ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Απειλή Μ.Τσαβούσογλου: «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στις γεωτρήσεις και στο φυσικό αέριο»

Απειλή Μ.Τσαβούσογλου: «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα στις γεωτρήσεις και στο φυσικό αέριο»

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, απείλησε για άλλη μια φορά ότι η Άγκυρα θα αλλάξει στάση σε ότι αφορά τις γεωτρήσεις και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες

«Ειδικά στο θέμα των γεωτρήσεων ή ερευνών για υδρογονάνθρακες το βλέπουμε ξεκάθαρα αυτό.

Στο διάστημα από δω και πέρα και η δική μας στάση θα είναι διαφορετική σε αυτό το θέμα των γεωτρήσεων και ερευνών για υδρογονάνθρακες. Εξάλλου το έχουμε πει σε όλη τη διεθνή κοινή γνώμη».

Συμπερασματικά θα ήθελα να πω, πρόσθεσε, ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» έχει δικαιώματα και δεν θα τα παραχωρήσει σε κανένα. Από την άλλη, είπε ο κ. Τσαβούσογλου, και οι δύο πλευρές στο νησί, αλλά «ειδικά για μας οι Τουρκοκύπριοι, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα ζήσουν γαλήνια. Εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε εγωιστικά ή μονόπλευρα.

Στο θέμα της γαλήνης στο νησί, της ειρήνης, πάντα είχαμε εποικοδομητική στάση. Η Τουρκία διεξήγαγε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό με βάση τον διάλογο και την διπλωματία και εξακολουθεί να πιστεύει ότι πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη και μόνιμη λύση».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η πραγματικότητα πως οι δύο πλευρές στο νησί είναι ίσες πολιτικά δεν μπορεί να αλλάξει και δεν θα αλλάξει. Σημείωσε δε ότι η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ θα πάει και στην Τουρκία, θα έχει επαφές με όλες τις εγγυήτριες χώρες.

«Αρχίσαμε ως εγγυήτριες χώρες να συζητάμε με ανεπίσημο τρόπο τί θα κάνουμε από δω και πέρα, ποια βήματα θα κάνουμε, τί πρέπει να κάνουμε πριν ξεκινήσουν οι νέες διαπραγματεύσεις. Συζητούμε και με τον ΟΗΕ». Και σήμερα, είπε, με την τουρκοκυπριακή πολιτική ηγεσία αυτά συζήτησε.

Το επόμενο διάστημα, συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, θα ξεκαθαρίσει περισσότερο η εικόνα αναφέροντας ότι Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά θα συνεχίσουν την εποικοδομητική τους στάση.

Ακιντζί: Εμείς θέλουμε ειρήνη

Η επίσκεψη της προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, στη Κύπρο, δεν πρέπει να αξιολογηθεί ως επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς ήρθε για να σφυγμομετρήσει τις προθέσεις και ήταν πολύ καλή ακροάτρια, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Στην κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο κ. Ακιντζί ανέφερε επίσης ότι προσπάθησε με καλή πρόθεση να εξηγήσει στην απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ ποιοι μπορεί να είναι οι διέξοδοι που θα υπάρξουν, λέγοντας πως η τουρκοκυπριακή πλευρά έκανε πάντοτε θετικά βήματα.

Την συνάντησή του με την κ. Λούτ, είπε ο κ. Ακιντζί, την αξιολόγησε χθες βράδυ με τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών ενώ σήμερα ενημέρωσε και τους πολιτικούς αρχηγούς και εκπροσώπους κομμάτων. «Η κ. Λουτ μας έδειξε ότι είναι μια καλή ακροάτρια, συζητήσαμε επί μακρόν, της εξηγήσαμε πώς βλέπουμε τα πράγματα, τι θεωρούμε εμείς ως τουρκοκυπριακή πλευρά ότι είναι οι λόγοι που αποτελούν την ρίζα που το πρόβλημα αυτό δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί όλα αυτά τα χρόνια, προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε με καλή πρόθεση ποιοι μπορεί να είναι οι διέξοδοι».

Επειδή, συνέχισε, Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά θέλουν την ειρήνη, την ευημερία και την συνεργασία. «Θέλουμε η ανατολική Μεσόγειος να γίνει περιοχή σταθερότητας, να έχουν καλή σχέση στην Κύπρο οι Τουρκοκύπριοι με τους Ελληνοκύπριους και η Τουρκία με την Ελλάδα». Μέχρι τώρα, είπε ο κ. Ακιντζί, προέβαιναν σε θετικά βήματα γνωρίζοντας πως μια δίκαιη και αμοιβαία αποδεκτή λύση μπορεί να αποβεί προς όφελος όλων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Ούτε και από δω και πέρα θα εγκαταλείψουμε την θετική, εποικοδομητική μας στάση. Αρκεί αυτή η εποικοδομητική προσέγγιση να μην μείνει χωρίς αντίκρισμα. Αρκεί να βρεθεί μια ρεαλιστική, δίκαιη λύση που θα μπορεί να εφαρμοστεί».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.