Τριήμερη απεργία στα διαγνωστικά εργαστήρια για τις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥY

Δεν θα διενεργούν διαγνωστικές εξετάσεις

Τριήμερη απεργία στα διαγνωστικά εργαστήρια για τις αποζημιώσεις του ΕΟΠΥY

Tα διαγνωστικά κέντρα, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί αρχίζουν από σήμερα τριήμερη απεργία, ώστε να διαμαρτυρηθούν για το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) και την προκαταβολική υποβολή του, που τους έχει επιβάλλει ο ΕΟΠΥΥ.

Ο κλάδος διαμαρτύρεται για τις χαμηλές αποζημιώσεις που εισπράττουν, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, από τον ΕΟΠΥΥ για τις υπηρεσίες τους, αλλά και λόγω της διαχρονικής πολιτικής περιορισμού της κρατικής δαπάνης, για την κάλυψη των εξετάσεων των ασφαλισμένων.

Ταλαιπωρία αναμένεται για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς κατά τη διάρκεια της τριήμερης απεργίας που ξεκινά από σήμερα Δευτέρα (18/7), τα διαγνωστικά εργαστήρια δεν θα διενεργούν διαγνωστικές εξετάσεις.

«Η οικονομική κατάσταση των μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης είναι σε τραγική κατάσταση, αφού υποβάλλουν κάθε μήνα στον ΕΟΠΥΥ το αίτημά τους για την πληρωμή τους, βάσει του όγκου των εξετάσεων που εκτέλεσαν στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αντί να εξοφληθούν τις δαπάνες αυτές στο ακέραιο, τους επιβάλλονται περικοπές της τάξης του 50% !!!», τονίζει το Συντονιστικό Όργανο των φορέων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Να σημειωθεί ότι ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλει το σύστημα των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) στα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια, βάση του οποίου όταν το κόστος για τις διαγνωστικές εξετάσεις ξεπερνά τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους (ΕΟΠΥΥ), τότε τα εργαστήρια καταβάλλουν από τις εισπράξεις τους το υπερβάλλον ποσό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να «κουρεύεται» το 50% των εισοδημάτων του κλάδου.

Τι ζητούν οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί

Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:

  • Τη διαγραφή του τεχνητού χρέους των προηγούμενων ετών από rebate και claw back, διότι είναι χρήματα που μας οφείλονται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ μας τα ζητάει πίσω και
  • Την αναστολή της προείσπραξης του claw back από τις τρέχουσες πληρωμές μας, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητά μας και το claw back του 2022, όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την τελική διαμόρφωση του προβλεπόμενου ετήσιου ορίου και των υποβολών μας, να ενταχθεί και αυτό στις 120 δόσεις.

Επιπλέον, ζητάμε να νομοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις που δεσμεύτηκε ότι θα υλοποιήσει ο Υπουργός Υγείας, στο νομοσχέδιο που αφορά τις «Μεταρρυθμίσεις στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η ανάσα ρευστότητας την οποία ζητούν με κάθε τρόπο τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί είναι αυτή που θα καθορίσει την επιβίωσή τους», σημειώνει ο κλάδος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.