ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Πολωνία: «Θα στείλουμε χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες πίσω να πολεμήσουν»

Ουκρανοί πρόσφυγες «στρατεύσιμης ηλικίας» είναι άμεσα υποψήφιοι να σταλούν πίσω στην πατρίδα τους για να πολεμήσουν

Πολωνία: «Θα στείλουμε χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες πίσω να πολεμήσουν»

Η Πολωνία δηλώνει ότι ενδέχεται να επαναπατρίσει Ουκρανούς πρόσφυγες για να αντιμετωπίσουν τη Ρωσία, καθώς η Κίεβο ενισχύει τις προσπάθειες για την ενίσχυση του εξαντλημένου στρατεύματός της.

Ο Πολωνός υπουργός Άμυνας δήλωσε την Τετάρτη ότι η Βαρσοβία θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιστροφή ανδρών στρατεύσιμης ηλικίας στην Ουκρανία.

«Έχουμε προτείνει εδώ και πολύ καιρό ότι μπορούμε να βοηθήσουμε την ουκρανική πλευρά να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που υπόκεινται σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία θα πάνε στην Ουκρανία», δήλωσε στην τηλεόραση Polsat.

«Όλα είναι δυνατά», πρόσθεσε όταν ρωτήθηκε αν η Βαρσοβία θα συμφωνούσε αν η Ουκρανία ζητούσε να μεταφερθούν στην Ουκρανία άτομα που είναι στρατεύσιμοι.

Τον Φεβρουάριο του 2024, 952.104 Ουκρανοί πρόσφυγες ήταν καταγεγραμμένοι στην Πολωνία, εκ των οποίων το 16%, δηλαδή 152.656 άτομα, ήταν άνδρες σε στρατεύσιμη ηλικία, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Η Ουκρανία προσπαθεί τώρα να στρατολογήσει μετά από δύο και πλέον χρόνια πολέμου και πρόσφατα ψήφισε νόμο για την επιστράτευση, μειώνοντας την ηλικία στράτευσης και αυστηροποιώντας τις ποινές κατά των παραβατών της στράτευσης.

Αργά την Τετάρτη δήλωσε ότι θα σταματήσει να εκδίδει νέα διαβατήρια στο εξωτερικό σε ορισμένους άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας, σύμφωνα με τη νομοθεσία που δημοσιεύθηκε στον κυβερνητικό ιστότοπο.

Κατά συνέπεια, οι άνδρες ηλικίας 18 έως 59 ετών που ζουν στο εξωτερικό δεν θα μπορούν να ανανεώσουν τα διαβατήρια που λήγουν ή να αποκτήσουν νέα όταν ο νόμος τεθεί σε ισχύ τον Μάιο.

Η Ουκρανία θα αναστείλει επίσης τις προξενικές υπηρεσίες για τους άνδρες ηλικίας 18 έως 60 ετών που ζουν στο εξωτερικό, προκαλώντας οργή μεταξύ των ομογενών στην Πολωνία και αλλού.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επέμεινε ότι η αναστολή «είναι ένα προσωρινό βήμα που προκαλείται από την ανάγκη επίλυσης ζητημάτων που σχετίζονται με τη στρατιωτική εγγραφή των υπόχρεων για στρατιωτική θητεία προσώπων που βρίσκονται σήμερα στο εξωτερικό».

Το ουκρανικό υπουργείο δήλωσε ξεχωριστά ότι μόλις το νομοσχέδιο τεθεί σε ισχύ στις 18 Μαΐου, «η διαδικασία παραλαβής και εξέτασης των αιτήσεων για προξενικές υπηρεσίες θα συνεχιστεί, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες απαιτήσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του νομοσχεδίου».

Η Eurostat εκτιμά ότι έως και 650.000 άνδρες στρατεύσιμης ηλικίας έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία, καθώς οι ένοπλες δυνάμεις αγωνίζονται να αναπληρώσουν τα στρατεύματα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, στον πολύχρονο πλέον πόλεμο.

Μετά την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί διέφυγαν από τον πόλεμο, με τους περισσότερους να περνούν από την Πολωνία. Πολλοί Ουκρανοί βρίσκονταν στην Πολωνία πριν από το ξέσπασμα του πολέμου.

Η Πολωνία, ένας σταθερός ιστορικός αντίπαλος της Ρωσίας, είχε προτείνει στο παρελθόν να βοηθήσει την Ουκρανία επιστρέφοντας όσους υπόκεινται σε στρατιωτική θητεία στη χώρα τους για να εκπληρώσουν την πολιτική τους υποχρέωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Περίπου 4,3 εκατομμύρια Ουκρανοί ζουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιανουάριο του 2024, εκ των οποίων περίπου 860.000 είναι ενήλικοι άνδρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της βάσης δεδομένων της Eurostat.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.