Τριτοκοσμικές εικόνες στην δημόσια υγεία: Τρία χρόνια η λίστα για χειρουργείο και… «ταρίφα» από 600 ευρώ!

Οι καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ για την κατάσταση στα ελληνικά νοσοκομεία

Τριτοκοσμικές εικόνες στην δημόσια υγεία: Τρία χρόνια η λίστα για χειρουργείο και… «ταρίφα» από 600 ευρώ!

Τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τις τεράστιες λίστες αναμονής για τα χειρουργεία περιγράφει ο Μιχάλης Γιαννάκος, Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Η λίστα αναμονής για τα χειρουργεία φτάνει μέχρι και τα τρία χρόνια ενώ με τα απογευματινά χειρουργεία η… ταρίφα στα Δημόσια νοσοκομεία αγγίζει τα 600 ευρώ. Παράλληλα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως ακόμα και οι καρκινοπαθείς χρειάζεται να περιμένουν πάνω από πέντε μήνες πριν περάσουν την πόρτα του χειρουργείου.

«Τι θα διαφέρει το δημόσιο νοσοκομείο από μία ιδιωτική χειρουργική κλινική όταν ο ασθενής θα πληρώνει από τη τσέπη του τον αναισθησιολόγο και τον χειρουργό πάνω από 600 ευρώ; Γιατί πληρώνει φόρους και εισφορά υγειονομικής περίθαλψης από τον μισθό ή τη σύνταξη που είναι πάνω από 70 ευρώ το μήνα;

Εάν θέλουν αποσυμφόρηση των λιστών θα πρέπει να προσλάβουν γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό προκειμένου να λειτουργήσει το σύνολο των χειρουργικών αιθουσών. Σήμερα το 40% των χειρουργικών αιθουσών των νοσοκομείων της χώρας είναι κλειστές. Φυσικά, υπάρχει κίνδυνος το χειμώνα να σταματήσουν εκ νέου τα χειρουργεία σε ενδεχόμενη διπλοθεματική λειτουργία των νοσοκομείων (γρίπης, κορονοϊου) και μετατροπή χειρουργικών αιθουσών σε κλίνες ΜΕΘ», αναφέρει.

Στο ΑΧΕΠΑ λειτουργούν 4 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο ΑΧΕΠΑ, το νοσοκομείο από όπου ξεκινά η πιλοτική εφαρμογή των απογευματινών – επί πληρωμή – χειρουργείων, ο κ. Γιαννάκος χρησιμοποιεί μελανά χρώματα.

Συγκεκριμένα τονίζει πως στο ΑΧΕΠΑ λειτουργούν οι 4 από τις 10 χειρουργικές αίθουσες λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και αναισθησιολόγων. Δηλαδή οι 6 αίθουσες είναι κλειστές και όπως σημειώνει δεν προβλέπεται να λειτουργήσουν αφού δεν υπάρχει διαδικασία σε εξέλιξη πρόσληψης προσωπικού.

Εξηγεί ακόμα πως στο ΑΧΕΠΑ δεν εκδίδονται λίστες χειρουργείων, δεν έχουν επικαιροποιηθεί οι λίστες και βρίσκονται σε αυτές ασθενείς από το 2019. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο δεν αναρτώνται στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ όπως υποχρεούνται από το νόμο και κάθε ημέρα οι διευθυντές γιατροί φέρνουν στον διοικητή του νοσοκομείου το πρόγραμμα των χειρουργείων της επόμενης ημέρας και ο διοικητής το υπογράφει. Χωρίς ανάρτηση λίστας στη Διαύγεια.

Πρόκειται, σύμφωνα με τον ίδιο, για μια αδιαφανή διαδικασία. Παράλληλα, τονίζει πως δεν μπορούν οι ασθενείς με καρκίνο να περιμένουν πέντε μήνες να χειρουργηθούν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δύσκολη είναι και η κατάσταση σε σχέση με τα αναλώσιμα αφού στο ΑΧΕΠΑ δεν υπάρχουν υλικά χειρουργείων. «Ασθενείς έκαναν ανοικτά χειρουργεία με μεγάλη ταλαιπωρία επειδή δεν υπήρχαν ενδοαυλικά υλικά (ενδοσκοπικά). Γενικότερα στο νοσοκομείο υπάρχει έλλειψη υλικών χειρουργείου με επικινδυνότητα για τους ασθενείς», σημειώνει.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.