«Νέα Μακεδονία» το όνομα για τα Σκόπια που θα προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ

«Νέα Μακεδονία» το όνομα για τα Σκόπια που θα προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ

«Νέα Μακεδονία» είναι – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το επικρατέστερο όνομα για τα Σκόπια (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), το οποίο πρόκειται να προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδας – Σκοπίων, στα Βρυξέλες.

Η Αθήνα, ΕΑΝ συμφωνήσει και ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ, δεχθεί, τότε το θέμα θα κλείσει τους πρώτους μήνες του 2018.

Η αρχική ελληνική πρόταση που διατυπώθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε ήταν η ονομασία «Μακεδονία του Βαρδάρη».

Είναι άγνωστο τι υποδοχή είχε η συγκεκριμένη πρόταση από τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά η νέα πρόταση από τον Μ.Νίμιτς αφορά το «Νέα Μακεδονία» το οποίο είχε ακουστεί ως πρόταση ξανά το 1992 και περιλαμβάνονταν στο τότε περίφημο πακέτο Πινέιρο, το οποίο τότε είχε απορριφθεί, από την Ελλάδα.

Η ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό όπως είναι η «Βόρεια Μακεδονία», φαίνεται ότι δεν την επιθυμεί η Ελλάδα, εκτιμώντας ότι έτσι δεν τελειώνει με τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, καθώς παραπέμπει στην ύπαρξη και «Νότιας Μακεδονίας».

Την ίδια ώρα ούτε η Βουλγαρία φαίνεται να θέλει το «Βόρεια Μακεδονία», αλλά αυτό λίγη σημασία έχει καθώς είναι ένα θέμα που αφορά την Ελλάδα και τα Σκόπια.

Ουσιαστικά η μ;oνη πρόταση που μένει στο τραπέζι είναι το «Nέα Μακεδονία» και τώρα, αν κάτι δεν αλλάξει στην πορεία, στόχος είναι η λύση να βρεθεί έως την άνοιξη του 2018. Δηλαδή η aποδοχή και από την Αθήνα και από τα Σκόπια του οnόματος μαζί βέβαια με ορισμένα άλλα επιμέρους θέματα που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Άλλωστε και ο Αλέξης Τσίπρας, προχθές, μετά την τετραμερή συνάντηση που έγινε στο Βελιγράδι, φάνηκε εξαιρετικά θετικός στο να έχουμε λύση εντός του 2018, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα γίνει δεχτή η πρόταση της “Νέας Μακεδονίας”..

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.