ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το γνωρίζατε; – Ποιο όργανο γυμναστικής είναι το καλύτερο για καρδιαγγειακή άσκηση;

«Κάθε εξοπλισμός καρδιαγγειακής άσκησης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του»

Το γνωρίζατε; – Ποιο όργανο γυμναστικής είναι το καλύτερο για καρδιαγγειακή άσκηση;

Από τον διάδρομο μέχρι το ελλειπτικό μηχάνημα, τα σκαλοπάτια, το κωπηλατικό και το ποδήλατο, κάθε όργανο γυμναστικής συντελεί στην καρδιαγγειακή άσκηση, αλλά ποιο είναι το καλύτερο;

Cardio

Όταν κάνετε 150 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης την εβδομάδα που προτείνουν οι γιατροί, μπορεί να αναρωτιέστε με ποιο μηχάνημα θα αποκομίσετε περισσότερα οφέλη από την καρδιαγγειακή άσκηση.

«Κάθε εξοπλισμός καρδιαγγειακής άσκησης έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του», λέει ιατρός αθλητικής ιατρικής στο UNC School of Medicine στο Chapel Hill της Βόρειας Καρολίνας.

Αυτά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα είναι, ωστόσο, διαφορετικά για τον καθένα, ανάλογα με την ηλικία, τη λειτουργία και την κινητικότητα, καθώς και τις υπάρχουσες συνθήκες υγείας ή τραυματισμούς.

Όλα τα μηχανήματα καρδιαγγειακής άσκησης έχουν σχεδιαστεί για να βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία, που σημαίνει ότι αυξάνουν τον καρδιακό και τον αναπνευστικό σας ρυθμό για να ενισχύσουν τον καρδιακό σας μυ και να χτίσουν την αντοχή. Αλλά μερικοί χτίζουν και δύναμη.

Έτσι, σκεφτείτε τι θέλετε από την προπόνησή σας. Είστε στο γυμναστήριο για μια αυστηρή προπόνηση cardio ή για άσκηση που συνδυάζει καρδιο και δύναμη, για παράδειγμα;

Ποιο όργανο γυμναστικής είναι το καλύτερο για καρδιαγγειακή άσκηση;

Δείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ορισμένων συνηθισμένων οργάνων στο γυμναστήριο για καρδιαγγειακή άσκηση:

Διάδρομος

Στοχευμένοι μύες: Ο διάδρομος βοηθά κυρίως στην οικοδόμηση της καρδιαγγειακής αντοχής, αλλά το περπάτημα ή το τρέξιμο θα δουλέψουν επίσης τους μύες του κάτω μέρους του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των τετρακέφαλων, των γλουτών, των οπίσθιων μηριαίων και βέβαια τις γάμπες. Δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χτίσετε αυτούς τους μυς, αλλά η χρήση του διαδρόμου θα βοηθήσει στη διατήρησή τους.

Προνόμια: Μπορείτε να προσαρμόσετε την ταχύτητα και την κλίση για να αυξήσετε την ένταση ή να εκτελέσετε μια προπόνηση με διάλειμμα ή HIIT. Σε σύγκριση με το ελλειπτικό και το κωπηλατικό, ο διάδρομος καίει περισσότερο λίπος, σύμφωνα με λίγες μελέτες.

Παρατηρήσεις: Το να περπατάτε πολύ κοντά στην κονσόλα ή να κρατιέστε, μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο βαδίσματος. Προσπαθήστε να μείνετε στη μέση της ζώνης και αποφύγετε να κρατηθείτε.

Ποδήλατο γυμναστικής

Στοχευμένοι μύες: Οι τετρακέφαλοι και οι οπίσθιοι μηριαίοι σας γυμνάζονται περισσότερο ενώ κάνετε ποδήλατο. Η χρήση στατικού ποδηλάτου μπορεί επίσης να χτίσει τους μυς του κάτω μέρους του σώματος. Αυξάνοντας την αντίσταση, μπορείτε επίσης να κάνετε μια σημαντική προπόνηση cardio.

Προνόμια: Σε ορισμένα στυλ ποδηλάτου, μπορείτε να αυξήσετε την αντίσταση και να σταθείτε στο πεντάλ, κάτι που προσομοιώνει την αναρρίχηση σε λόφο. Εάν έχετε προβλήματα ισορροπίας, ένα στατικό ποδήλατο είναι μια καλή επιλογή για εσάς, καθώς τα πόδια σας βρίσκονται σε μια σταθερή θέση (σε αντίθεση με ένα μηχάνημα διαδρόμου ή σκάλας).

