ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στη έδαφος!

Μετά την συμφωνία Δαμασκού και Κούρδων επλήγησαν από αραβοκουρδικές δυνάμεις στόχοι στη Τουρκία

Μετά την συμφωνία Δαμασκού και Κούρδων επλήγησαν από αραβοκουρδικές δυνάμεις στόχοι στη Τουρκία

ως αντίποινα για την επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον του κουρδικού θύλακα του Αφρίν, η συμμαχία των Κούρδων και Αράβων μαχητών στη Συρία ανακοίνωσε ότι έπληξε στρατιωτικές θέσεις εντός του τουρκικού εδάφους.

Είναι η πρώτη φορά που οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αναλαμβάνουν την ευθύνη για μια επίθεση εναντίον των τουρκικών δυνάμεων στην απέναντι πλευρά των συνόρων.

Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα δεν έχει αντιδράσει επισήμως στην εξέλιξη αυτή.

Στις 20 Ιανουαρίου η Τουρκία εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή του Αφρίν, στη βορειοανατολική Συρία, για να εκδιώξει τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG, η κυριότερη συνιστώσα των SDF), τους οποίους χαρακτηρίζει “τρομοκράτες”. Οι YPG είναι ένας από τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή.

«Οι δυνάμεις μας πραγματοποίησαν στοχευμένη επιχείρηση εναντίον ενός κέντρου όπου συγκεντρώνονται οι Τούρκοι στρατιώτες» και οι Σύροι σύμμαχοί τους, στην περιφέρεια Κιρκιχάν της επαρχίας Χατάι, στη νότια Τουρκία, αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι SDF.

Κάνουν επίσης λόγο για “θύματα”, χωρίς να διευκρινίζουν τον αριθμό.

«Καλούμε τους πολίτες να μείνουν μακριά από τις θέσεις που ελέγχονται από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις», συνεχίζει η ανακοίνωση.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο στρατιώτες και πέντε Σύροι μαχητές τραυματίστηκαν από όλμο που έπληξε ένα αστυνομικό φυλάκιο στην περιφέρεια Κιριχάν.

Οι Κούρδοι της Συρίας και η Δαμασκός κατέληξαν σε συμφωνία προκειμένου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις να εισέλθουν στην περιοχή της Αφρίν και να βοηθήσουν στην απώθηση των τουρκικών δυνάμεων, γνωστοποίησε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Κούρδων.

Ο Μπάντραν Τζία Κουρντ, ένας σύμβουλος της κουρδικής διοίκησης στη βόρεια Συρία, δήλωσε ότι στρατεύματα θα αναπτυχθούν κατά μήκος συνοριακών θέσεων και ενδεχομένως θα εισέλθουν στην περιοχή εντός των επόμενων δύο ημερών.

Σύμφωνα με το τον Κούρδο πολιτικό Sheikho Bilo του Συριακού Κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYDKS) η SDF και η κυβέρνηση του Assad συμφώνησαν την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου την είσοδο των συριακών στρατευμάτων στο Κουρδικό Καντόνι του Afrin με στόχο την προστασία των συνόρων της Συρίας στην περιοχή από την τουρκική εισβολή.

Σύμφωνα με το κουρδικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw οι Τούρκοι και οι σύμμαχοι τους μετά από ένα μήνα επιχειρήσεων ελέγχουν μόλις το 8% του καντονιού το οποίο έχει μέγεθος όσο το Δουκάτο του Λουξεμβούργου.

Στην Μόσχα, ο ανταποκριτής της τουρκικής εφημερίδας Hurriyet ανέφερε ότι οι Κούρδοι του YPG συμφώνησαν σε όλα για να παραδώσουν τον έλεγχο της Αφρίν στις συριακές δυνάμεις.

Το πρακτορείο ειδήσεων, το RIA Novosti, ανέφερε ότι ο συριακός Στρατός έχει αποφασισθεί να εισέλθει στην Αφρίν τις επόμενες ημέρες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τι σημαίνει η αποδοχή της ρωσικής πρότασης (είχε προταθεί από την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής στην Συρία) από τους Κούρδους: Οτι η αντοχή που παρουσιάζουν στη τουρκική πίεση, πλησιάζει στο όριό τους και κινδυνεύουν με καταστροφή των στρατιωτικών υποδομών τους.Στο μεταξύ,

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.