ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Βιταμίνη Β12 και γονιμότητα: Πόσο σημαντική είναι; – Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη

Σε ποιες τροφές θα τη βρείτε

Βιταμίνη Β12 και γονιμότητα: Πόσο σημαντική είναι; – Τα συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη

Η βιταμίνη Β12, είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη, η οποία βοηθά στη σύνθεση του DNA, στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Έλλειψη βιταμίνης Β12: συμπτώματα

Τα άτομα που έχουν έλλειψη βιταμίνης Β12 είναι πιθανό να εμφανίσουν αδυναμία και κόπωση λόγω έλλειψης ερυθρών αιμοσφαιρίων, στοματικά έλκη, δύσπνοια, ζάλη, διαταραχή όρασης, αλλαγές στη διάθεση, αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Βιταμίνη B12 και γονιμότητα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης Β12 μπορεί να έχουν επιζήμια επίδραση τόσο στην ανδρική όσο και στη γυναικεία γονιμότητα.

Τα χαμηλά επίπεδά της μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση ενός αμινοξέος που ονομάζεται ομοκυστεΐνη. Η αύξηση της ομοκυστεΐνης έχει συσχετιστεί με αποβολή και υποτροπιάζουσα απώλεια εγκυμοσύνης.

Εκτός από την αύξηση του κινδύνου αποβολής, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον κύκλο της ωορρηξίας.

Υπάρχει επίσης αυξημένος κίνδυνος ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα, δεδομένου του πόσο στενά σχετίζεται η Β12 με το φυλλικό οξύ και χωρίς επαρκή επίπεδα Β12 και φυλλικού οξέος, το αναπτυσσόμενο έμβρυο θα διατρέχει αυξημένο κίνδυνο

Αν και οι μελέτες είναι ακόμα σχετικά νέες , η ποιότητα του σπέρματος μπορεί επίσης να επηρεαστεί από την ανεπάρκεια Β12.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της κινητικότητας του σπέρματος, στη βελτίωση της συγκέντρωσης του σπέρματος ενώ βοηθά στην πρόληψη της βλάβης του DNA στα σπερματοζωάρια. Η ανεπάρκεια Β12 μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας για την πρόωρη εκσπερμάτιση και την απώλεια της λίμπιντο.

Τροφές που περιέχουν βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται σε τρόφιμα όπως το κοτόπουλο, τα αυγά, το γάλα, το βοδινό κρέας και τα θαλασσινά όπως τα μύδια, τα καβούρια και ο σολομός.

Πιο συγκεκριμένα, καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι:

• Σολομός
• Μοσχαρίσιο συκώτι
• Μοσχαρίσιο φιλέτο
• Θαλασσινά όπως μύδια και στρείδια
• Γιαούρτι
• Κοτόπουλο
• Γάλα
• Αυγά
• Κοτόπουλο
• Μπακαλιάρος
• Τόνος
• Δημητριακά εμπλουτισμένα με Β12 (κυκλοφορούν στο εμπόριο)

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Φυσικά, υπάρχουν και συμπληρώματα βιταμίνης B12 που μπορείτε να πάρετε κατόπιν σύστασης του γιατρού σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.