ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Α.Μεσόγειος: Στόλοι και Αεροπορίες Ρωσίας και Τουρκίας απέναντι στους Στόλους ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Ισραήλ

Α.Μεσόγειος: Στόλοι και Αεροπορίες Ρωσίας και Τουρκίας απέναντι στους Στόλους ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας, Ισραήλ

Οι Στόλοι και οι Αεροπορίες Ρωσίας και Τουρκίας θωρακίζουν την επιχείρηση στην Ιντλίμπ απέναντι στους Στόλους ΗΠΑ, Γαλλίας και Βρετανίας που συγκεντρώνονται γύρω από την ευρύτερη περιοχή της Σύρου με κατεύθυνση προς Α.Μεσόγειο.

Ταυτόχρονα το αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke, USS Carney, έδεσε στη Σούδα με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως πρόκειται να αφιχθεί και αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην ευρύτερη περιοχή.

Ρωσικές ασκήσεις με 25 πλοία και 30 αεροσκάφη, ενώ “ανιχνεύθηκε” μεταξύ άλλων και η παρουσία των στρατηγικών βομβαρδιστικών Tu-22, αλλά και των παλαιοτέρων Tu-95 Bear. Παράλληλα, συσσωρεύονται αμερικανικά πολεμικά πλοία στην Α.Μεσόγειο, μεταξύ των οποίων ένα αεροπλανοφόρο. Έντονη είναι και η ναυτική παρουσία της Άγκυρας με 10 πλοία και αρκετά εναέρια μέσα

Η ρωσική παρουσία στην περιοχή είναι ιστορικά πρωτοφανής. Η Μόσχα έχει προβεί σε δέσμευση οκτώ συνολικά μεγάλων σε επιφάνεια θαλάσσιων περιοχών για διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων γύρω από την Κύπρο, αλλά ακόμα και στις βόρειες ακτές του νησιού και της Τουρκίας, με τις συγκεκριμένες ασκήσεις να διαρκούν ως και το Σάββατο.

Η Τουρκία,«δέσμευσε» και αυτή με τη σειρά της παράτυπα δύο περιοχές βόρεια της Κύπρου εντός του Fir Λευκωσίας για ασκήσεις Έρευνας-Διάσωσης που ξεκινούν αμέσως μετά την λήξη της ρωσικής ναυτικής άσκησης στην ίδια περιοχή.

Στο μεταξύ, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμεύσει με τρεις άλλες Notam και τρεις συνεχόμενες περιοχές νότια της Κύπρου για αεροπορικές ασκήσεις.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για αεροπορικές ασκήσεις του Ισραήλ.

Μέχρι τον Απ. Αντρέα στέλνουν τώρα το «Μπαρμπαρός»

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η Τουρκία με παράτυπη Navtex, έχει τροποποιήσει ελαφρά την περιοχή στην οποία τους τελευταίους μήνες διεξάγει σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός», με τη νέα περιοχή να φτάνει τώρα μέχρι και τις ακτές του ακρωτηρίου του Αποστόλου Αντρέα.

Τα σεισμογραφικά στη νέα περιοχή, προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν μέχρι και τις 25 Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία μεταφέρει συνεχώς αναβαθμισμένα άρματα μάχης Μ-60 στα σύνορα με Ιντλίμπ με τους Αμερικανούς να προειδοποιούν την Αγκυρα. Άμεσα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μ.Πομπέο, τηλεφώνησε στον Μ.Τσαβούσογλου για να τον προειδοποιήσει ενώ στην Άγκυρα έσπευσε και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Το τηλεφώνημα έγινε μετά τους πρώτους ρωσικούς βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Μάικ Πομπέο, συνομίλησαν τηλεφωνικά και εξέτασαν τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ και τη Μανμπίτζ της Συρίας, αλλά και άλλα διμερή θέματα, σύμφωνα με μια τουρκική διπλωματική πηγή. Το τηλεφώνημα αυτό έγινε κατόπιν αιτήματος της αμερικανικής πλευράς, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στην Ιντλίμπ, στον τελευταίο θύλακα που ελέγχουν οι αντάρτες στη Συρία, με τη Ρωσία να ξαναρχίζει τα αεροπορικά πλήγματα στην περιοχή.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι άρματα μάχης έχουν φτάσει στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία, που συνορεύει με τη Συρία. Έχει σταλεί επίσης οικοδομικός εξοπλισμός –τσιμεντένια μπλοκ μήκους τεσσάρων μέτρων και βάρους 12 τόνων– για να ενισχυθούν τα 12 στρατιωτικά φυλάκια που έχουν κατασκευαστεί εντός του συριακού εδάφους.

Το πρακτορείο έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με την άφιξη των αρμάτων στη Χατάι, διευκρινίζοντας ότι θα προωθηθούν πιο κοντά στα σύνορα.

Στην Άγκυρα βρίσκεται σήμερα και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Πάντως ο πρώην Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ και νυν Υπουργός Άμυνας άδραξε την ευκαιρία και έστειλε προειδοποίηση στις ΗΠΑ.

Ο τελευταίος του εξέφρασε την “ενόχλησή” του για την παρουσία, στη Συρία, Κούρδων μαχητών που χαρακτηρίζονται “τρομοκράτες” από την Τουρκία.

Ο Ακάρ επισήμανε στον συνομιλητή του ότι “είναι αναγκαίο η αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση να αποχωρήσει πλήρως από την περιοχή”, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο.

​Την Δευτέρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε τον Άσαντ και τους συμμάχους του να μην “επιτεθούν αψήφιστα” στην Ιντλίμπ, επειδή θα μπορούσαν να σκοτωθούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι. Η Μόσχα απέρριψε την αμερικανική “επιθυμία” , τονίζοντας ότι η επαρχία έχει μετατραπεί σε “εστία τρομοκρατίας”.

USS Carney: Στη Σούδα το υπερσύγχρονο Arleigh Burke αντιτορπιλικό των ΗΠΑ

Η επίσκεψή του συμπίπτει με την επίσκεψη του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Η Σούδα θα είναι ένα από τα αντικείμενα που θα συζητήσουν με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Το αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke USS Carney DDG64 , το οποίο είναι μέρος του 6ου Αμερικανικού Στόλου που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Έχει πάρει το όνομα του απο το ναύαρχο Robert Carney (1895-1990) ο οποίος έχει διατελέσει αρχηγός του Αμερικανικού Ναυτικού και συμμετείχε τόσο στον Πρώτο όσο και στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πολεμο.

Επεξήγηση χάρτη

● Με τους αριθμούς 1,2,3,4,5,6,7,8 οι θαλάσσιες περιοχές που δεσμεύτηκαν για ασκήσεις του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού μέσω της Navtex 965/18.
● Με τους αριθμούς 2a,3a,4a,5a, οι περιοχές που δεσμεύτηκαν με απαγόρευση πτήσεων με Notam λόγω της χρήσης ρουκετών στις ασκήσεις.
● Με τον αριθμό 9 οι τρεις περιοχές που δεσμεύτηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία για αεροπορικές ασκήσεις πιθανότατα του Ισραήλ.
● Με τους αριθμούς 10 και 10a οι περιοχές που «δέσμευσε» η Τουρκία για αεροπορικές ασκήσεις έρευνας – διάσωσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.