ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Το γρήγορο περπάτημα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2

Η ανάπτυξή του σχετίζεται άρρηκτα με τον σύγχρονο, ανθυγιεινό τρόπο ζωής και με τα περιττά κιλά

Το γρήγορο περπάτημα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2

Μια νέα μελέτη, διαπίστωσε πως το περπάτημα μπορεί να μειώσει σημαντικά τις πιθανότητες ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, και όσο πιο γρήγορα περπατάει κανείς, τόσο το καλύτερο.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 αντιπροσωπεύει το σχεδόν 95% των κρουσμάτων διαβήτη. Η ανάπτυξή του σχετίζεται άρρηκτα με τον σύγχρονο, ανθυγιεινό τρόπο ζωής και με τα περιττά κιλά.

Οι πάσχοντες από αυτόν υπολογίζονται ήδη σε 537 εκατομμύρια παγκοσμίως, αλλά αυξάνονται διαρκώς. Έτσι, το 2045 υπολογίζεται ότι θα έχουν φθάσει στα 783 εκατομμύρια. Στη χώρα μας, από διαβήτη πάσχει ήδη το 11% του πληθυσμού.

Δυστυχώς, η νόσος βλάπτει σοβαρά την υγεία, καθώς αποτελεί κύρια αιτία:

  • Εμφραγμάτων
  • Εγκεφαλικών
  • Νεφρικής ανεπάρκειας
  • Τύφλωσης
  • Ακρωτηριασμού των κάτω άκρων

Η νέα ανάλυση έδειξε ότι το περπάτημα μπορεί να μας προστατεύσει σημαντικά από αυτόν. Αρκεί η ταχύτητά μας να υπερβαίνει τα 4 χιλιόμετρα την ώρα.

Τα 4 χιλιόμετρα αντιστοιχούν σε περίπου:

  • 87 βήματα το λεπτό για τους άνδρες
  • 100 βήματα το λεπτό για τις γυναίκες

Σε όσους, λ.χ., υπερβαίνουν την ταχύτητα των 6 χλμ/ώρα, η μείωση του κινδύνου φθάνει στο 39%.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητιατρικής (BJSM). Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, εξέτασαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 10 προγενέστερες μελέτες. Είχαν διεξαχθεί σε Βρετανία, Ιαπωνία και ΗΠΑ, μεταξύ 1999 και 2022.

Στις μελέτες συμμετείχαν συνολικώς 508.121 ενήλικες εθελοντές. Οι επιστήμονες είχαν παρακολουθήσει την πορεία της υγείας τους επί 3 έως 11 χρόνια.

Η συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) έδειξε πως σε σύγκριση με το περπάτημα με ταχύτητα κάτω από 3 χιλιόμετρα την ώρα, όσοι βαδίζουν με ταχύτητα 3-4 χλμ/ώρα έχουν 15% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου 2.

Αντίστοιχα, όσοι βαδίζουν με ταχύτητα 5-6 χλμ/ώρα διατρέχουν 24% χαμηλότερο κίνδυνο. Οι μειώσεις αυτές είναι ανεξάρτητες από τη διάρκεια της βάδισης, διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Πόσο σημαντική είναι η παρατηρούμενη μείωση;

Για το περπάτημα με πολύ γρήγορο βήμα (πάνω από 6 χλμ/ώρα) η μείωση του κινδύνου κατά 39% σημαίνει 2,24 κρούσματα διαβήτη ανά 100 άτομα, γράφουν οι ερευνητές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνολικά, η μελέτη έδειξε πως με κάθε αύξηση στην ταχύτητα της βάδισης κατά 1 χλμ/ώρα, μειώνεται 9% ο κίνδυνος διαβήτη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.