Τι θα συμβεί, εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν πατήσει το κουμπί;- Δείτε τα πέντε σενάρια

Τι θα συμβεί, εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν πατήσει το κουμπί;- Δείτε τα πέντε σενάρια

Τι θα συμβεί, εάν ο Κιμ πατήσει το κουμπί, εκτοξεύοντας πύραυλο με πυρηνικά, που μπορεί να να πλήξει ακόμη και τις ΗΠΑ;

Για το εφιαλτικό αυτό σενάριο, το CNN επισημαίνει πως η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εστιάσει την προσοχή της σε πέντε σημεία:

1: Για ποιο λόγο η Β. Κορέα κάνει πυρηνικές δοκιμές;

Ένα πυρηνικό όπλο είναι ο μοναδικός και ο καλύτερος μηχανισμός επιβίωσης για ένα απομονωμένο καθεστώς με μικρή επιρροή και φίλους μετρημένους στα δάχτυλα…

Ο Κιμ επίσης “διψάει” για διεθνή αναγνώριση και ένα πυρηνικό οπλοστάσιο είναι ένας σίγουρος τρόπος για να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής της διεθνούς κοινότητας.

“Οι ηγέτες της Βορείου Κορέας ξέρουν ότι οι νεκροί δεν έχουν ανάγκη από χρήματα και πιστεύουν πως, χωρίς πυρηνικά όπλα, θα είναι ήδη νεκροί” επισημαίνει στο CNN ο Αντρέι Λανκόφ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Kookmin της Σεούλ.

2: Θα πάμε σε πόλεμο;

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζέιμς Μάτις, προειδοποίησε για μια “μαζική στρατιωτική αντίδραση” σε περίπτωση που συνεχιστούν εχθρικές και επικίνδυνες κινήσεις από το καθεστώς της Β. Κορέας εναντίον των ΗΠΑ. Κι όταν ο Αμερικανός πρόεδρος «βομβαρδίστηκε» από ερωτήσεις δημοσιογράφων αν θα επιτεθεί στη Βόρεια Κορέα, η απάντησή του ήταν λακωνική: “Θα δούμε.”

Ενώ οι ΗΠΑ υπερέχουν σαφώς από στρατιωτικής πλευράς έναντι της Πιονγκγιάνγκ, οποιαδήποτε αμερικανική επίθεση εναντίον της Βορείου Κορέας θα μπορούσε πιθανότατα να οδηγήσει τους γείτονες της Πιονγκγιάνγκ -Ν. Κορέα και Ιαπωνία- σε καταστροφικές απώλειες, υπογραμμίζουν Αμερικανοί αναλυτές.

Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης ότι είναι πολύ δύσκολο να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί της Βόρειας Κορέας, αν δηλαδή προέβη με επιτυχία στην έκτη πυρηνική δοκιμή. Ωστόσο, η πιθανότητα ενός τέτοιου σεναρίου καθιστά αδιανόητα υψηλό τον κίνδυνο ανάληψης στρατιωτικής δράσης.

3: Τι θα γίνει αν ο Κιμ επιτεθεί;

Αν η Βόρειος Κορέα χτυπήσει πρώτη -μάλιστα, τον περασμένο μήνα η Πιονγκγιάνγκ είχε απειλήσει ότι θα μπορούσε να πλήξει ακόμη και τη νήσο Γκουάμ, ενώ εκτόξευσε κι έναν πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία- οι ΗΠΑ διαθέτουν αρκετά αμυντικά συστήματα, όπως, μεταξύ άλλων, το αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας THAAD, και το αντιπυραυλικό σύστημα “Αegis”, το οποίο μπορεί ταυτόχρονα να παρακολουθεί, αλλά και να αναχαιτίσει 100 πυραύλους.

Αυτά τα συστήματα θα μπορούσαν θεωρητικά να καταρρίψουν έναν πύραυλο που μεταφέρει πυρηνικά χωρίς να εκραγεί -αν και η εκπεμπόμενη ακτινοβολία θα εξακολουθούσε να ενέχει κινδύνους.

4: Τι άλλες επιλογές έχουν οι ΗΠΑ;

Oι επιλογές της Ουάσινγκτον περιορίζονται σε δύο: κυρώσεις και διαπραγματεύσεις.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχει προσπαθήσεις εις μάτην να τερματίσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Με λίγα λόγια, το καθεστώς του Τραμπ δεν έχει πολλές εναλλακτικές, αν και θα μπορούσε να στοχεύσει στις οικονομικές κυρώσεις, όπως το πάγωμα του αργού πετρελαίου -η Κίνα προμηθεύει περίπου το 90% του αργού πετρελαίου στην Πιονγκγιάνγκ.

Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να κλείνει τον δίαυλο επικοινωνίας με τον Κιμ, αποκλείοντας τις διαπραγματεύσεις, με τον ίδιο να επισημαίνει στο Twitter ότι “οι διαπραγματεύσεις δεν είναι η απάντηση”.

Ωστόσο, η θέση των ΗΠΑ ήταν ανέκαθεν η ίδια: να καθίσει με την Πιονγκγιάνγκ στο τραπέζι του διαλόγου μόνο υπό την προϋπόθεση ότι ο Κιμ θα εγκαταλείψει το πυρηνικό πρόγραμμα.
Ορισμένοι αναλυτές ισχυρίζονται ότι οι ΗΠΑ πρέπει να αποδεχθούν ένα “πάγωμα” του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας -δηλαδή, να επιτρέψουν στην Πιονγκγιάνγκ να κρατήσει τους πυρηνικούς πυραύλους της, αλλά να αποφύγει τις δοκιμές και την περαιτέρω ανάπτυξη της πυρηνικής τεχνογνωσίας της- προκειμένου να καθίσει ο Κιμ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“‘Έχουμε να επιλέξουμε ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο” επισημαίνει ο καθηγητής Αντρέι Λανκόφ από το Πανεπιστήμιο Kookmin της Σεούλ.

5: Ποιος άλλος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκλιμάκωση της κρίσης;

Οι ΗΠΑ είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην Κίνα -ότι, δηλαδή, η κυβέρνηση του Πεκίνου θα μπορούσε να συγκρατήσει τον απείθαρχο γείτονά της, την Πιονγκγιάνγκ. Ωστόσο, Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές, όπως και η Ουάσινγκτον, δεν θεωρούν ότι μπορούν πλέον να βασιστούν στο Πεκίνο ότι θα πιέσει ασφυκτικά τον Kιμ, αναγκάζοντάς τον να αλλάξει στάση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ η Κίνα έχει υποστηρίξει με συνέπεια τις κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ για τη δοκιμή πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων της χώρας, οι ΗΠΑ παραπονιούνται ότι το Πεκίνο δεν κάνει αρκετά από οικονομικής πλευράς, προκειμένου να πιέσει τον Κιμ.

Παρά τις ελπίδες της Ουάσινγκτον, η Κίνα δεν θα λύσει το πρόβλημα της Βόρειας Κορέας, επισημαίνει η Τζένιφερ Λιντ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Dartmouth College: “Η Κίνα ανησυχεί περισσότερο για την πολιτική σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο.Οι Κινέζοι φοβούνται ότι ασκώντας οικονομικές πιέσεις στο καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάρρευση του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν, προκαλώντας χάος στη χερσόνησο”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.