην Αγγλία είχαν ατμίσει τις τελευταίες 30 ημέρες, ποσοστό μεγαλύτερο από τα παιδιά σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Ιρλανδία, ο Καναδάς και η Ισπανία.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα κορίτσια ήταν πιο πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο μέχρι τα 15 από τον μέσο όρο και στις 44 χώρες που μελετήθηκαν, με το άτμισμα να έχει πλέον ξεπεράσει το κάπνισμα.

Την περασμένη εβδομάδα, έκθεση ανέφερε ότι στα παιδιά που είναι εθισμένα στο άτμισμα θα πρέπει να δίνονται επιθέματα νικοτίνης ή τσίχλες για να τα βοηθήσουν να κόψουν τη συνήθεια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Public Health Wales, ένας από τους οργανισμούς του εθνικού συστήματος υγείας της Ουαλίας, NHS Wales, ανέφερε ότι το άτμισμα θα πρέπει να θεωρείται «θέμα εξάρτησης» και όχι ως σκόπιμη πράξη ανάρμοστης συμπεριφοράς, καθώς οι νέοι χρειάζονται υποστήριξη για να το σταματήσουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.