ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Η Μέρκελ δεν αποκλείει περαιτέρω βοήθεια προς τη Γαλλία για το Μάλι

Η Μέρκελ δεν αποκλείει περαιτέρω βοήθεια προς τη Γαλλία για το Μάλι

Η Άνγκελα Μέρκελ, Καγκελάριος της Γερμανίας δεν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να βοηθήσει περαιτέρω τη Γαλλία, της οποίας ο στρατός έχει εμπλακεί σε επιχειρήσεις στο Μάλι, υποσχόμενη να αξιολογεί σε κάθε στάδιο τις δυνατότητες της χώρας της, ώστε να μην “αφήσει τον εταίρο της να αποτύχει”.

“Εμείς θα αξιολογούμε σε κάθε φάση, το κατά πόσο μπορούμε να το κάνουμε αυτό ή δεν μπορούμε (…) ένα πράγμα είναι σαφές, δεν θα πρέπει να αφεθούμε να αποτύχουμε. Είμαστε εταίροι”, δήλωσε η καγκελάριος, ερωτηθείσα από ένα νεαρό Γάλλο στρατιωτικό για τη μέχρι τώρα μάλλον διακριτική βοήθεια της Γερμανίας προς τη Γαλλία.

Η Μέρκελ τόνισε επίσης ότι η Γερμανία “δεν έχει μεγάλη εμπειρία στην Αφρική”, σε αντίθεση με τη Γαλλία. “Δεν μπορούμε να πάμε σε νέες περιοχές, όπου δεν έχουμε καμία ικανότητα”, προειδοποίησε, κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ενώπιον νέων Γάλλων και Γερμανών.

Η καγκελάριος επέμεινε επίσης στο γεγονός ότι η χώρα της διατηρεί ακόμα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, σε αντίθεση με τη Γαλλία. Και πρόσθεσε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει γενικά ανάγκη την έγκριση του κοινοβουλίου για στρατιωτικές αποστολές, πιο συχνά από ότι η Γαλλία.

Ενώ ο γαλλικός στρατός επεμβαίνει στο πλευρό εκείνου του Μαλί στις μάχες κατά των ένοπλων ισλαμιστών, η Γερμανία αρκέστηκε σε μια διακριτική υποστήριξη, με την αποστολή δύο αεροσκαφών, τη δέσμευση για την αποστολή εκπαιδευτών για την εκπαίδευση των αφρικανικών στρατευμάτων, καθώς και την υπόσχεση μιας ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε από την πλευρά του την ικανοποίησή του για την “άμεση στήριξη” της Γερμανίας και της Ευρώπης στην επιχείρηση της Γαλλίας στο Μαλί. Αν και εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η Ευρώπη της Άμυνας προχωρά “πολύ αργά”, άποψη με την οποία συμφώνησε και η Α. Μέρκελ.

Την παραμονή των εορτασμών, αύριο Τρίτη, για την 50η επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων, με την οποία σφραγίστηκε το 1963 η φιλία των “αιώνων εχθρών”, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επί μιάμιση ώρα με Γάλλους και Γερμανούς νεολαίους σε μια εκπομπή του γαλλογερμανικού τηλεοπτικού δικτύου Arte.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.