Απειλεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν: «Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει άσχημο τέλος αν συμμετάσχει στις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ»

Απειλεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν: «Η Βρετανία θα αντιμετωπίσει άσχημο τέλος αν συμμετάσχει στις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ»

Η Βρετανία «αντιμετωπίζει άσχημο τέλος» αν συμμετέχει στις στρατιωτικές ασκήσεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας, προειδοποίησε η Βόρεια Κορέα, καθώς η ένταση γύρω από την πιθανότητα χρήση πυρηνικών από το ασιατικό κράτος, συνεχίζει να αυξάνεται.

Τα γυμνάσια με ονομασία Προστάτες της Ελευθερίας των Ούλτσι (Ούλτσι είναι παλαιοασιατική φυλή που κατοικούσε στις περιοχές της Άπω ανατολής που τώρα έχουν μοιραστεί σε Ρωσία-Κίνα-Κορέα), άρχισαν τη Δευτέρα και θα γίνονται μέχρι το τέλος του μήνα. Η Βρετανία δεν συμμετέχει επί του παρόντος στις στρατιωτικές ασκήσεις.

Η Σεούλ και η Ουάσινγκτον αναφέρουν ότι οι ασκήσεις αποτελούν ευκαιρία για τους συμμάχους να βελτιώσουν τις αμυντικές τους ικανότητες, αλλά η Πιονγκγιάνγκ τις καταδικάζει συστηματικά ως πρόβα για πόλεμο κατά της Βόρειας Κορέας.

Σε δήλωση, το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA της Βόρειας Κορέας καταδίκασε την Ουάσινγκτον και τη Σεούλ ως “πολεμοχαρείς” και είπε ότι οι ασκήσεις είναι απόδειξη της πρόθεσής τους να εισβάλουν. Επίσης, χαρακτήρισε τους εχθρούς της χώρας ως “μανιακούς με τον πόλεμο” και “βαρετά ανώριμα βρέφη”.

“Η πραγματικότητα δείχνει ότι η φιλοδοξία των ΗΠΑ να καταπνίξουν τη ΛΔΚ [Βόρεια Κορέα] παραμένει αμετάβλητη ανεξάρτητα από το πόσο νερό μπορεί να ρέει κάτω από τη γέφυρα και η φιλοδοξία της χώρας-μαριονέτας να εισβάλει στον Βορρά παραμένει αμετάβλητη” , ανέφερε.

“Προειδοποιούμε σοβαρά όχι μόνο τις ΗΠΑ και τη χώρα-μαριονέτα, αλλά και τους δορυφόρους, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τους σημερινούς χειρισμούς πολέμου ενάντια στο βορρά, ότι θα αντιμετωπίσουν ένα άθλιο τέλος αν αν θελήσουν να παίξουν κι αυτές με τη φωτιά, ένα τέλος που θα έρθει από τις πεταλούδες του πολέμου”.

Η κρατική υπηρεσία ενημέρωσης απέρριψε την επιμονή της Νότιας Κορέας ότι οι ετήσιες ασκήσεις είναι απλώς αμυντικές, υποστηρίζοντας ότι: “Οι σχηματισμοί στρατηγικών βομβαρδιστικών που είναι γεμάτα με πυρηνικές βόμβες, είναι πάντα έτοιμοι για ρίψεις”.

Εν τω μεταξύ, ένα άρθρο στη βορειοκορεατική εφημερίδα Rodong Sinmun ανέφερε ότι η κοινή στρατιωτική άσκηση είναι «η πιο ρητή έκφραση εχθρότητας εναντίον μας και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η άσκηση δεν θα εξελιχθεί σε πραγματικές μάχες».

Πρόσθεσε ότι η άσκηση ήταν σαν να «ρίχνουν βενζίνη σε φωτιά και επιδεινώνουν την κατάσταση της χερσονήσου της Κορέας».

Η Ουάσινγκτον και η Πιονγιάνγκ έχουν πραγματοποιήσει μια σειρά απειλών από τότε που το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε ότι είναι πλέον σε θέση να χτυπήσει το έδαφος των ΗΠΑ με ένα διηπειρωτικό βαλλιστικό πυραύλλιο (ICBM) που φέρει πυρηνική κεφαλή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απάντησε υποσχόμενος «πυρκαγιά και μανία» και προειδοποίησε ότι ο στρατός του είναι «πανέτοιμος».

Η Βρετανία, ο κορυφαίος Ευρωπαίος σύμμαχος της Αμερικής, θα μπορούσε τυπικά να αρνηθεί την έκκληση του Τραμπ για βοήθεια στη διεξαγωγή πολέμου κατά της Βόρειας Κορέας, εφόσον ο Κιμ δεν χτυπήσει τη Χαβάη ή την αμερικανική ηπειρωτική χώρα.

Η ένταξη του Ηνωμένου Βασιλείου στο ΝΑΤΟ δεν το υποχρεώνει αυτόματα να συμμετάσχει σε μια σύγκρουση μεταξύ των ΗΠΑ και της Βόρειας Κορέας, ακόμη και αν η τελευταία επιτεθεί, όπως απείλησε, σε στρατιωτικές βάσεις στον Ειρηνικό.

Παρόλο που το άρθρο 5 της Συνθήκης του Βορείου Ατλαντικού ορίζει ότι μια επίθεση εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ αποτελεί πράξη επιθετικότητας ενάντια σε ολόκληρη τη στρατιωτική συμμαχία, η εφαρμογή αυτής της διάταξης περιορίζεται μόνο στις επιθέσεις σε εδάφη των κρατών μελών στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τον Ατλαντικό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συνεπώς, αν οι πύραυλοι του Κίμ χτυπήσουν στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ζητήσουν βοήθεια από τη Βρετανία, αλλά δεν μπορούν να υποχρεώσουν επισήμως το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να ενταχθούν στις στρατιωτικές προσπάθειες κατά της Βόρειας Κορέας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.