ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Νιγηρία: Απελευθέρωση μερικών μαθητριών που είχαν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Απελευθέρωση μερικών  μαθητριών που είχαν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ

Μερικές κοπέλες από τις 110 μαθήτριες που είχε απαγάγει η Μπόκο Χαράμ τον περασμένο μήνα από οικοτροφείο της πόλης Νταπτσί της Νιγηρίας, επέστρεψαν στις οικογένειές τους.

Οι εξτρεμιστές μπήκαν στην πόλη με εννέα οχήματα γύρω στις 2π.μ. κι άφησαν τα κορίτσια στο κέντρο της. Την ώρα που έντρομοι κάτοικοι έβγαιναν από τα σπίτια τους οι ισλαμιστές τους είπαν: «αυτό είναι μια προειδοποίηση προς όλους σας. Το κάναμε από οίκτο. Μην ξαναστείλετε τις κόρες σας σε σχολεία». «Μπόκο Χαράμ» σημαίνει «απαγορεύεται η δυτική εκπαίδευση» στη διάλεκτο Χάουζα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό πόσες από τις μαθήτριες επιστράφηκαν, ούτε αν η κυβέρνηση της χώρας κατέβαλε λύτρα στους ισλαμιστές εξτρεμιστές για την απελευθέρωσή τους. Πηγές αναφέρουν ότι πέντε από τα κορίτσια είναι νεκρές.

Η απελευθέρωση των κοριτσιών έρχεται ένα 24ωρο μετά την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που καταδίκαζε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την αποτυχία τους να «διαβάσουν» αρκετά προειδοποιητικά μηνύματα της επικείμενης επίθεσης τον περασμένο μήνα. Ο νιγηριανός στρατός χαρακτήρισε απολύτως ψευδή την έκθεση.

Η κυβέρνηση έσπευσε, πάντως, να πανηγυρίσει: «ΥΠΕΡΟΧΑ ΝΕΑ από το Ντάπτσι, στην πολιτεία Γιόμπε. Δόξα τω Θεώ για την ασφαλή επιστροφή των αδελφών μας», έγραψε στο Twitter σύμβουλος του Προέδρου της χώρας, Μουχαμάντου Μπουχάρι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η μαζική απαγωγή των κοριτσιών και οι κυβερνητικοί χειρισμοί επανέφεραν οδυνηρές μνήμες της επίθεσης που είχε εξαπολύσει η Μπόκο Χαράμ το 2014 σε σχολείο του Τσιμπόκ. Τότε είχε απαγάγει 276 κορίτσια και περίπου 100 εξ’ αυτών ουδέποτε επέστρεψαν. Ορισμένα αναγκάστηκαν να παντρευτούν τους δεσμοφύλακές τους και απέκτησαν μαζί τους παιδιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.