ΗΠΑ: 3 νεκροί από τα βίαια επεισόδια μεταξύ δεξιών και αριστερών οργανώσεων στη Βιρτζίνια (φωτό, βίντεο)

ΗΠΑ: 3 νεκροί από τα βίαια επεισόδια μεταξύ δεξιών και αριστερών οργανώσεων στη Βιρτζίνια (φωτό, βίντεο)

Σε τουλάχιστον τρεις ανέρχονται οι νεκροί και στους 35 οι τραυματίες από τις βίαιες συμπλοκές που ξέσπασαν χθες στο Σάρλοτσβιλ στη Βιρτζίνια μεταξύ αριστερών και δεξιών οργανώσεων και από την πτώση ενός οχήματος σε πεζούς που διαδήλωναν, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Μια 32χρονη γυναίκα βρίσκεται ανάμεσα στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Σάρλοτσβιλ Αλ Τόμας.

Δύο χειριστές ελικοπτέρου που περιπολούσε επίσης σκοτώθηκαν, όταν αυτό συνετρίβη, στην ίδια περιοχή.

Οι σοβαρά τραυματισμένοι είναι μέλη των δεξιών οργανώσεων που κτυπήθηκαν σε ενέδρα όταν έμπαιναν στην πόλη για να διαμαρτηρηθούν για την αφαίρεση του αγάλματος ενός στρατηγού του Εμφυλίου που για τους Νότιους ήταν “ήρωας πολέμου”, ενώ για τους αριστερούς και τους μαύρους ήταν “ρατσιστής”.

Οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης την σύλληψη του 20χρονου Τζέιμς Άλεξ Φιλντς που φέρεται να είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου που τραυμάτισε θανάσιμα μία γυναίκα με το αυτοκίνητό του.

Η μητέρα του δήλωσε στην εφημερίδα Toledo Blade πως ο γιος της της έστειλε την Παρασκευή ένα SMS, με το οποίο της ανακοίνωνε πως σκοπεύει να παρευρεθεί στη συγκέντρωση της εθνικιστικής δεξιάς στη Βιρτζίνια. «Του είπα να είναι προσεκτικός» και, αν πάει να διαδηλώσει στο Σάρλοτσβιλ, «να το κάνει ειρηνικά», πρόσθεσε.

Επιπλέον 17 διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ των δύο ομάδων διαδηλωτών, στην πολιτεία που κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Το δημοτικό συμβούλιο του Σάρλοτσβιλ ψήφισε ομόφωνα να επιτρέψει στον αρχηγό της αστυνομίας να κηρύξει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη, έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν χθες, γνωστοποίησε ο δήμαρχος της πόλης Μάικ Σίγκνερ με ανάρτησή του στο facebook, σημειώνοντας ότι δεν έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής τα αντίστοιχα μέτρα.

«Τρεις θάνατοι σήμερα και πολλοί τραυματίες», δήλωσε σε μια συνέντευξη τύπου ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, Τέρι Μακόλιφ, επικρίνοντας όσους συμμετείχαν στην διαδήλωση.

Μέλη της αμερικανικής δεξιάς, είχαν συγκεντρωθεί για να καταγγείλουν τα σχέδια της δημοτικής αρχής να ξηλώσει από δημοτικό κήπο το άγαλμα ενός στρατηγού της Συνομοσπονδίας.

«Ο κόσμος που ήρθε εδώ είχε στόχο να προκαλέσει χάος και ταραχές που είχαν αποτέλεσμα τρεις νεκρούς», δήλωσε ο Μαουρίς Τζόουνς, επικεφαλής του δημοτικού συμβουλίου της πόλης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε σήμερα τις βίαιες ταραχές

«Καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτήν την τεράστια επίδειξη μίσους, δογματισμού και βίας που προήλθε από διάφορες πλευρές» τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος από το Μπέντμινστερ (Νιου Τζέρσεϊ), όπου βρίσκεται σε διακοπές.

«Έχει περάσει πολύς καιρός που η χώρα μας γνώρισε κάτι τέτοιο. Δεν είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι ο Μπαράκ Ομπάμα, αυτό δε συνέβη εδώ και πολύ καιρό» τόνισε.

«Πιστεύω, όπως όλος ο κόσμος, ότι οι πληγές της χώρας μας θα επουλωθούν και θα επουλωθούν» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Καταδικάζει την «ρατσιστική μισαλλοδοξία και το μίσος» ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης

Την καρδιά του αμερικανικού δικαίου και της αμερικανικής δικαιοσύνης πλήττουν οι βιαιότητες που καταγράφηκαν στο Σάρλοτσβιλ των ΗΠΑ, λέει ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς μετά τα επεισόδια κατά τα οποία οδηγός έριξε το όχημά του πάνω στο πλήθος σκοτώνοντας μια γυναίκα.

Ο Σέσιονς καταδίκασε «τη ρατσιστική μισαλλοδοξία και το μίσος» και τόνισε πως ενέργειες που υποκινούνται από τη φυλετική μισαλλοδοξία και το μίσος «προδίδουν τις θεμελιώδεις αξίες μας και δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές». Δεσμεύτηκε δε πως «η δικαιοσύνη θα υπερισχύσει».

Το FBI άρχισε έρευνα για παραβίαση πολιτικών δικαιωμάτων αναφορικά με τις συνθήκες στις οποίες ο οδηγός έριξε το όχημά του πάνω στο πλήθος. Όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ, ένας από τους λόγους, για τους οποίους το FBI αναλαμβάνει την υπόθεση είναι το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος οδηγός είχε έρθει από το Οχάιο, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, κάτι που επιφέρει την ανάμιξη της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Η άτυχη γυναίκα που έχασε τη ζωή της ήταν 32 ετών ενώ ακόμα 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν το όχημα έπεσε πάνω στο πλήθος, που αποτελούνταν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από αντιδιαδηλωτές κατά της συγκέντρωσης της άκρας δεξιάς.

Ο οδηγός έχει τεθεί υπό κράτηση και η αστυνομία αντιμετωπίζει την υπόθεση ως «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως», όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Σάρλοτσβιλ Αλ Τόμας.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου που έπεσε στην αντιδιαδήλωση

H γυναίκα που έχασε τη ζωή της

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.