Παρατηρήσεις: Αν και είναι χαμηλής πρόσκρουσης και εύκολο για τις αρθρώσεις, εάν έχετε πόνο στο γόνατο καλύτερα να δοκιμάσετε στο ελλειπτικό, καθώς η κίνηση του πεντάλ στο ποδήλατο μπορεί να ασκήσει υπερβολική δύναμη στο γόνατο.

Ελλειπτικό

Στοχευμένοι μύες: Οι τετρακέφαλοι, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γάμπες ασκούνται κατά τη διάρκεια αυτού του τύπου άσκησης, ιδιαίτερα εάν η αντίσταση είναι αυξημένη. Χωρίς να χρησιμοποιήσετε μια προκλητική αντίσταση, αυτή είναι κυρίως μια προπόνηση cardio.

Προνόμια: Το ελλειπτικό είναι ιδανικό για αρχάριους, καθώς και για άτομα που αναρρώνουν από τραυματισμό ή κάνουν φυσικοθεραπεία. Ένα ελλειπτικό μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για άτομα με σωματικές αναπηρίες.

Παρατηρήσεις: Αποφύγετε να σκύβετε, να σηκώνετε τις φτέρνες σας ή να γέρνετε πολύ πίσω και διατηρήστε το σωστό κέντρο βάρους στο μηχάνημα.

Σκαλοπάτια

Είναι μια μηχανή που προσομοιώνει το ανέβασμα σκαλοπατιών. Υπάρχουν πολλοί τύποι αναρριχητών σκαλοπατιών, όπως σκαλοπάτι (περιστρεφόμενες σκάλες που μοιάζουν με κυλιόμενες σκάλες), stepper σκαλοπατιών (που έχει ένα πεντάλ για κάθε πόδι που πατάτε) ή κάθετοι αναρριχητές (σκαλοπάτια σαν σκάλα).

Στοχευμένοι μύες: Το stepper της σκάλας ενεργοποιεί πραγματικά τους γλουτιούς, τους τετρακέφαλους και τις γάμπες. Ένας αναρριχητής σε στυλ μύλου θα είναι περισσότερο μια προπόνηση για την καρδιά (ανάλογα με την ρύθμιση της ταχύτητας), ενώ ένα stepper σκαλοπατιών επιτρέπει να προσαρμόσετε την αντίσταση, για μεγαλύτερη μυϊκή ενδυνάμωση.

Η αναρρίχηση σε σκάλες είναι συνήθως μια προπόνηση υψηλής έντασης και το stepper σκάλας είναι ένα από τα μηχανήματα καρδιαγγειακής καύσης περισσότερων θερμίδων.

Παρατηρήσεις: Επειδή πρόκειται για άσκηση υψηλότερης έντασης, μπορεί να μην μπορείτε να κάνετε αυτό το είδος προπόνησης για τόσο μεγάλη διάρκεια όσο μια λιγότερο έντονη προπόνηση.

Εάν έχετε προβλήματα με το γόνατο ή το ισχίο, ένα μηχάνημα σκάλας μπορεί να επιδεινώσει αυτόν τον πόνο και καλύτερα να χρησιμοποιήσετε ένα ελλειπτικό.

Κωπηλατική μηχανή

Σε μια κωπηλατική μηχανή κάθεστε σε ένα συρόμενο κάθισμα όπου χρησιμοποιείτε και τα δύο χέρια για να τραβήξετε μια λαβή για να μετακινηθείτε εμπρός και πίσω, μιμούμενοι μια κίνηση κωπηλασίας.

Στοχευμένοι μύες: Οι μύες στην άνω πλάτη, τους ώμους, τους τετρακέφαλους, τις γάμπες και τους γλουτούς εργάζονται κατά τη φάση της ώθησης και της έλξης.

Προνόμια: Το κωπηλατικό μπορεί να είναι μία ενιαία άσκηση, για cardio και ενδυνάμωση του άνω και κάτω μέρους του σώματος. Όταν μειώνετε την αντίσταση, η προπόνηση γίνεται κυρίως cardio. Η αύξηση της αντίστασης προσφέρει περισσότερη μυϊκή ενεργοποίηση. Η κωπηλασία είναι επίσης μια δραστηριότητα χαμηλής πρόσκρουσης, που σημαίνει ότι είναι εύκολη για τις αρθρώσεις.

Παρατηρήσεις: Μπορεί να σας φαίνεται τρομακτικό αν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ένα, αλλά μόλις κατακτήσετε την κίνηση κωπηλασίας push-pull, θα νιώσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ξεκινήστε πρώτα από τη χαμηλότερη αντίσταση και αυξήστε την καθώς αισθάνεστε πιο άνετα στο μηχάνημα και καθώς βελτιώνεται η αντοχή σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.