ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το μουσικό όργανο που βελτιώνει την μνήμη

Η επίδραση της μουσικής στον εγκέφαλο

Το μουσικό όργανο που βελτιώνει την μνήμη

Σύμφωνα με νέα μελέτη από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Έξετερ η ενασχόληση με τη μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας σχετίζεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου σε μεγαλύτερη ηλικία.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για περισσότερους από 1.000 ενήλικες άνω των 40 ετών για να διερευνήσουν την επίδραση που έχει στην υγεία του εγκεφάλου το να παίζεις ένα μουσικό όργανο ή να τραγουδάς σε μια χορωδία.

Η ομάδα εξέτασε τη μουσική εμπειρία των συμμετεχόντων και την έκθεση στη μουσική καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, παράλληλα με τα αποτελέσματα των γνωστικών δοκιμών, για να διαπιστώσει αν η ενασχόληση με τη μουσική συμβάλλει στη διατήρηση του εγκεφάλου σε εγρήγορση τα μετέπειτα χρόνια.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι η ενασχόληση με ένα μουσικό όργανο, ιδίως με το πιάνο, συνδέεται με τη βελτίωση της μνήμης και της ικανότητας επίλυσης σύνθετων εργασιών, γνωστή ως εκτελεστική λειτουργία. Όσοι συνέχιζαν να παίζουν σε μεγαλύτερη ηλικία είχαν ακόμα μεγαλύτερο όφελος.

Η έρευνα δείχνει ότι και το τραγούδι συνδέεται με την καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, αν και αυτό μπορεί να οφείλεται και στους κοινωνικούς παράγοντες της συμμετοχής σε χορωδία ή ομάδα.

«Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διερευνηθεί αυτή η σχέση, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η προώθηση της μουσικής εκπαίδευσης θα αποτελούσε πολύτιμο μέρος των πρωτοβουλιών δημόσιας υγείας για την ανάδειξη ενός προστατευτικού τρόπου ζωής για την υγεία του εγκεφάλου, όπως και η ενθάρρυνση των ηλικιωμένων να επιστρέψουν στη μουσική σε μεγαλύτερη ηλικία», επισημαίνει η Αν Κορμπέτ, καθηγήτρια Έρευνας για την Άνοια στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.