ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

Μήνυμα ΗΠΑ σε Β. Κορέα με υπερπτήσεις Β-1Β: «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με θανατηφόρα ισχύ» (φωτό, βίντεο)

Μήνυμα ΗΠΑ σε Β. Κορέα με υπερπτήσεις Β-1Β: «Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με θανατηφόρα ισχύ» (φωτό, βίντεο)

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Αεροπορία των ΗΠΑ δυο βομβαρδιστικά B-1B πέταξαν πάνω από την κορεατική χερσόνησο, σε απάντηση των πρόσφατων πυραυλικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας.

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε την Παρασκευή σε άλλη μια επιτυχή δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου που, όπως υποστηρίζει η Πιονγκγιάνγκ, αποδεικνύει την ικανότητά της να πλήξει τις ΗΠΑ.

Οι πτήσεις των Β-1Β έγιναν το Σάββατο και αποτελούσαν μια άμεση απάντηση στην πυραυλική δοκιμή της προηγούμενης ημέρας αλλά και την εκτόξευση του πυραύλου “Χουανσονγκ-14”, στις 3 Ιουλίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα αμερικανικά βομβαρδιστικά απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση του Γκουάμ. Στην άσκηση αυτή συμμετείχαν επίσης μαχητικά της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.

“Η Βόρεια Κορέα παραμένει η πιο επείγουσα απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Αν απαιτηθεί, είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με ταχεία, θανατηφόρα και συντριπτική ισχύ, στον χρόνο και τον τόπο της επιλογής μας” ανέφερε στην ανακοίνωση ο διοικητής των δυνάμεων της Αεροπορίας των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, Τέρενς Τζ. Ο’Σόνεσι.

Οι ΗΠΑ έχουν και στο παρελθόν πραγματοποιήσει υπερπτήσεις των υπερηχητικών βομβαρδιστικών Β1-Β ως επίδειξη δύναμης, σε απάντηση για πυραυλικές ή πυρηνικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωπικά την εκτόξευση του πυραύλου, το βράδυ της Παρασκευής, λέγοντας ότι πρόκειται για μια “ξεκάθαρη προειδοποίηση” προς τις ΗΠΑ ότι δεν θα είναι ασφαλείς αν επιχειρήσουν να της επιτεθούν.

Η κρατική τηλεόραση της χώρας μετέδωσε εικόνες τις εκτόξευσης, τον πύραυλο να σηκώνεται από το έδαφος και τον Κιμ να πανηγυρίζει με τους στρατιωτικούς συμβούλους του.

Το Πεκίνο, ο κυριότερο σύμμαχος της Βόρειας Κορέας ανακοίνωσε ότι αντιτίθεται στις εκτοξεύσεις πυραύλων εκ μέρους της Πιονγκγιάνγκ, υπενθυμίζοντας ότι παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. “Ταυτόχρονα, η Κίνα ελπίζει ότι όλες οι πλευρές θα ενεργήσουν με σύνεση, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης”, σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σε ανακοίνωσή που εξέδωσε το Σάββατο.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι “πολύ απογοητευμένος με την Κίνα”. Σε μήνυμά του στο Twitter έγραψε: “Οι άφρονες πρώην ηγέτες μας τους επέτρεψαν (σ.σ. στους Κινέζους) να κερδίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο από το εμπόριο, όμως…” και συνέχισε: “…δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ για εμάς με τη Βόρεια Κορέα, μόνο λόγια. Δεν θα το επιτρέψουμε να συνεχιστεί. Η Κίνα θα μπορούσε εύκολα να λύσει αυτό το πρόβλημα”.

«Απογοητευμένος» ο Ντ. Τραμπ με την στάση της Κίνας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με δύο αναρτήσεις του στο Twitter, δήλωσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος» με την Κίνα, υποστηρίζοντας ότι το Πεκίνο δεν έχει κάνει τίποτε προς το όφελος των ΗΠΑ, αναφορικά με την Βόρεια Κορέα.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος με την Κίνα. Οι ανόητοι προηγούμενοι ηγέτες, τους επέτρεψαν να αποκομίζουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από εμπορικές συναλλαγές, ωστόσο…», ανέφερε το πρώτο tweet του Τραμπ.

«…Δεν κάνουν ΤΙΠΟΤΑ για μας σε ό,τι αφορά την Βόρεια Κορέα, εκτός από το να μιλάνε. Δεν θα επιτρέψουμε πλέον αυτό να συνεχιστεί. Η Κίνα μπορεί εύκολα να λύσει αυτό το πρόβλημα!», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με την επακόλουθη ανάρτησή του.

Πώς βλέπουν οι αναλυτές την κίνηση Τραμπ

«Πιστεύω ότι τα tweet του Τραμπ είναι σε κάποιο βαθμό μπλόφα. Αλλά η κινεζική κυβέρνηση πρέπει να τα λάβει σοβαρά υπόψη», σχολίασε ο Λι Γιονγκχουί, ειδικός επί των διεθνών σχέσεων στο Foreign Language University του Πεκίνου.

Ο ίδιος εκτίμησε, μιλώντας στον Guardian, ότι η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τραμπ στην Κίνα, αργότερα φέτος, θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά την ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον- Πεκίνου. Ομως, προειδοποίησε ότι η Κίνα θα πρέπει να προετοιμαστεί για δυσμενή μέτρα από τον Λευκό Οίκο στο άμεσο μέλλον.

Ο Ντάλι Γιανγκ από την άλλη, ειδικός επί της κινεζικής πολιτικής στο University of Chicago, σχολίασε ότι η Κίνα βγήκε από το στόχαστρο του Τραμπ το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της μάχης του Αμερικανού προέδρου για το Obamacare, κάτι που πλέον άλλαξε και το Πεκίνο θα πρέπει να το διαχειριστεί. «Ο πρόεδρος κάνει ξανά εξωτερική πολιτική μέσω του Twitter», πρόσθεσε.

Ομως, σημείωσε ότι οι νέες αναρτήσεις του Τραμπ είναι εν μέρει μία τακτική αποπροσανατολισμού των Αμερικανών από το Obamacare και την ήττα του και εν μέρει μία διαπραγματευτική τακτική, σχεδιασμένη ώστε να εντείνει την πίεση στο Πεκίνο σε θέματα όπως η Βόρεια Κορέα και το εμπόριο.
Παρόλα αυτά, προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα δυσκολευτεί να εξασφαλίσει μεγάλες υποχωρήσεις των Κινέζων, που ετοιμάζονται για ένα σημαντικό πολιτικό κογκρέσο το φθινόπωρο και δεν θα ρισκάρουν να «λυγίσουν στις απαιτήσεις της Ουάσινγκτον».

Πλάνα από τον πύραυλο της Β. Κορέας:

Αυτό είναι το αμερικανικό βομβαδρδιστικό Β-1Β:

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.